Ulu Hakan Abdülhamit Han 1842 yılında doğdu. 1876’ da 34.üncü Ormanlı Padişahî 113’üncü İslam Halifesi olarak tahta çıktı. 102.inci ölüm yıldönümünde kendilerini rahmetle, hürmetle, muhabbetle yâd ediyorum. Peygamber aşığı olan Padişahımızı Rabbim Resulullah’a komşu eylesin. 33 yıl boyunca devleti başarıyla yönetmiş, kötü gidişatın önünü kesmiştir. 1876’da ilk Osmanlı Anayasası olan “Kanuni Esasiyi” ilan etti. 31 Mart vakası nedeni ile 1909 tarihinde tahtan indirildi. 1918 de Beylerbeyi Sarayında 76 yaşında Hakkın Rahmetine kavuştu. Teferruata girmeden yaptıklarının bir kısmını aziz okuyucularımla paylaşmak istiyorum;

İmparatorluğun eski gücüne kavuşması, alt yapısını güçlendirmesi için önemli bilhassa eğitim yönünde önemli adımlar atmıştır. O zamanki adları ile Deniz Mühendis Ok., Askeri Tıp Ok., Kuleli Askeri Ok., Mektebi Harbiye, Askeri Baytar Ok., Kurmay Ok., Mektebi Mülkiye, Mektebi Tıbbiye, Mektebi Hukuk, Ziraat ve Baytar Mektebi, Mühendis Ok., Darül Muallimi Adliye, Maliyeyi Mektebi Aliye, Ticareti Bahriye, Sanayi-i Nefise Mektebi, Hamidiye Tic. Mektebi, Aşiret Mektebi (Osmanlılık fikrini yaymak için), Bursa’da ipekböcekçiliği Ok., Dilsiz ve Ama Ok., Bağcılık ve Aşıcılık Ok., Orman ve Madencilik Ok., Polis Ok., Bunlara ilaveten 50 kuruluş daha var. İslam Coğrafyasını İktisadi, Ticari, Sosyal ve Askeri alanda güçlendirmek çabası içerisinde olduğu görünmektedir.

Bağdat ve Medine Demir Yolu ve kara yollarını tesis etti. Bu arada petrol sahalarının haritalarını çıkardı. Siyonistler boş durmuyorlar İsrail Devletini kurmak için 1 Kasımda yapılan Siyonist Kongresinde Filistin’de bir Yahudi devleti kurma kararı aldılar. Siyonistler Padişah’dan Filistin’de Osmanlının bütün borçlarına karşılık toprak istedi. Sultan ise Teodor Herzle “o toprak nasıl alındıysa öyle verilir” diye huzurdan kovdu. Bu ise başta İngiltere olmak üzere bütün Siyonistleri çileden çıkardı. Abdülhamit “Böl parçala yut” planlarını anlamış bu planı etkisiz hale getirmişti. Jön Türkler destek vermeseydiler Osmanlının yıkılması mümkün değildi. Padişah Hilafet Müessesesinin kuvvetlenmesi, bilhassa Mısır ve Hindistan gibi sömürge Coğrafyasını şuurlandırma çabası İngilizleri çok rahatsız etmiş idi.

Kurmuş olduğu İstihbarat Teşkilatına elbette koskoca bir Devletin buna acilen ihtiyacı vardı. Bundanda İngilizler ve Yahudiler son derece rahatsız idiler. Ne yazık ki İttihat ve Terakkiciler ve Jön Türkler bu kuruluşa İstibdat Teşkilatı olarak düşünmüşlerdir, 1912 senesinde Vatana hizmet amacıyla değil kendi darbe iktidarlarını korumak için kendi istihbarat Teşkilatını kurdukları ortaya çıktığı görünmektedir Düşünürler özetle ifadelerinde;

Devletin ömrünü 40 yıl uzatan Mustafa Kemal gibi birçok Komutanların yetişmesine ve Milletin kaderinde yer almasına ve yeni Devletin kurulmasına vesile olmuştur. “Acaba suçu ne idi diye düşünende varmı”

Prof. Dr. Yılmaz Öztuna “Milletimiz bu Hükümdarın dehasına çok şey borçludur”.

Pr0f.Dr. İlber Oltaylı “Osmanlının son Hükümdarı, Evrensel İmparator Abdülhamit’tir”. Mekânı Cennet, makamı Ali olsun.