“Yangına 113 tane helikopter ve uçakla günlük müdahale etmişiz”

Konuşmasına yurt genelinde yaşanan yangınlarda söndürme çalışmalarına yönelik yapılan ağır eleştirileri insafsızca olduğunu anlatarak başlayan Ahmet Özdemir, “Bir kaza oldu. 3 tane bizim vatandaşımız, 5 tane Rus vatandaşı orada hayatını kaybetti. Biliyorsunuz sosyal medyada yangına müdahale ile ilgili zaman zaman hükümetimiz, bakanlarımıza çok olumsuz propagandaları da yapıldı. Ama şu konuyu bilinmesini istiyorum. Tarım bakanımız bunu açıkladığı için söylüyorum. Uçaklar kalkarken yada inerken, başka bir uçak hareket halindeyse sizi havada biraz bekletirler, yada piste biraz beklersiniz. Şimdi yangına 113 tane helikopter ve uçakla günlük müdahale etmişiz. Bu uçaklar 4 tane ülkeden geliyor. Yani bizim ülkemiz dışında 4 tane ülkeden geliyor. Her gün sabah bu 4 ülkenin dilinde, çünkü onlar bizim dilimizi bilmiyorlar. Onların dilinde bunlara brifing veriliyor. Yapacakları işler anlatılıyor. Sonra bu uçaklar her gün kalkıyorlar. Şimdi herkes sosyal medyada bir şey söylüyor. Her gün 4 dilde brifing alıp, sahaya sürülmüş ve Allah’ım muhafaza etsin, hiçbir kaza olmadan bu yangınlara müdahale edilmiş, insanlar bunu takdir ediyor olması lazım. Ama insanlar buraları hiç görmeden fütursuzca eleştirdiler. Ama bakın Yunanistan'da 2 milyon dönüm alan yanıyor. Sibirya'ya yanıyor. Sibirya biliyorsunuz soğuğuyla, karıyla meşhur bir yer. Sibirya'da 2 buçuk milyon dönüm alan yandı. İspanya’da yanıyor, İtalya’da yanıyor. Sebebi ne biliyor musunuz? Nem seviyesi çok düştüğü için. Mesela bizim sahil şeridimizde normalden çok yüksektir. Ama bu küresel ısınmadan dolayı nem çok düştüğü için yangını tetikleyici bir unsur haline geliyor. Bide küresel ısınmanın sorumlusu ve sebebi biz değiliz. Atlas Okyanusu'nda Avrupa'nın kuzeyindeki hava kitlesinin geçişini engelleyen bir hava olayı var orada o yüzden bütün Avrupa'da bu var. Dolayısıyla bu yangına müdahalede biraz insaflı olmak gerekiyordu. Çünkü devletimiz bütün imkanlarını, bütün dünyanın imkanlarını oraya kullandı” dedi.

“Andırın yolu köprüsünü yaptıracağız”

Andırın yolu köprüsüyle ilgili yöneltilen soruya Ahmet Özdemir, “Andırın yolu köprüsünü yaptıracağız. 2022 yılında ancak ihale edilebilir. Şuanda projeleri bitti, 3 tane proje var. Bakanlık hangisini uygun görürse, ulaştırma bakanımızla bu konuyu bizzat ben görüştüm. 240 metre boyunda bir köprü yaptıracağız. Oranın ulaşımını 10.7 kilometre kısaltacak. Bu konuda vatandaşlarımız müsterih olsunlar buna çalışıyoruz” şeklinde cevapladı.

“Arsan kavşağını yılsonunda bitirmeyi taahhüt ediyoruz”

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Cihat Sezal’ın geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamasında ‘Arsan Kavşağı ve Aksu Çayı’ hakkında yaptığı açıklamayı yorumlayan Özdemir, “Arsan kavşağı biliyorsunuz hepimiz de çok şikayetçi olduk, vatandaşlarımıza özellikle sanayiye gidenler. Arsan Kavşağı’nın hızlanmasını sağladık. Bütün vekillerimizin bunda gayreti var. Hepsine teşekkür ediyoruz. İl Başkanımızın ciddi gayreti var. Hepsine teşekkür ediyoruz. Eylül ayı gibi o ana kanaldan geçişi sağlamalarını istedik onlardan. Çünkü gerçekten ciddi sıkıntı yaşanıyor. Yılsonunda bitirmeyi taahhüt ettiler. Bu taahhüdü sayın bakanımızda bize bulundu. Onların da paraları ödendi. Milletvekilimizde o taahhüde dayanarak bunu söylemiştir. Evet, bize söylerler yılsonuna doğru tamamlanacağı. 10 Haziran 2020 yılında ona yer teslimi yapmıştık. Bugün itibariyle bir yıl 2 ay oldu. ‘3 yıldır bunu bitiremiyorsunuz’ diyen vatandaşlarımız için bunu söylüyorum. Ama yılsonunda bitirmeyi taahhüt ediyoruz. Çünkü paraları ödedik. Bitirmezlerse bakanlık açık tavır koydu, fes edecek ve başka birine verecek” dedi.

