Gaziantep Vali Yardımcısı Cengiz Ayhan’ın da katıldığı sergi açılışında konuşan Orçan, Gaziantep Güzel Sanatlar Lisesi’nde 5 yıl görev yaptığını, 2012 yılında doğum yeri olan Kahramanmaraş’a Güzel Sanatlar Lisesi açılınca görevine orada devam etmeye başladığını söyledi.

Çalışmalarını Kahramanmaraş’taki atölyesinde sürdüren Orçan, “Yedi yıl sonra çok sevdiğim Gaziantep’e yeni eserlerimle dönüş yaptım. Umarım yeni çalışmalarımı keyif alarak izlersiniz” ifadelerini kullandı.

Geçen zaman içinde başlangıçta figür olarak başlayan sanat serüvenini fantastik, soyut ve yalın doğa formlarıyla sadeleştirmeye çalıştığına vurgu yapan Orçan, şunları kaydetti:

“Resimlerimde ıssız mekânların derin sessizlikleri, yalnız ağaç, yalnız at, yarı uykulu figürlerim ve sakin kıyılarımız var. Resimlerimde spontane efektlerin yerini, süreç içinde yine figürden kopmadan figür, portre, yalın mekanları fırça kontrolüyle yeniden ele aldığım görülecek.”

GAZİANTEP’İN BİR İNCİSİ

“Özellikle bir eğitimci gözüyle birkaç şey daha söylemek istiyorum. Bu galeride açılan birçok sergiye geldik ve sanat lisesi öğrencilerimizi de getirdik” diyen Orçan, şöyle devam etti:

“Onlar sanatçı ve eserlerini yakından tanıma fırsatı yakaladı, keyif aldılar. Fotoğraf çektirdiler. Hep beraber güzel anılar birikirdik. Aynı şekilde öğrencilerimize bir eğitim yuvası oldu. Resme yeni başlayanlara, halka ve öğrencilere büyük bir sanat sofrası kurduğu için, Sanko Sanat Galerisi benim gözümde Gaziantep’in bir incisi. SANKO Holding Yönetim Kurulu’na, Sanko Park AVM Yönetimine ve Sanko Sanat Galerisi yöneticilerine sanata ve sanatçıya destek çıktıkları için teşekkür ediyorum.”

Vali Yardımcısı Cengiz Ayhan, el emeği, göz nuru eserlerini Gaziantep’te sergilediği için Orçan’a teşekkür ederek, başarılarının devamını diledi.

Sanko Sanat Galerisi Yürütme Kurulu Üyesi Murat Köylüoğlu da Orçan’ın eserlerinin Gaziantepli sanatçı ve sanatseverlerle buluşmasına vesile oldukları için duydukları memnuniyeti dile getirdi, Sanko Sanat Galerisi’nin üstlendiği misyonu anlattı.

Orçan’ın 20’si büyük 94 eserinin yer aldığı sergi, 11 Eylül’e kadar gezilebilecek.

MEHMET AKİF ORÇAN

Kahramanmaraş 1977 doğumlu olan Orçan, 2000 yılında Atatürk Üniversitesi Resim bölümünden mezun oldu. Şimdiye kadar 10 kişisel sergi açan, 6 sanat çalıştayına ve 70’in üzerinde karma sergiye katılan Orçan, konu olarak figür üzerinde yoğunlaşıyor.

Figürün mekansal işlevi Orçan’ın resimlerinde hep başka bir coğrafya düzlemiyle tamamlanır. Bunu yaparken son dönem çalışmalarında daha renkçi ve lekeci bir üslup içinde olan Orçan, kent tarih ve imgeler belleği ile figürlerini kompoze etmektedir.

Yerel gazetelerde kültür-sanat içerikli yazı ve şiirleri yayınlanan ve değişik yazarlara kitap kapak tasarım ve iç desenlerini yapan Orçan, çalışmalarını Kahramanmaraş’ta kendi atölyesinde sürdürüyor.