Daha önce herhangi bir işte çalışmış olanlar özgeçmişlerine bu işe ilişkin bilgi ve tecrübelerine yer verebilirken, olanalar ilk kez iş arayanların özgeçmişlerinde iş tecrübesinden bahsetmesi pek mümkün değildir. Peki, daha önce iş tecrübesi olmayan ilk kez iş başvurusu yapacak kişiler öz geçmişlerinde hangi hususlara yer vermesi gerekir.

Özellikle aldığı eğitim ve yaptıysa staja ilişkin bilgiler öz geçmiş formuna işlenmesi gerekir. Diğer taraftan farklı kurumlardan farklı alanlarda alınmış sertifika veya yeterlilik belgelerinin de özgeçmiş formuna yazılması işe alınmada değerlendirilen önemli belgeler arasında yer alıyor. Diğer taraftan iş başvurusu yapan kişinin ilgi alanları ve hobileri de özgeçmiş belgesinde bulunması gerekiyor. Yabancı dil bilgisi hemen bütün iş başvurularında önem arz eden bir kriter olarak karşımıza çıkıyor. Bu nedenle yabancı dil bilgisi de ilk kez iş başvurusu yapan kişilerin özgeçmiş formunda bulunması gerekiyor

Özgeçmiş Nedir?

Öz geçmiş bireylerin sahip olduğu yetenekleri kabiliyetleri tecrübelerini ve iş yapabilme gücünü beyan ettiği yazlı belgeler olarak tanımlanıyor. Genel olarak iş başvurularında veya kariyer planlamaların da özgeçmiş hazırlanması ve sunulması gerekiyor. Özgeçmiş belgesi ile kişiler sahip olduğu özellikleri iş tecrübelerini ve neleri yapabileceklerini bilgi ve becerilerini açıkça belirterek işe alınma veya kariyer yapabilmenin önünü açıyor.

Özgeçmiş belgesini kendiniz hazırlayacağınız gibi bu işler için kullanılan özgeçmiş hazırlama yazılımları kullanılarak da yapılabiliyor. İyi hazırlanmış özgeçmiş belgesi ile işe alınma sürecini etkilemek içten bile değildir. Özellikle ilk kez iş arayanların tecrübe bilgisine çok fazla yer veremeyeceği düşünüldüğünde bu açığı sahip olduğu sertifikalara ve aldığı eğitim ile kapatması son derece önem arz ediyor.

Özgeçmiş örnekleri incelemek için bağlantıya dokunabilirsiniz.

İşe Alımlarda Özgeçmiş Neden Önemlidir?

İşverenin iş başvuru yapan kişiyi tanıması ve değerlendirmesi ancak detaylı özgeçmiş belgesinin incelenmesi ve sonrasında sözlü mülakat yapması ile sağlanabiliyor. Bu noktada iş başvurusuna ilişkin temel bilgilerin ve

Özgeçmiş Hazırlamada Nelere Dikkat Edilmelidir?

Özgeçmiş hazırlanırken dikkat edilmesi gereken hususları şöyle sıralayabiliriz;

  • Gerçek ve doğru bilgilere yer verilmesi
  • Sahip olunan sertifika veya yeterlilik belgelerini eklenmesi
  • Eğitim ve Öğretim Bilgileri
  • İş deneyimlerinin ayrıntılı açıklanması
  • Hobi ve ilgi alanlarına yer verilmesi

İşveren tarafından ilk okunduğunda kişi hakkında gerekli ve yeterli bilgi sahibi olunması ancak iyi hazırlanmış özgeçmiş formu ile sağlanabildiği, unutulmaması gereken önemli bir husustur.

Özgeçmiş İşverene Ne Avantaj Sağlar?

İşveren özgeçmişi okuyarak, kişiyi işe alıp almama sürecini değerlendiriliyor ve işe alacaksa hangi pozisyonda değerlendireceği kararını vererek iş verimliliğini katkı sağlayabiliyor. Özgeçmiş değerlendirmesi iş başvurularında, işverenin doğru ve hızlı personel bulmasının önünü açıyor.

İşi Alınmada Özgeçmişin Avantajı Nedir?

Özellikle dolgun ücretli ve özel nitelikli iş alımlarında çok fazla sayıda kişi başvurabiliyor. Bu noktada iyi bir özgeçmişe sahip, birikimli ve donanımlı birinin işe alınabileceği düşünüldüğünde; usulüne uygun ve eksiksiz olarak hazırlanmış özgeçmiş ile rakiplere fark atılarak işe alınma sürecini doğrudan etkilenebiliyor. Diğer taraftan işverenin doğru kişiyi işe alması ve verimli çalışma programının hazırlaması özgeçmiş değerlendirmesiyle sağlıklı bir şekilde yapılabiliyor.

Bu içerik https://cvhazirlama.cool/ adresinden derlenmişti

cv öz geçmiş