Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, CHP Adana Milletvekili Jeoloji Yüksek Mühendisi Müzeyyen Şevkin’in depreme ilişkin soru önergesine verdiği yanıtta, doğal afetler sonucu yıkılan hanelerin afet türleri açısından dağılımına bakıldığında yüzde 61 deprem, yüzde 14 sel, yüzde 15 toprak kayması, yüzde 5 kaya düşmesi, yüzde 4 yangın ve yüzde 1 çığ, fırtına ve yağmur afeti şeklinde oluştuğunu ifade etti. Deprem tehdidine ilişkin yapılan araştırmalar sonucu nüfusumuzun yüzde 71’inin, topraklarımızın yüzde 66’sının deprem açısından tehlike arz eden alanlar arasında bulunduğunu kaydeden Bakan Kurum, risk unsurları üzerinden yapılan araştırma ve tespitlere göre Türkiye’de yenilenmesi gereken konut sayısının 6 milyon 700 bin adet sınırında olduğunun görüldüğünü, bu yapıların dönüştürülmesinin 20 yıllık sürece yayıldığını söyledi.

59 KENTTE 263 RİSKLİ ALAN

Bakan Kurum, Türkiye Diri Fay Haritası’nda bulunan Bolu, Sakarya, Kocaeli, Yalova, Bursa, Manisa, İzmir, Aydın, Denizli, Kütahya, Eskişehir, Kahramanmaraş, Hatay, Erzurum, Bingöl, Hakkari, Elazığ, Van illeri de dahil olmak üzere Türkiye genelinde 59 kenti ilgilendiren 263 adet riskli alan ve yine 81 ilde tespit edilen riskli yapılar ile diğer kentsel dönüşüm alanlarında bulunan yaklaşık 1 milyon 400 bin adet birimin yenilenmesine yönelik tasfiye, yıkım ve yapım faaliyetlerinin parsel bazında veya etaplar halinde devam edildiği bildirdi.

Müzeyyen Şevkin, hükümetin, depremdeki zararları en aza indirmek üzere bugüne kadar 36 milyar dolar deprem parası topladığını hatırlattı:

“Toplanan para 36 milyar dolar, deprem için harcanan para ise 5 milyar 864 milyon lira. Türkiye’deki kamu kurumları, okullar, hastaneler büyük risk altında. 1999 yılındaki Marmara Depremi’nin hemen ardından yenileme ve ranta değil halka hizmet eden dönüşüm çalışmalarına başlanmış olsaydı 21 yılda 6 milyon 700 bin bağımsız birim yenilenmiş olacaktı. Ancak aradan geçen onca yıllık süreçte çıkarılan yasa ve yönetmelikler amacına yönelik uygulanmadı. Şimdi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bu birimleri dönüştürmek için 20 yıllık süre istiyor. Türkiye Diri Fay haritasında yer alan 18 il, 80’i aşkın ilçe 502 köy ve mahalledeki 500 bin insanımız olası büyük bir depremde hayatını kaybedebilir. İstanbul’da gerçekleşecek bir deprem ise felaketi beraberinde getirir. Daha fazla geç kalınmadan deprem paraları amacına uygun harcanmalı, bakanlık dönüşüm çalışmalarını hızlandırmalıdır.”