Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hak-İş 14. Olağan Genel Kurulu'nda önemli açıklamalarda bulundu. Merkez Bankası Başkanı'nın görevden alınmasıyla ilgili de konuşan Erdoğan, Çetinkaya'nın talimatlara uymadığını söyledi.

İşte Erdoğan'ın konuşmasından satır başları;

"İŞÇİLERİN KAPIYA KONULMASINI KINIYORUM"

"Bolu Belediyesinde işçilerin kapıya konulmasını kınıyorum. Akşam başka sabah başka söyleyenleri milletime şikayet ediyorum. Bir kapı kapanır binlerce kapı açılır. İnşallah HAK-İŞ Sendikası olarak bu işin arkasındadır. Bizler de yanındayız. Hukuk yoluyla haklarımızı sonuna kadar savunacağız. Hak-İş kurulduğu günden bu yana bağrından çıktığı toplumun tüm meseleleri ile yakından ilgilenmiş bir sendikadır. Yerli ve milli duruşuyla çalışmalarını sürdürmüştür. Türkiye'yi birlikte bugünlere getirdik, inşallah yine birlikte geleceğe taşıyacağız.

İHRACAT HEDEFİ 200 MİLYAR DOLAR

Şu anda ihracatta 170 milyar dolardayız. Göreve geldiğimizde 36 milyar dolar. Yıl sonu itibariyle bunun üzerine çıkacağız. En kısa zamanda da bu rakamı 200 milyar doların üzerine çıkaracağız. Cari açığı yıllık bazda ve dönemsel olarak hedeflerimize yakın seviyeye çektik.

"IMF ARTIK SÖZ KONUSU DEĞİL"

Son dönemdeki dalgalanmalarla birlikte işsizlik oranının bir miktar yükseldiğinin farkındayız. İşsizliği yeniden tek haneye düşüreceğimize inanıyoruz. Dövizdeki dalgalanma nedeniyle borçlanma oranımız bir parça yukarı çıksa da OECD ülkeleri arasına çok iyi bir noktadayız. Göreve egldiğimizde IMF'ye 23,5 milyar dolar borcumuz vardı, borcu sıfırladık. Şimdi bize IMF'yi tavsiye edenler var. Bizim için IMF artık söz konusu değildir.

GEÇİCİ ORMAN İŞÇİLERİNE UZATMA

Her alanda ihtiyaç duyulan adımları atmak durumundayız. Ormancılık faaliyetleri ve orman yangınları ile mücadeleden dolayı işçi ihtiyacının had safhada olması gerekçesiyle bütün geçici işçiler için 4 ay süre uzatımı talebi yenilendi. 4 aylık uzatma sürecini böylece gerçekleştirmiş oluyoruz. Hayırlı olsun.

"VERİLEN KARARA UYACAKSIN"

Merkez Bankasında yaptığımız görev değişikliği nedeniyle özellikle birilerinin yaklaşım tarzını kabul etmemiz mümkün değil. Bedelini kim ödeyecek siyasetçi ödeyecek. Mutluluğunu banka başındaki yaşayacak. Yok böyle bir şey. Verilen karara uyacaksın. Yeni yönetim sisteminde başkan bu konulara müdahale yetkisini almıştır.

"BEDELİNİ TÜM ÜLKE BİRLİKTE ÖDÜYORDUK"

Faiz denilen, her türlü kötülüğün anası olan, hele hele para politikalarında bu konuyla ilgili verilen talimatlara uymayan bu arkadaşımızın bir değişikliğe tabi tutulmasının gerektiğine inandık. Orada tıkanıklık vardı. Bedelini tüm ülke birlikte ödüyorduk. Şimdi kimler savunuyor bunu? Dikkat ediyorum hep faizciler savunuyor. Faiz enflasyonun anasıdır. Biz faizi yüzde 63'ten alıp yüzde 4,6'ya indirdiğimizde enflasyon yüzde 7'ye inmiştir. Batı bize Gezi olaylarıyla müdahale etmiştir. Sonra faiz birden yükselmiş ve çift haneli rakamlara çıkmıştır. Enflasyon da onunla birlikte çift haneli rakamlara çıkmıştır. Şimdi bunu tek haneli rakamlara indirmek zorundayız. Bunu başaracağız.

Bundan sonra Merkez Bankası ekonomi programımıza çok daha güçlü destek verecektir. Ekonomi politikalarında Merkez Bankası, kendisinden beklediğimiz rolü hakkıyla oynayabilse böyle bir değişikliğe zaten ihtiyaç olmazdı.

Editör: TE Bilişim