Birleşik Krallık kapasitesini iki katına çıkardı Birleşik Krallık kapasitesini iki katına çıkardı
Rekabet Kurumu’nun yaptığı açıklamaya göre, iş gücü piyasasında çalışan alımını kısıtlamak amacıyla yapılan bu anlaşmalar, Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un ihlal edildiği şüphesini doğurdu.
Soruşturma sürecinde, şirketlerin birbirlerinin çalışanlarını istihdam etmelerini engellemeyi ve çalışan hareketliliğini sınırlandırmayı amaçlayan çalışan ayartmama anlaşmalarının varlığı incelendi. Bu tür anlaşmaların işverenlerin emek üzerinde rekabet etmekten vazgeçmelerine ve ücretlerin yapay bir şekilde düşük kalmasına yol açtığı belirlendi. Sonuç olarak, çalışanların adil bir şekilde iş dağılımında etkisiz hale gelmesi ve iş gücü piyasalarındaki rekabetin zarar görmesi söz konusu olabiliyor.
Rekabet Kurulu’nun kararıyla, iş gücü piyasasında centilmenlik anlaşmalarını ihlal ettikleri gerekçesiyle şirketlere çeşitli miktarlarda idari para cezaları verildi. D-Market Elektronik Hizmetler ve Ticaret AŞ’ye 4 milyon 834 bin 124 lira, Vodafone Telekomünikasyon AŞ’ye 5 milyon 319 bin 292 lira, Zeplin Yazılım Sistemleri ve Bilgi Teknolojileri AŞ’ye 192 bin 973 lira, Arvato Lojistik Dış Ticaret ve E-Ticaret Hizmetleri AŞ’ye 2 milyon 159 bin 522 lira gibi cezalar verildi.
Rekabet Kurulu’nun bu kararıyla birlikte, iş gücü piyasasına yönelik centilmenlik anlaşmalarıyla rekabeti ihlal eden 16 teşebbüse toplamda 151 milyon 148 bin lira ceza kesilmiş oldu.
Diğer yandan, soruşturma sonucunda suçlu bulunmayan 21 şirket ise idari para cezası almaktan kurtuldu. Bu şirketler arasında 41 29 Medya İnternet Eğitimi ve Danışmanlık Reklam Sanayi Dış Ticaret AŞ, Anadolu Restoran İşletmeleri Ltd. Şti., Doğuş Planet Elektronik Ticaret ve Bilişim Hizmetleri AŞ gibi önemli firmalar yer alıyor.