Endüstri Gazetecileri Derneği Genel Başkanlığı görevini de yürüten Uçar, meslek mensuplarının daha iyi şartlarda çalışması ve endüstri ile ilgili ortak platform oluşturarak gündemi belirlemek için dernekleşmeye gittiklerini kaydetti. Endüstri gazeteciliğinin ekonomi ve finans gazeteciliğinden farklılık gösterdiğinin altını çizen Uçar,bu alandaki gelişmelere şu şekilde değindi: “Özellikle son 10-15 yılda sanayide müthiş bir gelişim ivmesine tanık oluyoruz. Bu gelişim yeni nesil üretimin yerleşmesini zorunlu kılıyor. Bu da bizim medya kuruluşları olarak birbirimize nesneler gibi sıkıca bağlanmamıza, dijital nimetlerden faydalanmamıza ışık tutuyor. Nesnelerin birbirine bağlanması (nesnelerin interneti) gibi, biz de endüstri gündemini birlikte sinerji içerisinde üretmeyi amaçlıyoruz. Güçlü bir kadro oluşturma misyonumuz çerçevesinde, derneğimizin üyeleri arasında gazete sahipleri, basın müşavirleri, muhabirler ve kurumsal iletişim uzmanları yer alıyor” dedi.

Güçlü Anadolu Gazetesini ziyaret ederek bizi mutlu eden Sanayi Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Ümit Uçar’a biz sorduk, o da cevapladı.

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz, kısaca kendinizden bahseder misiniz?

İsmim Ümit Uçar. Bakırköy İstanbul doğumluyum. Sanayi Gazetesi bünyesinde Sorumlu Yazı İşleri Müdürü olarak görevliyim. Farklı kurum ve kuruluşların basın danışmanlığı görevlerini yürüttüm. Ayrıca Kamu-Üniversite-Sanayi İş Birliği (KÜSİ) Çalışma Grubu Üyesi ve Endüstri 4.0 Dijital Dönüşüm Derneği Yönetim Kurulu Üyesiyim. Sanayi 4.0, yapay zekâ, IOT ve ileri teknoloji ilgi alanlarım arasında. Endüstri muhabirliği kavramını uzun yıllardır dile getiren bir gazeteciyim.

“SON 10-15 YILDA SANAYİDE MÜTHİŞ BİR GELİŞİM İVMESİNE TANIK OLUYORUZ”

Endüstri alanında neden dernekleşme gereği duydunuz? Kısaca derneğin amaçlarına ve çalışmalarına değinebilir misiniz?

Gazetecilik mesleğine adım attığım andan itibaren endüstri gazeteciliğinin ekonomi ve finans gazeteciliği branşlarından farklılık arz ettiğine dikkat çekmek istedim. Üretim, yatırım ve kalkınma konularını içeren ve bu alanda gündem oluşturan endüstri gazeteciliği bana göre ekonomi gazeteciliğinden, finans muhabirliğinden daha başka bir alandı. Bu düşünceden hareketle endüstri muhabiri olan arkadaşlarımızın da desteğiyle bu derneği hayata geçirme fırsatımız oldu.  Meslekte daha önce dillendirilmemiş bir alanın kabul görmesi beni ayrıca mutlu etti. Hem endüstri gazeteciliğine parantez açma, hem meslek mensuplarının daha iyi şartlarda çalışması için bir çatı oluşturma, hem endüstri ile ilgili ortak platform oluşturarak gündemi birlikte inşa etme amaçlarını güttük. Bunu yaparken sosyal medyanın gücünden ve yeni medya araçlarının, tıpkı yeni nesil üretimi Endüstri 4.0’ın şekillendirmesi gibi bir sorumluluk almasını amaçladık. Özellikle son 10-15 yılda sanayide müthiş bir gelişim ivmesine tanık oluyoruz. Bu gelişim yeni nesil üretimin yerleşmesini zorunlu kılıyor. Bu da bizim medya kuruluşları olarak birbirimize nesneler gibi sıkıca bağlanmamıza, dijital nimetlerden faydalanmamıza ışık tutuyor. Nesnelerin birbirine bağlanması (nesnelerin interneti) gibi, biz de endüstri gündemini birlikte sinerji içerisinde üretmeyi amaçlıyoruz. Güçlü bir kadro oluşturma misyonumuz çerçevesinde, derneğimizin üyeleri arasında gazete sahipleri, basın müşavirleri, muhabirler ve kurumsal iletişim uzmanları yer alıyor.

