Türkiye'nin söz konusu ağda 6 şehri bulunuyor. Kahramanmaraş kabul edilirse, Türkiye'den Edebiyat kategorisinden ağa giren ilk şehir olacak.

Başta Karacaoğlan, Necip Fazıl Kısakürek, Sezai Karakoç olmak üzere bugüne kadar bünyesinden onlarca şair çıkaran Kahramanmaraş, Dünya Edebiyat Şehri unvanını kazanmak için harekete geçti. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'na dahil olabilmek için ilk adımı attı.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, UNESCO Lansman Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Kahramanmaraş'ın kültür, sanat ve edebiyatla anılmasının kendilerini gururlandırdığını ifade ederek, "Bugün geldiğimiz noktada şehrimizin 'Edebiyat şehri' olarak anılması da doğrudan bu gelenekle, bu atmosferle ilgili bir olgudur. 'Maraş'taki iki kişiden üçü şairdir' cümlesi, şakayla karışık bir hakikati ifade eder. Maraş'ta şiir ve edebiyat, en genel manada söz, bütün gücüyle yaşamaktadır. Bu da bize benzersiz bir mirastır" diye konuştu.


Tarımda ve sanayide iddialı


Kahramanmaraş'ı Akdeniz Bölgesi'nde yer alan bir şehir olduğuna işaret eden Güngör, şu bilgileri verdi: "Ancak şehrimiz dört bölgede de yer alıyor. Yüzölçümü 15 bin kilometrekare... 2014'te büyükşehir oldu. Rakımı 300 ile 3 bin arasında değişiyor. Fındık da yetişiyor, pancar, kiraz, narenciye, pamuk da... Dondurmanın başkentiyiz. Gaziantep ile zaman zaman kırmızı biber savaşına giriyoruz! Türkiye'nin iplik üretiminin yüzde 30'u, dokumanın ise yüzde 10'u burada üretiliyor. Önemli bir mutfak kültürümüz var. Osmanlı mutfağına çok sayıda aşçı gönderdiğimiz için Maraş Saray Mutfağı sloganını kullanıyoruz. Mutfağımızda kullandığımız gıda maddeleri burada yetişiyor. Sumak ekşisini çok kullanıyoruz. El sanatlarında hatırı sayılır yere sahibiz. Ceviz oymacılığı, yemeni, Maraş işi örnek verilebilir. Maraş, takıda Türkiye'de ikinci sırada... 300 esnaf ile 5 bin çalışanı Altın Şehir'de topluyoruz."

Dondurma festivali de düzenlenecek

Maraş dondurmasını tanıtmak için dünyanın en geniş katılımlı, en prestijli dondurma festivalini yapacaklarını dile getiren Güngör, "Şiir ve edebiyat konusunda ciddi bir çalışmanın içinde girdik. UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'na Türkiye'den Edebiyat kategorisinde girmek için harekete geçen ilk şehir olduk. UNESCO'nun istediği raporları hazırlıyoruz. Raporları onların anlayacağı dilde ve formatta hazırlamak gerekiyor. Dosyayı kısmetse önümüzdeki yıl Haziran ayında teslim edeceğiz. Akabinde lobi faaliyetinde bulunacağız. 2022 yılında hedefimize ulaşmayı planlıyoruz. Öte yandan bu yıl 16-20 Kasım arasında Şiir ve Edebiyat haftasını sosyal mesafeye uygun ve kısıtlı yapacağız" diye konuştu.

Edebiyat kategorisinde hangi şehirler var?

Başkan Okay’dan Gençlere Halı Saha Ve Düğün Salonu Müjdesi Başkan Okay’dan Gençlere Halı Saha Ve Düğün Salonu Müjdesi

UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'nın Edebiyat kategorisinde halen 24 şehir bulunuyor. Bu şehirlerden 4'ü İslam dünyasında yer alıyor. Bu şehirler şunlar. Bağdat ve Süleymaniye (Irak), Lahor (Pakistan) ve Beyrut (Lübnan)... Söz konusu ağda dünyadan yer alan bazı şehirler ise şunlar: Barselona (İspanya), Dublin (İrlanda), Heidelberg (Almanya), Krakov ve Wroclaw (Polonya), Odessa (Ukrayna), Milano (İtalya), Edinburgh (İskoçya).

Türkiye'den 6 şehir ağda

UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı, 8 kategoriye ayrılmış durumda. Türkiye'den Gaziantep, Hatay ve Afyonkarahisar gastronomi, İstanbul tasarım, Kütahya el ve halk sanatları, Kırşehir ise müzik kategorilerinde listeye girebilmeyi başardı.

Editör: TE Bilişim