Kahramanmaraş Kapalı Çarşı’da kendisine ait küçük bir iş yerinde kalaycılık yapan 80 yaşındaki Mehmet Karaman 65 yıldır uğraştığı kalaycılık mesleğini ilerlemiş yaşına rağmen devam ettiriyor.

40 sene köylerde kalaycılık yaptıktan sonra Kahramanmaraş’a gelerek kalaycılık mesleğini yaşatmaya devam eden Karaman, “Eskiden evlerde bakır kap kaçak olurdu. Şimdi ise Çelik, alüminyum, teflon mutfak eşyaları kullanılmaya başlandı. Kalaycılığın bitmesinde en büyük sebep budur. Çırak bulmak zor artık. Bu mesleğe bizden sonra gelecek çırak yok. Gençler bu mesleklere ilgi duymuyor artık. Ben çırağımı buldum ve dükkânıma ortak yaptım. Benden sonra bu işi o yürütecek. Ortak yapmamın sebebi yarın bir gün gitmesin benden sonra bu işi o yapsın” dedi.

“Nerde o kalaylı tastaki su tadı”

Kalaylı tasta yemek yemenin ve su içmenin tadının farklı olduğunu söyleyen Karaman; “Büyüklerimiz, bakır kaplarda pişen yemeklerin lezzetinin yeni çıkan kaplarla pişenlerden daha lezzetli olduğunu söylerler. Yaşayan eskiler kalaydan söz açılınca şu sözleri söylemekten kendilerini alamazlardı. Nerde o kalaylı tastan içilen suların tadı?” şeklinde ifade etti.

 

Maraş Pusula Haber - www.maraspusula.com / Haber, Fazilet Çomruk