Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği binasının toplantı salonunda yapılan bir törenle Kahramanmaraş Tarhana Üreticileri ve Sanayicileri Derneği’nin açılışı yapıldı.

Açılışta konuşan Kahramanmaraş Tarhana Üreticileri ve Sanayicileri Derneği Başkanı Halit Yeninar, “Derneğimizin kuruluş tüzüğünde belirtiğimiz üzere; ilke ve hedeflerimiz tarhana üretimini geliştirmek, günümüz gıda üretim teknikleri gereği, toplam kalite ve kodeks kurallarına uyumu benimsemiş, tüm yasal gereklilikleri yerine getirmiş, tüketici sağlığını ön planda tutan, haksız rekabete yol açmayacak, ulusal ve uluslararası pazarlarda tanıtımını yapmak, tarhana üreticilerini ve sanayicilerini bir çatı altında toplamaktır” dedi. Maraş tarhanasının geçmişi üzerine bilgilere veren Başkan Yeninar, şöyle konuştu: “Tarhanamızın geçmişi 15’inci yüzyıla kadar uzanan atamız; Yavuz Sultan Selim Han, Mısır Seferi’ne giderken ordusunun gıda ihtiyacını karşılamak için, Maraş halkına sağlıklı, besin değeri yüksek ve çabuk bozulmaması nedeniyle azık olarak hazırlatmıştır. O günden, bu günümüze kadar üretilmekte ve sevilerek tüketilmektedir.”

Maraş tarhanasının; daha önce Ticaret Borsası tarafından tarihi üretim tekniği ile tescilinin yaptırıldığını kaydeden Başkan Halit Yeninar, şöyle devam etti: “Günümüz gıda üretim teknikleri gereği, toplam kalite ve kodeks kurallarına göre tescilinin yenilenmesi gerekmektedir. Hepimizin bildiği üzere ülkemizde tüm ürünlere Nace kodu getirilmiştir. Ama ne yazık ki, Kahramanmaraş tarhanamızın bir nace kodu bulunmamaktadır. Bu sıkıntı bütün kamu kuruluşlarında karşımıza çıkmaktadır. Amacımız ilgili bakanlıktan bir Nace kodu alabilmektir. Tarhanamızın; Ulusal ve uluslararası geçerliliği olan laboratuvarlardan, besin değerlerini çıkartmak belirli standartlarda üretimini sağlamaktır. Tarhanamızın ulusal ve uluslararası pazarlarda tanıtımını sağlamak, Ayrıca kahraman ordumuzda, hastanelerimizde, diğer kamu kurum ve kuruluşlarında tüketimi yaygınlaştırmaktır. Ulusal ve uluslararası medya kuruluşları aracılığı ile Tarhanamızın; tanıtımını yapmak Tüm Türkiye'de ve Dünya'ya adını duyurmak. Kahramanmaraş Büyük Şehir belediyesi ve diğer kamu kuruluşları ile görüşülerek Tarhana imalat sanayisinin geliştirilmesi için İhtisas Organize sanayi bölgesi kurulmasını sağlamak. Kahramanmaraş Büyük şehir belediyesi Zabıta Müdürlüğü, ve İl Gıda Kontrol Müdürlüğü gibi diğer yetkili kamu kuruluşları ile görüşülerek merdiven altı üreticileri kayıt altına almak daha etkin denetim mekanizmalarının oluşmasına katkı sağlamaktır.”

Kaynak: Bugün Gazetesi (HABER-FOTO: KENAN ONARAN)