“Islah Organize Sanayi Bölgesi kuracağız”

2022 yılında Aksu’nun suyunun temiz akmayacağını söyleyen Özdemir, konuşmasının devamında ise, “Aksu Çayıyla ilgili ise, şimdi milletvekillerimiz ve il başkanımız biz meclis kapanmadan 2-3 gün önce sanayi bakanımızla, çevre şehircilik bakanımızla birkaç tane toplantı yaptık. Toplantıda belki biraz teknik ama vatandaşlarımız bilsin diye söylüyorum. Islah Organize Sanayi Bölgesi kuracağız. Islah organize sanayi demek, bu Aksu Çayına su atık deşarj eden şirketleri bir tüzel kişiliğe kavuşturup kuracağımız tesisin bedelinin bir kısmını onlardan almak, bir kısmı da Çevre Şehircilik Bakanlığı karşılayacak. O yüzden Islah OSB kurulması, bununda kanunla kurulması gerekiyor. Meclis kapanmadan 2 gün önce bunu yetiştirdik bütün vekillerimizin bunda emeği var. İl başkanımızın emeği var. Beraber Ankara'ya geldiler yaptık. Fakat meclis kapanmadan bunu yetiştiremedik. Biz yetiştirdik ama meclis bunu kabul etmedi komisyondan geçmediği için. 1 Ekim’den sonra bunu geçireceğiz, geçirdiğimizde de 2022'de Islah OSB kurulmuş ve bunun finansmanı sağlanmış olacak. Cihat beyin kastettiği o. Yoksa 2022 yılında Aksu’nun suyu temiz akmayacak. Biz sadece bu tüzel kişiliği kurup tesisin finansmanını sağlamış olacağız” ifadelerini kullandı.

“Seçimin 18 Haziran 2023’de olacağını düşünüyorum”

Erken seçimle ilgili halk arasında yaşanan diyaloglara açıklık getiren Özdemir, seçimin zamanında yapılacağını hatırlatarak, şunları kaydetti: “Benim kanaatim şu, biz anayasa değişikliği yaptığımızda seçim kararı alabilmenin şartları belli Cumhurbaşkanımızın ve meclisin. Cumhurbaşkanı böyle bir karar almayacağını seçimin zamanında olacağını söyledi. Meclisin böyle bir karar alması da ‘Cumhur İttifakı'nın iradesine bağlı. Çünkü, Cumhur İttifakı mecliste çoğunluğa sahip. O yüzden de Milliyetçi Hareket Partisi’nin saygıdeğer Genel Başkanı Devlet Bahçeli'de, Cumhurbaşkanımızda seçimin zamanında olacağını söylediği için ben böyle bir ihtimal görmüyorum. Bizim ülkemizde her zaman oluyor. Böyle toplumsal bir olay doğal bir afet olduğu zaman erken seçim çağrısı her zaman yapılıyor. Ama AK Parti her zaman bu konuda kurumsal hareket etmiştir. Yine öyle olacağını ve seçimin 18 Haziran 2023’de olacağını düşünüyorum.”

“Biz az yada çok birinin kar edeceği şekilde bir takım satın alma işlemine aracılık edemiyoruz”

Geçtiğimiz günlerde Kahramanmaraşspor’un ligden çekilme açıklaması hakkında değerlendirmede bulunan Özdemir, “Ben takımı bırakıyorum, ligden çekiyorum, sanki bununla ilgilenmiyor gibi söylemleri, doğru bulmuyorum. Fatih bey, bu takım için geçmişte çok masraf yaptı, çok yıprandı bunu da kabul ediyorum. Ama bundan dolayı bir bedelle takım satacaksa biz buna müşteri bulamıyoruz. Ama takımın borçlarıyla birlikte takımı devralacak arkadaşlarımız da görüşüyoruz. Onlarda doğal olarak diyor ki, ‘Ben borçlarını ödeyim, elimdekiyle de takımı güçlendireyim, transfer yapayım. Ama ben birinden ticari kaygılarla takım satın almam diyor.’ Arkadaşlarımızda bu konuda haklı. ‘Şehrimizin takımını da boşta bırakmayız’ deniliyor bu doğru bir yaklaşım tarzı. Bu aslında Kahramanmaraş milliyetçisi bir yaklaşım tarzı. O yüzden de Fatih beyin buralarda konuşması lazım. İkincisi de şu, biz siyaset yapıyoruz ve iktidar partisiyiz. Biz kendi şehrimizin takımına antrenman yapacak, maçlarını yapacağı yerlerde buluruz. Onikişubat stadyumunda yıkım kararı varsa, Hanifi Mahçiçek stadyumda yaparlar. Rektörümüz söyledi, ‘üniversitemiz stadyumunu kullandırabiliriz, her türlü imkanımız var’ dedi. Beden eğitim spor yüksekokulundaki fakültedeki hocalarımızda aradı, ‘biz her türlü fedakarlığı yapmaya hazırız’ dedi. Şunu söylemek istiyorum. Gazetecisi, akademisyeni, işadamı, siyasetçisi, futbolseveri bunların hepsi bu takımın boşta kalmasına meydan vermeyiz, bu konuda da gerekli adımı atarız. Ama ben takımı satıyorum dendiğinde, biz böyle az yada çok birinin kar edeceği şekilde birtakım satın alma işlemine aracılık edemiyoruz. Bu takım boşta kalmaz. Antrenman yapacağı, maçlarına çıkacağı yer konusunda da biz çözüm üretiriz” dedi.

