Uzmanlara göre Bitcoin, teknolojik gelişmelerin arttığı ve küresel piyasanın oturmaya başladığı dijital çağda altınla rekabet edebilecek bir değer saklama aracı, dijital altın konumunda. Dijitalleşmenin baş döndürücü şekilde ilerlediğimi günümüz ticaret dünyasında maliyetlerinden dolayı ABD doları gibi fiat paraların yetersiz kalması kripto paralara olan ilgiyi artırıyor. Şu an için ABD dolarının egemen olduğu küresel ticaret sistemine karşı birçok ülke Bitcoin gibi kripto para alternatifi arayışı içinde. Şu an için birçok ülkenin genel kabulü dolara karşı oluşturulacak, altına endeksli bir kripto para.

Bir ülkenin jeopolitik gücüne eşdeğer siyasi düzenin durumunu yansıtan bir finansal birim olan para birimi için yapılan araştırmalar jeopolitikten güçlü bir şekilde etkilendiğini gösteriyor. Şu anda altın dünyadaki tek süper egemen para birimi. Altın standardının yaygın olarak kullanıldığı dönemlerde piyasadaki fiat para birimleri altın para sistemine karşı korunuyordu. 1870'den 1930'lara kadar uygulanan altın para sistemini ulusal para birimlerinin değerini belirlemekteydi ki ABD doları 1973 yılında ABD Başkanı Richard Nixon'ın altın standardını terk etmesiyle rezerv para birimi oldu. Bir küresel para birimi olarak ABD doları sınır ötesi işlemleri yarısı için kullanılmaya başlandı. Bu durum beraberinde merkez bankalarının yapılan işlemlerin karşılığını ödemek için ABD doları rezervlerinde tutmasını zorunlu kıldı ki sonuç olarak bu döviz rezervlerinin % 61'i dolar cinsindendir. Böylece dünya, aynı zamanda dolar dönemi olarak da bilinen jeo-döviz çağına girdi.

Bitcoin ile birlikte küresel finansal sistemde değişimin temeli atılmış oldu. ABD doları tekelinden uzaklaşmak isteyen ükeler Bitcoin gibi kendi kripto paralarını veya dijital paralarını geliştirmek için kollarını sıvadı. Bu da halk arasında "Bitcoin nedir" sorusunun sıklıkla sorulmasına neden oluyor. Bu noktada Bitcoin'in dijital altın olmaktan öte neden olduğu değişim rüzgarına dikkat etmek gerekiyor. Forbes'in bir raporuna göre dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olan Çin, yuanı transfer edilebilecek yeni bir kripto para birimi çıkarmayı planlıyor. Türkiye de kendi dijital parasını oluşturmak için çalışmalar yapan ülkeler kervanına katıldı.