Afşin Belediyesinin GES projesi tamamlandı. 1 megavat gücündeki santralde üretime geçildi.

Belediyenin kendi ihtiyacından arta kalan enerji satılarak Belediye bütçesine gelir sağlanıyor.

Belediye Başkanı Mehmet Fatih güven, 4 milyon 370 bin TL ye mâlolan santralin şimdiki fiyatının 10 milyon TL olduğunu söyledi.

Güven, Afşin Belediyesinin kullanımından kalan kısmın satılarak Belediye bütçesine önemli bir katkı sağlanmaya başlandığını söyledi.

TEİAŞ’ın altyapı desteği sağlaması halinde GES kapasitesini artıracaklarını belirten güven, Afşin bölgesinin güneş enerji santralleri için önemli bir güneş potansiyeline sahip olduğunu ifade etti.

Belediyelerin genel bütçeden aldıkları payın yanı sıra kendi kaynaklarını da oluşturmak zorunda olduklarını belirten Güven, Afşin belediyesinin öz kaynaklarını yüzde otuz sekizlere çıkardığını söyledi.

Artan gelirlerle birlikte Afşin’in daha gelişmiş bir şehir haline getirileceğini ifade eden güven yaptığı açıklamada şunları söyledi: “ Burası geçen yıl başladığınız bir yatırımdı, enerji üretmeye başladık. Afşin Belediyesi’ne 10 Mayıs itibarıyla gelir kazandırmaya başladık. Şu anki değeri yaklaşık 10 milyon değerindedir. İlk günden itibaren de Afşin Belediyesi ne finansman oluşturmaya başladı. Bu yaptığımız güneş enerjisi yatırımının geri dönüş süresi yaklaşık 7 yıldır. İlk aydan itibaren kasamızda para girmeye başladı. Afşin Belediyesi’nin kullandığı elektrik buradan karşılanıyor, kalan kısmı devletin yetkili kurumlarına satılıyor, onlar da bize parasını ödüyorlar. Belediyelerin iki tür geliri var, birisi öz kaynaklarından elde ettiği gelirler ki bunları öz gelirler diyoruz, diğeri ise genel bütçe vergi paylarından İller Bankası tarafından gönderilen paylardır. Bir belediyenin ayaklarının üzerinde durup yürüyebilmesi için hizmet edebilmesi için toplam gelirinin içindeki öz kaynak miktarı asgari yüzde elliden fazla olması lazım. Biz göreve geldiğimizde toplam bütçe geliri içindeki öz gelir miktarımız toplam bütçenin yüzde 17'si idi, yıllar içerisinde yaptığımız çalışmalarla bunu artık yüzde 38’e getirdik.

Türkiye ortalaması yüzde 37’dir, bizim hedefimiz yüzde 50’in üzerine çıkmak. O zaman çok daha rahat hareket edebilen yatırım yapabilecek bir belediye haline gelirsin belediyeler için asıl kural budur.