Uluslararası Mülteci Hakları Derneği'nce yayınlanan 'Mülteci Bülteni'nin beşinci sayısı yayımlandı.

Pek çok konunun ele alındığı bültende toplumda Suriyeli sığınmacılara dair yanlış olan bir algı da konu edildi. Bilindiği üzere ülkelerinde yaşanan iç savaş dolayısıyla Türkiye'ye sığınmak durumunda kalan Suriyeli sığınmacılar hakkında doğru bilinen pek çok yanlış var.

Suriyelilere yönelik nefret propagandasında bulunanların ekmeğine yağ süren bu yanlışlardan biri de Suriyeli esnafların vergi verip vermediği konusunda yoğunlaşıyor. Türkiye'deki Suriyeli esnafların vergi vermediği iddiası sıkça dile getirilirken Uluslararası Mülteci Hakları Derneği'nin yayınladığı 'Mülteci Bülteni' isimli yayında bu iddianın yanlışlığı masaya yatırıldı.

SURİYELİ ESNAFA MUAFİYET YA DA AYRICALIK BULUNMUYOR

'Mülteci Bülteni' isimli derginin aktardığına göre özellikle sosyal medya platformlarında Türkiye'de dükkân açan Suriyelilerden vergi alınmadığı iddiasında bulunuluyor.

Bu doğrultuda Suriyeli esnafların vergiden muaf tutulduğu ve belediyeler tarafından denetlenmediği öne sürülürken söz konusu söylentilerin doğru olmadığı ifade edildi.

Uluslararası Mülteci Hakları Derneği tarafından yayınlanan 'Mülteci Bülteni'nde Suriyeli esnafın vergi vermediği iddiası kesin bir dille yalanlandı. 'Mülteci Bülteni'nde konuya ilişkin olarak, "Suriyeli esnafın vergi konusunda ne bir muafiyeti be de bir ayrıcalığı vardır. Nasıl ki Türkiye'de bir esnaf bir iş yeri açtığında ticaret/esnaf odasına kayıt yaptırıp fatura kesmesi gerekiyorsa Suriyeliler veya diğer yabancılar için de aynı usul geçerlidir. Ayrıca Suriyeliler hem kendileri için hem de yanlarında çalıştırdıkları yabancı kişiler için çalışma izni almak zorundadır." denildi.