“Türkiye'nin ve dünyanın öncelikleri değişti”

Kahramanmaraş’ta yeni stadyum çalışmaları hakkında bilgi veren Özdemir, konuşmasını söyle sürdürdü: “2018’de dolarla ilgili kur atağı olduktan sonra stat yapım işleri geriledi. Kamuoyunu şunu da bilmesi gerekir. Biz stadyumumuzun yıkım kararı yada oynaması riskli kararı yeni çıkmış bir karar değil. Sadece kamuoyuna yeni düşmüş bir karar. Biz bunun güçlendirmesiyle ilgili spor bakanımız bize, güçlendirme ödeneği vermeye razıydı. Biz razı olmadık. Sebebi de şu, onu güçlendirseydik yeni stat kazandıramayız diye endişemiz oldu. O yüzden dedik ki, biz yeni stadyum istiyoruz. Şimdi büyükşehir belediye başkanımız bu konuda bakanımızla görüşüyor. Yapmak istediğimiz şey şu, biz yeni stadyum, stadyum bulunduğu yerde yeni bir ticari alan, bir kongre merkezi büyükşehir belediyemiz böyle bir çalışma yapmak istiyor. Biz de bunu destekliyoruz. Ve buradan elde edilecek gelir ya da burası büyükşehir belediyemize devredilecekse bunu birine ihale etmek yerine, büyükşehir belediyemiz bunu yapmayı taahhüt edecek. Bakanımızla bu konuda görüşmeler yapıyor. Onun için biraz önce şunu söyledim. Evet, stadyum yapımını 2017’de söylemişiz ve bugün yapılmamış doğru. Ama Türkiye'nin ve dünyanın öncelikleri de değiştiği için bizde beklentimizi başka alanlara kaydırmışız. Göksun yolunun bitirilmesine kaydırmışız. Gençlik Spor Bakanımız hatırlarsanız o dönemde şöyle demişti, ‘Evet biz 21 tane ile stadyum yaptık. Ama bunların işletme maliyeti çok yüksek oldu. Biz size bu paraya 10 tane semt sahası yapalım’ demişti. Ama taraftarlarımız, sporseverlerimiz bunu uygun bulmadığı için biz stadyuma girmiştik.”

“Büyükşehir belediye başkanı olmak istemiyorum”

Kahramanmaraş büyükşehir belediye başkanlığı adaylığı yönünde çıkan söylentilere karşı açıklama yapan Ahmet Özdemir, “Ben Kahramanmaraş'ta il başkanlığı görevinden alınmış ve daha sonrada boşta iken milletvekili olmuş biriyim. Ben her gün Allah’a şükrediyorum. Çünkü ben çocukluğumda hayal etmediğim makamları ve imkanları sahibim şuanda. Yani 8 çocuklu bir ailenin 7’inci çocuğuyum. Babam İskenderun Demir Çelik’de işçi rahmetli oldu. Ben günde 5 vakit Allah’a şükrediyorum açık söyleyeyim. Çünkü böyle imkanı hayal bile edemezdim. Ben büyükşehir belediye başkanı olmak istemiyorum. Ben iyi başarılı bir milletvekili olmak istiyorum. Şehri için çalışan bir adam olmak istiyorum. Milletvekilliğini helal olmasına çalışıyorum. Büyükşehir belediye başkanımızın yaptığı işleri takdir ediyorum” diyerek, sözlerini tamamladı.

Başkan Mahçiçek, personeliyle helalleşerek vedalaştı Başkan Mahçiçek, personeliyle helalleşerek vedalaştı
Editör: TE Bilişim