Van Yaman Hasar ve Sigorta Uzmanı Merdan Kıyağ, trafik kazalarında maddi ve manevi tazminat davasının olduğunu belirterek, vatandaşlara bilgilendirmede bulundu.

Trafik kazası tazminatının en az bir motorlu aracın katıldığı bir kazada ölüm, yaralanma gibi bedensel zararlar ile üçüncü kişilere ait ev, araba, arazi gibi malvarlıklarında meydana gelen zararlarının giderilmesi amacıyla zarara uğrayan kişiler tarafından trafik kazasında sorumluluğu bulunanlara karşı açılan bir tazminat davası türü olduğunu belirten Yaman Hasar ve Sigorta Uzmanı Merdan Kıyağ, trafik kazası tazminatının; uygulamada hem bedensel hem de malvarlığı zararlarını ifade etmek üzere kullanıldığını söyledi. Trafik kazası nedeniyle tazminat davasının hukuki dayanağının trafik kazasının bir haksız fiil (BK md.49) sorumluluğu doğurması olduğunu ifade eden Kıyağ, “Trafik kazasının hukuki nitelik açısından haksız fiil olmasının; zamanaşımı, mahkemenin yetkisi, tazminatın miktarı gibi pek çok konuda bazı neticeleri vardır. Trafik kazası nedeniyle tazminat davası açılmadan önce, dava açma süresinin ne zaman başladığı ve sona erdiği dikkat edilmesi gereken en önemli konudur. Trafik kazasının meydana geldiği, yani haksız fiilin işlendiği gün, tazminat davası zamanaşımı süresi işlemeye başlar. Trafik kazalarında da tüm haksız fiillere uygulanan iki zamanaşımı süresinden hangisi davacının lehine ise, o zamanaşımı süresi uygulanır” dedi.

Trafik kazasında yaralanma meydana gelmişse, yaralanan şahsın bizzat kendisinin maddi ve manevi tazminat davası açabildiğini dile getiren Kıyağ, “Yaralanan kişi maluliyet nedeniyle çalışma hayatı boyunca uğrayacağı işgücü kaybı nedeniyle maddi tazminat; trafik kazası nedeniyle uğradığı elem, keder ve üzüntü nedeniyle de manevi tazminat talep edebilir. Bunun yanında trafik kazası nedeniyle ağır bedensel bir yaralanma vuku bulmuşsa, yaralanan kişinin yakınları (anne, baba, eş, çocuklar, nişanlı) da sadece ‘manevi tazminat davası’ açabilirler. Ölümlü trafik kazalarında ise, ölenden yaşarken destek alan herkes maddi ve manevi tazminat davası açabilir. Ölen evliyse eşi ve çocuklarına, bekar ise anne ve babasına destek verdiği karine olarak kabul edilir. Yani, bu kişilerin ölenin desteğinden yararlandıklarını ispat etmelerine gerek yoktur. Ölenin nişanlısı, amcası, dayısı gibi herhangi bir yakınının trafik kazası nedeniyle tazminat (destekten yoksun kalma tazminatı) talep edebilmesi için ölen kişiden yaşarken destek aldığını ispatlaması gerekir” ifadelerini kullandı.

Trafik kazası hukuki niteliği itibariyle haksız fiil olarak kabul edildiğinden, maddi ve manevi tazminat davası haksız fiil sorumlularına karşı açıldığını, ancak trafik kazalarında haksız fiili bizzat işleyenler dışında da tazminat sorumlularının olduğuna dikkat çeken Kıyağ, “Trafik kazası neticesinde ölüm, yaralama veya herhangi bir malvarlığı zararı meydana gelmesi halinde araç sürücüsüne, aracın sahibine, aracın işletenine ve kazaya karışan aracın sigorta şirketine maddi ve manevi tazminat davası açabilirler. Bizler Yaman Hasar ve Sigorta olarak, her zaman halkımızın yanında olduğumuzu belirtiyor, bu konularda bilgi edinmek isteyenleri şirketimize bekliyoruz” şeklinde konuştu.