“FİKİRLERİMİZİ PAYLAŞABİLMEMİZ İÇİN ZİYARETLER OLDUKÇA FAYDALI OLMAKTADIR”

Yerel gazeteleri ziyaret etme ve bir ortak ses oluşturma fikrinin önemine değinir misiniz? Sizce bu konu da fark yaratılabilir mi?

Basın mensupları birbirlerinden ne kadar haberdar olursa, sorunlarını ne kadar birbirleriyle paylaşırsa, yarattıkları etki o denli büyük olacaktır. Basın mensuplarının birbirleriyle iletişim kurma noktasında daha çok desteklenmesi ve koordinasyon konusunda daha aktif davranmaları gerektiğine inanıyorum. Burada dördüncü güç medyanın erişim ve değiştirme kuvveti ortaya çıkmaktadır. Bu eksende hem gündemi ortak bir şekilde meslektaşlar olarak inşa edebilmemiz, hem basının nelere ihtiyaç duyduğunu tespit edebilmemiz, hem kurumların, KOBİ’lerin taleplerini anlayabilmemiz ve ona göre yetkili mercileri harekete geçirebilmemiz için fikirlerimizi paylaşabileceğimiz ziyaretler oldukça faydalı olmaktadır. Ulusal bir gazetenin Ankara Temsilcisi olarak, “bütünde etki yaratmak yerelde etki yaratmaktan başlar” düşüncesindeyim.

“TANITIM VE FUAR ÇALIŞMALARIYLA NETWORK GÜÇLENDİRİLMELİ”

Sanayi Gazetesi olarak alanda çalışmalar yürütüyorsunuz, sizce Ankara’nın sanayisine ne gibi çalışmalarla katkılar sunulabilir?

Bizim alanımız endüstri ve inovasyon camiası başta olmak üzere yolu üretimden geçen her yapı. Bu eksende OSB’ler, endüstri bölgeleri, serbest bölgeler, teknoparklar, AR-GE merkezleri, TTO’lar, kuluçka ve tasarım merkezleri, ileri teknoloji üreten KOBİ’ler, kalkınma ajansları, sektör STK’ları ve SİAD’lar bizlerin doğrudan bağlantıda olduğu kurumlardır. Bunun yanı sıra politika üreticileri olan Sanayi ve Teknoloji, Ticaret, Enerji, Ulaştırma gibi bakanlıklarla da iletişimimiz bulunmaktadır. Başkentin güçlü olduğu alanlara sık sık sayfalarımızda yer veriyoruz. Savunma sanayii başta olmak üzere medikal, iş makineleri gibi sektörlerde de eli güçlü olan Ankara’nın sektör temsilcileriyle bağlantı kurarak yeni firmaların girişimcilik serüvenine yön veriyoruz. Özellikle savunma sanayii ve katma değerli sektör firmaları üzerinde titizlikle duruyoruz. Hem Türkiye’nin hem de Ankara’nın sanayicisi başlıca; finansal erişim sıkıntılarının ortadan kalkmasını, hammadde sıkıntısının giderilmesini, teşviklerin sürekli olmasını, tanıtım ve fuar çalışmalarıyla network güçlendirmesini sağlamak için kentten yapılan doğrudan uçuşların sayısını artırmak istiyor.

GAZETECİLER BİRBİRLERİNE KARŞI KÖPRÜ GÖREVİ GÖRMELİLER

Son olarak başkentlilere ve meslektaşlarınıza vermek isteğiniz bir mesaj var mı?

Meslektaşlarımız, başkentli bir gazeteci olmanın ayrıcalıklarını kullanarak, kendilerini bulundukları platformlarda daha etkin anlatmaya odaklanmalıdır. Gazeteciler, toplumun iletişim çekirdekleri olduğu için, birbirleriyle köprü kurmaya daha fazla gayret göstermelidir. Gazeteciliğin daha etki yaratmaya dönük yönü üzerinde organize olunmalıdır. Daha fazla iş birliği geliştirilerek, üretim ve ekonomi alanına yön veren kurumlara ziyaretler gerçekleştirilmelidir.

Güçlü Anadolu Gazetesi/Kadir GÜRHAN

Kahramanmaraş'ta Kamuda Çalışacak Personel alımı İçin Başvuru Son Gün! Kahramanmaraş'ta Kamuda Çalışacak Personel alımı İçin Başvuru Son Gün!

Editör: TE Bilişim