4. Kuşak dondurma ustası Kanbur Baklava’da da model oldu.

Dünyanın en ileri teknolojileri ile doğal ürünleri birleştirip dünyanın 32 ülkesine Kahramanmaraş’tan ürün ihracatı yapan Mado, baklava alanında da tüm dünyaya kendini gösterdi. Yaptığı dünyanın en büyük baklavası ile hem baklavaların kendilerinin olduğunu iddia eden Yunanistan’a mesaj verdi hem de baklavasıyla ünlü Gaziantep çekişmesini geride bırakarak baklavanın milli tatlı olduğunu tescilletti.

Dünya’nın en ünlü dondurmasını üreten Kahramanmaraş’ın gururu Mado Baklavada da dünya rekoru kırdı. Travelexpo 3. Uluslararası Turizm Fuarı ve Gastronomi Zirvesi'nde 11 bin 800 dilimden oluşan 515 kilogramlık baklavayı özel fırında pişiren Mado "Guinness Dünyanın En Büyük Baklava Rekoru"nı kırarak Guinness Rekorlar Kitabına girdi.

14 Kişilik Ekiple 6 Aylık Çalışma İle

14 kişilik bir ekiple 6 aylık çalışmanın sonunda kırılan rekorun hikâyesini anlatan Mado Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kanbur düzenlediği basın toplantısında baklava da açtı. Mado baklavalarının lezzet sırrını da anlatan Kanbur; “Birkaç gün önce Dünya rekorunu Ankara’da kırdık. Burada almış olduğumuz ödülü hep beraber paylaşalım. Bizim burada ki gayemiz Türk baklavasını dünyaya tanıtmaktır. Gaziantep veya Kahramanmaraş olarak değil, istedik ki hep beraber Türk baklavasını dünyaya tanıtalım. Milli bir hale getirelim istedik. Zaten geriye bakacak olursak Osmanlıdan bu yana baklavanın bizim için ayrı bir yeri var. Doğumdan ölümüne, Düğünden Nişana hep baklava tercih edilir. Onun için baklava bizim milli tatlımızdır.” Dedi.

Bu Başarı Kahramanmaraş’ındır

Hedeflerinin Türk baklavasını dünyaya tanıtmak olduğunu ve kırılan rekorla da bunu başardıklarını dile getiren Kanbur şöyle konuştu; “513 kilogram ağırlıkla dünya rekorunu kırdık. Bu rekor sadece Mado’nun değil, Kahramanmaraş’ın değil Türkiye’nin başarısıdır. Biz bu yüzden Türkiye’nin başkentinde bunu yaparak Dünya’ya bir mesaj verdik. 11 bin 800 dilim 513 kilogramlık tatlıyı 14 kişilik ekiple 6 aylık bir ön çalışma ile gerçekleştirdik. Bu gerçekleştirdiğimiz ödülü sizlerle paylaşmak istiyoruz. Bu ödül Kahramanmaraşlılarındır. MADO Kahramanmaraşlıların markasıdır.”

Yeni Bir Rekor Gelecek

Yeni rekorların da geleceğini müjdeleyen 4. Kuşak Dondurma ustası ve Mado Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kanbur kurum olarak asıl hedeflerinin insanlara model olmak olduğuna dikkat çekti. Kanbur herkesin yaptığı işte rekor kırması gerektiğini dile getirerek Mado olarak Türkiye için Kahramanmaraş için bu rekoru kırdıklarını ifade etti.

Baklava Saray Tatlısıdır

Bir gazetecinin Baklavaya Yunanistan’ın da sahip çıktığını belirtmesi üzerine baklavanın doğum yerinin ve anavatanının Anadolu olduğunu belirten Kanbur, “daha önce Selanik Türk toprağıydı. Yani medeniyetin doğum yeri buradır. Osmanlı’nın hâkim olduğu her yerde baklava vardır. Doğum yeri buradır ve buradan gitmiştir.” Dedi.

Bir Dünya Rekoru Daha Kıracağız

Mado Yönetim Kurulu Üyesi Atilla Kanbur da Dünyanın en büyük baklavasının Türkiye’de yapıldığını Kahramanmaraş veya Gaziantep illerinin bir biriyle kıyaslamanın yersiz olduğunu söyledi. Dünyanın en büyük baklavasını yaparak ülke adına büyük bir başarı elde ettiklerini de vurgulayan Atilla Kanbur 15-20 gün içerisinde yine bir Dünya rekorunu daha kıracaklarına dikkat çekti.

Önce Ülkemin Sonra Şehrimin Tanıtılmasıdır

Dondurma ve Baklavanın yanı sıra bir dünya rekorunu da Kahramanmaraş’a kazandıracaklarını belirten Mado Yönetim Kurulu Üyesi Atilla Kanbur şöyle konuştu, “Düne kadar Halep, Şam Yunanistan Selanik Osmanlı’nın himayesindeydi. Yıllar önce beni Kanada’da düzenlenen festivale davet ettiler, Dondurma satmak için gidecektim ama önümüzün Kurban Bayramına geldiğini görünce gidemeyeceğimi söyledim. Dönemin Valisi Adnan Darendeliler, Kanada’daki festivale benim gitmem gerektiğini söyledi. O dönem Kültür Bakanlığı müsteşarlığı üst düzey yöneticilerinden bir kardeşimiz beni aradı ve ‘ben senin Türklüğünden şüphe ederim. Sen Türk Dondurmasını tanıtmaya gitmiyorsun’ dedi. Ben o gün bu gündür Dünyanın neresinde Türkiye’nin tanıtımı ile ilgili bir gastronomi olsa hepsine koşa koşa gidiyorum.  Buradaki birinci derece düşündüğüm önce Türkiye’nin tanıtılması, sonra kentimizin tanıtılması ve kalkınmasıdır.”

Mado evinde düzenlenen basın toplantısında baklava da açan Mado Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kanbur dondurmayı lezzetli kılan malzemelerin doğal olması gerektiğini ve aynı zamanda da hamurunun çok ince olması gerektiğine vurgu yaptı. Kanbur konuşmaların ardından Ankara’daki rekor denemesini kayıttan izleterek anı bir kere daha yaşadı.