Yaşlısından gencine, erkek giyimden bayan spor ayakkabı modellerine kadar geniş bir skalada üretimi gerçekleştirilen ayakkabılar farklı markaların tasarımlarıyla raflardaki yerlerini alıyor.

Süetten deriye, su geçirmez kumaşlardan kolay tutuş sağlayan tabanlara kadar son teknolojiyle dizayn edilen spor ayakkabı firmalarının başında adidas, Nike, Puma, Reebok, Hummel, New Balance gibi daha pek çok marka geliyor. Kimisi iki şerit tasarımıyla gönülleri fethetmişken, bir diğeri süet üst yüzeyi ve kibar renkleriyle biliniyor.

Spor ayakkabı modelleri kendi içerisinde kullanım alanlarına ayrılıyor. Bunların; günlük, koşu, futbol, outdoor, egzersiz (fitness), basketbol, yüzme, tenis, yürüyüş ve voleybol olduğu görülüyor. Her spor dalına ayrı bir model ayakkabı kullanılmasının sebebi ise sporun tarzı, tüketilen efor, performans, iç mekan - dış mekan, taban tutuşu, esneklik, daha yukarıya zıplayabilme özelliği gibi birçok detaya göre tasarlanmış olmasından kaynaklanıyor.

Birbirinden farklı markaların tasarımlarına yer verilen spor ayakkabı modelleri arasından dilediğinizin özellikleri bakımından detaylıca inceleyebilir, barcin.com farkı ve güvencesiyle sipariş verdiğiniz ürünleri kapınızda elden teslim alabilirsiniz.

Spor Ayakkabı Seçerken Neye Dikkat Etmek Gerekiyor?

Bir spor ayakkabı seçerken tasarımı ile renginden ziyade hangi amaç için kullanıldığına ve ayağımızla olan uyumuna, konforuna dikkat etmek gerekiyor. Ayağın numarası ve tipi spor ayakkabı seçiminde büyük rol oynuyor.

Ayağın numarası belirlendikten sonra tipi belki de en önemli faktörlerin başında geliyor. Taraklı mı taraksız mı, düz taban mı kavisli mi gibi ayağın şeklinin bilinmesi ayakkabının doğru seçilmesine de imkan tanıyor. Kalın taban, köpüklü dolgu taban, ortopedik taban gibi seçeneklerden ayağa uygun tabanlı doğru spor ayakkabı, spor esnasında gereksiz yüklerin tabana binmesini önlerken ayak sağlığına da dikkat etmiş oluyor. Ayakkabı numarası olarak da aşırı sıkan küçük veya gereğinden geniş büyük bir spor ayakkabı tercih etmemek gerekiyor.

Ayak tipi ve numarasının belirlenmesinin ardından ayakkabının hangi sporu yaparken kullanılacağı ve günlük kullanımda giyilip giyilmeyeceğinin belirlenmesi gerekiyor. Bir fitness ayakkabısını dış mekanda şehir asfalt veya dağ patikasında kullanmak ayakkabıyı çabuk yıpratacağından ya da günlük spor ayakkabı basketbolda sporcuya ekstra bir sıçrama kazandırmayıp yükü dizlere bindireceğinden her ayakkabıyı doğru zamanda, doğru yerde, doğru amaç için kullanılmak gerekiyor.

Hangi Spora Nasıl Bir Ayakkabı Olmalı?

Spor ayakkabının ayağınıza uygunluğunu seçip hangi sporda ayakkabıyı kullanacağınızı karar verdikten sonra nasıl bir ayakkabı olduğunu da bilmeniz gerekiyor. Çünkü her sporun farklı tasarımda ayakkabı modelleri bulunuyor.

Eğer koşarken kullanacağınız bir koşu ayakkabısı alacaksanız ayakkabının esnek, zeminle kolay tutuş sağlayan ve bedeninizdeki yükü tabanlarıyla hafifleten bir model olması gerekiyor. Basketbol için tercih edeceğiniz ayakkabının daha yükseğe sıçramanızı destekleyecek yapıda üretilmiş ve nefes alabilir saya kumaşlarla dizayn edilmiş olması gerekiyor. Trekking, dağ yürüyüşleri gibi zorlu parkurlarda kullanacağınız spor ayakkabıların bazı modellerinin ayak bileğinden sarması ve olası kazalara karşı ayağı koruması gerekiyor. Aynı zamanda bu tip ayakkabılarda taban malzemesinin kauçuktan yapılmış olması kayalık gibi engebeli zeminlerde kolay tutuş sergileyerek kolaylık sağlıyor.

Fitness gibi sporlar gibi sadece iç mekanda değil de dış mekanlarda da kullanacağınız spor ayakkabı modellerini eğer yağışlı mevsimlerde kullanmak istiyorsanız mutlaka gore-tex gibi su geçirmez kumaştan yapılmış olmalarına dikkat etmeniz gerekiyor.

Düşman Kardeşlerden Doğan Ünlü 2 Spor Markası

Spor ayakkabıların özellikleri, tasarımları ve kullanım alanları baz alındığında dünden bugüne ismini ve kaliteli ürünlerini taşıyan pek çok marka ile karşılaşılıyor. Bunlardan en sık ismini duyduğunuz adias ve Puma ise iki düşman kardeşin problemli ilişkilerinden doğup bugünlere taşınıyor.

1948 yılında hem şehri hem de şirketi ikiye bölen Dassler kardeşler, adidas ve Puma markalarının doğumuna sebep oluyor. Almanya'nın Herzogenaurach kentinin bir yakasına adidas şirketini kuran Adi Dassler'e rakip diğer yakaya Rudi Dassler Puma'yı kuruyor. Firmalar o günden bugüne spor tekstil ve spor ayakkabı modelleriyle isimlerini tarihe altın harflerle kazıyor. İki firmanın arasındaki rekabet 2009 yılında çalışanların yaptığı bir dostluk maçıyla sona eriyor.

Editör: TE Bilişim