Türkiye  Metal Mutfak Eşya İhracatı ise yaklaşık 300.000,00 Dolar olarak gerçekleşti. Kahramanmaraş  ise ihracattan yaklaşık olarak 170.000,00 Dolar olarak pay alarak bu ihracattın önemli bir konumunda bulunuyor. ÜSKİM ise konu ile ilgili olarak bir proje çalışması başlattı. 

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi ve Üniversite - Sanayi - Kamu İşbirliği Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi ÜSKİM kentimizin en önemli sektörlerinden birisi olan Metal Mutfak için ARGE ve test merkezi kurma çalışmaları yapmaya başladı. Bunun için DOĞAKA'ya bir proje sundu. Proje ile ilgili olarak önceki gün KSÜ Cahit Zarifoğlu konferans salonunda şehrin önde gelen temsilcileri ile bir tanışma ve istişare toplantısı düzenlendi.

Geldikleri günden beri çalışmalarını sürdürdüklerinin altını çizen Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Niyazi Can, bundan sonraki çalışmalarımızla ve gelecek planlarımızla ilgili sizlerle beraber olmayı sürdüreceğiz. Bu konuda sizlerin görüşlerinden de yararlanacağız. Olaylara hep sistem bütünlüğü içinde yaklaşmayı tercih ettik. Sistem bütünlüğü, tüm paydaşlarla birlikte çalışarak sürdürmektir. Üniversitemizde sadece ÜSKİM çerçevesinde test analiz ve araştırmalar yapılmıyor. Üniversitemiz Türkiye’nin standartlarında bir üniversitedir.  Bizim hedefimiz her eğitim ve öğretim yılında üniversitemizde ki gerek yapısal gerekse davranışsal düzenlemeleri ve gelişmeleri ortaya koymak ve her dönem yeni atılımlar içerisinde bulunmaktır. Üniversitemiz 10 fakültesine ilaveten bu yıl diş hekimliği fakültesini de programına aldı ve 60 öğrenciyle faaliyete başladı. Diş hekimliği fakültemizin araştırma hastanesini de birkaç hafta içerisinde faaliyete geçirmek için büyük bir çalışma içerisindeyiz. Üniversitemiz 11 fakültesi, 10 meslek yüksekokulu, 5 yüksekokul, 3 enstitü, 19 araştırma merkezi ve bunlara bağlı bölüm ve programlardan oluşuyor.  Araştırma merkezlerimize ilaveten bu yıl iki araştırma merkezi daha ilave ettik. Fakat bunula ilgili yönetmelik çalışmaları devam ediyor” açıklamalarında bulundu.

“BİR MEMLEKETİN GELECEĞİ EĞİTİME BAĞLIDIR”

Yapılan araştırmaya göre çocukluk yıllarında üniversite ile tanışan öğrencilerin üniversiteyi kazanma ihtimallerinin yüksek olduğunun altını çizen Can, Buradan hareketle yetenekli öğrencilerimizi eğitimden burada eğitimden geçirerek onlara çocuk üniversitesi diploması vereceğiz. Eğitim fakültesinin bir diğer niteliği öğretmen yetiştirmektir.  Bir memleketin geleceği eğitime bağlıdır. Nitelikli insanları yetiştiren öğretmenlerdir. Fakat öğretmen yetiştirmede Türkiye’de ciddi bir sorun vardır. Türkiye’de ilk defa diğer eğitim fakültelerinden farklı olarak öğretmeni okuyan araştıran gerektiğinde eğitim öğretim materyalini geliştiren öğretmeni geliştirme modelini Yüksek Öğretim Kuruluna sunduk. Bununla ilgili bilgileri önümüzde ki hafta vereceğiz.” dedi

“ÜNİVERSİTE OLARAK ŞEHİRLE İÇ İÇEYİZ”

Meslek yüksekokulumuzda, 3D modelleme merkezi başladı diyen Can, “Bu merkez öncelikle kuyumculuk sektöründen başlayarak bu güne kadar sadece İstanbul’da bulunan merkezin 2.’si Kahramanmaraş’ta faaliyet gösterecek. Kuyumcularımız artık çeşitli tasarım ve modelleme çalışmaları için oralara kadar gitmeyecek. Bu ikinci merkez daha yeni teknolojilerle şehrimizde başlayacak. Göreve geldiğimiz ilk an sektörlerin ihtiyaç duyduğu yâda yaşanan sorunları çözmeye yönelik çalışmalar sürdürüyoruz. Şehrin kurum be kuruluşlarının ihtiyaç duyduğu araştırmalar üniversitemizde proje konusu olacak. Ve biz bu konularda üniversite olarak şehirle iç içeyiz” şeklinde konuştu.

“DÜNYADA 5 KITADA 80 ÜLKEYE BU İHRACATI SUNMAKTAYIZ”

Şehrin en önemli sektörlerinden biri olan Metal Mutfak Eşya sektörü için bir proje düşündüklerini ifade eden ÜSKİM genel koordinatörü, öğretim üyesi Gökhan Ceyhan, “Metal Mutfak Eşya Sektöründe ciddi bir potansiyele sahip olan şehrimizin 2023 hedeflerine ulaşması için ciddi bir potansiyel beklenmektedir. Bu nedenle 2018 yılında toplam ihracat 58 milyar dolar olarak belirtilmiştir. Bu sektörde 12 bin kişi istihdam etmektedir. Günde 75 bin parça ürün şehrimizde üretilmektedir. Dünyada 5 kıtada 80 ülkeye bu ihracatı sunmaktayız. Sektörde firmaları temelde dört gruba ayırdık. Bu sektörde Kahramanmaraş’ın genel durumuna bakacak olursak Türkiye genelinde 200 firma var şehrimizde ise 105 firma vardır. Buda yüzde 50’sinden fazlasına tekabül ediyor. 16 bin çalışanın 12 bin kişi Kahramanmaraş’ta istihdam ediyor.  Kısacası bu sektörde Kahramanmaraş çok önemli bir noktadır. Bu sektör 2002 yılında itibaren 143 yıl büyümüş durumdadır. Yaklaşık 45 firmayla Kahramanmaraş ÜSKİM merkezinde birebir konuşmalar gerçekleştirdik. Biz bu görüşmeler sonucunda bazı sorunlara çözümler üretmeye çalıştık. Yetersiz teknik alt yapı gördük. Ve buna benzer bir çok sorun tespit ettik.

“ZANAATKÂRLIĞA GÜÇ KAZANDIRMAK İSTİYORUZ”

Projenin amacın üretim ve ihracatı burada gerçekleştirmek çok önemlidir diyen Ceyhan, “Kültürümüz olan zanaatkârlığa metal mutfak eşya sektörüne kurulacak merkezimizle güç kazandırmak istiyoruz. Bu sektörde çok önemli adımlar atacağız. Kahramanmaraş ilimizde bu merkezi kurmak istiyoruz. Bunun yanında sonuçların net ve geçerli olduğunu bütün dünyada kanıt olarak sunmak çok önemlidir” şeklinde konuşarak sözlerini sonlandırdı.

HABER-FOTO: ÖMER FARUK SALMAN/BUGÜN GAZETESİ