Aydınlık Gazetesinden Sıla Kemahlı'nın haberine göre: Teklifin en çok tartışılan 29'uncu maddesinde yer alan “Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle...” ifadesinin yetersiz olduğu belirtiliyor. Ak Partili milletvekilleri, “Neye göre ceza belirlenecek, komisyonda kim nasıl savunacak bu maddeyi... Bu ifadeler bir gün gelir bizi de sıkıntıya düşürür” diyor.

TBMM Dijital Mecralar Komisyonunda, sosyal medya ve internet haberciliğine ilişkin düzenlemeleri içeren “dezeformasyon yasası” olarak bilinen Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi benimsendi. 12 saatten fazla süren görüşmelerde muhalefet basına “sansür” getirilmek istendiğini belirtirken, seçimlere dönük bir kanun teklifi olduğu görüşünü savundu. Haftaya Adalet Komisyonunda görüşmeleri sürecek olan kanun teklifinde yer alan 29. ve 30. maddeler üzerinde değişlik yapılabileceği belirtildi.

Komisyonda konuşan teklifin ilk imza sahiplerinden Ak Parti Kahramanmaraş Milletvekili Ahmet Özdemir, internet, haber ve bilgiye erişim kolaylaştıkça, hızlandıkça buna bağlı olarak sosyal medya kullanımının da arttığını belirtti. Bu artışın yeni ve farklı sosyal medya platformlarının oluşmasına, insanların zamanının büyük bölümünü bu platformlarda geçirmesine neden olduğuna işaret eden Özdemir, dijital dünyanın insanların hayatında fazlasıyla etkili olmaya başladığını, sosyal medya platformlarının bu denli çeşitlenmesinin kişilerin sosyolojik ve hukuki problemle karşılaşmasını beraberinde getirdiğini söyledi. Kişilik hakları ihlal edilen bireylerin Anayasal güvence altında olan haklarının korunması noktasında devletten beklenti içine girdiğine dikkat çekti.

1 Milyon TL Faizsiz Kredi Müjdesi! 1 Milyon TL Faizsiz Kredi Müjdesi!

‘HATAMIZ VARSA GERİ DÖNERİZ’

Teklif sahibi Ak Parti Kahramanmaraş Milletvekili Özdemir, 29. ve 30. madde üzerinde değişiklik yapılma konusunun görüşülebileceğini ifade etti. Özdemir, dezenformasyon konusunda farklı fikirler olmasına rağmen hukuksal bir çalışmanın yapılması konusunda ortak bir talep olduğunu söyleyerek, “Hatalarımız varsa geri döneriz. Hem bireysel özgürlükleri koruyan çerçeve hem de devletimizin düzenini güvence altına alacak bir düzenleme olması talebiyle görüşmelerimiz oldu” dedi. Yasa teklifi haftaya Adalet Komisyonu’nda görüşmeye devam edecek.

MADDELER ÜZERİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILDI

Teklifin tümü üzerindeki görüşmeler tamamlanmasının ardından maddelerin görüşülmesine geçildi. Teklif sahipleri, 5. maddedeki “Basın İlan Kurumu, internet haber sitesi vasfının kazanılmadığının tespiti amacıyla İstanbul asliye ceza mahkemesine başvurabilir” ifadesindeki “İstanbul” ibaresinin çıkarılacağını ve 7. maddede ise “internet haber sitesinde tekziplerin ana sayfada bir hafta değil 24 saat süreyle yayınlanıp sonra arka sayfalara alınabileceği” şeklinde düzeltme yapılacağını belirtti.

‘CUMHURBAŞKANI KARARI’ İFADESİ ÇIKARILDI

Teklif sahipleri, 8. maddedeki “teslim ve muhafaza yükümlülüğüne uymayan haber siteleri 300 milyon lira-1 milyar lira arası cezalandırılır” hükmünün eski para birimi kullanıldığı için güncelleneceğini, 9. maddedeki internet haber sitelerinde dava açma süreleriyle ilgili belirtilen “özel zaman aşımı süreleri” kısmı yerine “genel dava zaman aşımı süreleri” ifadesinin kullanılacağını, 11. maddenin f bendinde yer alan “Cumhurbaşkanı kararıyla tespit edilen” ifadesinin ise çıkarılacağını söyledi.

Editör: Ömer SALMAN