Kent ve ülke ekonomilerinin bacasız sanayi olarak gördüğü turizmde Kahramanmaraş'ın hak ettiği noktaya ne zaman ulaşacağı merak ediliyor.

İlk dönemde bir türlü ziyarete açılamayan Germenicia’nın, açıldıktan sonra sanki yeteri kadar reklamı yapılamadı gibi. Geçenlerde Cem Yılmaz katıldığı bir programda, Gaziantep'i gezdiğini ve Zeugma müzesini çok beğendiğini söyledi.

Biraz inceledim, Zeugma'yla bizim Germenica'yı karşılaştırdım. Bizim ki dışarıdan bakınca müzeden başka her şeye benziyor...

Beyaz boyalı duvarlar ve üzeri çatıyla kaplı bir alan. Hani ben burayı hiç görmemiş birisi olsam, fotoğraflarına bakınca sadece mozaikleri görmeye belki gelirim. Ancak çevre düzeni olarak vs. hiç iç açıcı durmuyor.

Turist geldiği zaman 2 sokak geride bulunan parkın o civara ancak araba veya otobüsler park edilebiliyor. Hani her zaman duyuyoruz. Kahramanmaraş Turizmde patlama yapacak diye...

Sayısız medeniyete ev sahipliği yapmış, Asurlular, Hititler, Romalılar, Osmanlılar ve Dulkadiroğlu’ların eserlerini hala koruyan, birçok medeniyetin de kalıntılarını müzesinde barındıran Kahramanmaraş turizmde şuana kadar istediği patlamayı bir türlü gerçekleştiremedi.

Kahramanmaraş’ın turizmdeki kurtuluş reçetesi olarak görünen Germenicia antik kentine ait taban mozaikleri gün yüzüne çıktığı günden beri hep sorunlarıyla gündeme geldi. Neden bunları çözmek için kimse hamle yapmıyor? Antep'te Zeugma'yı gören buraya gelse güler.

Tarihin tüm motiflerini bünyesinde barındıran Kahramanmaraş son yıllarda turizmin altyapısına yatırım yaparak belli bir aşamaya geldi. Son 3 yılda sayısı artan yıldızlı oteller konaklama sorununu ortadan kaldırırken, şimdi sıra bu otelleri doldurmak için turist çekmeye gelmişti.

Ancak yakın tarihte Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek tarafından müjdesi verilen EXPO 2023 projesiyle, Oteller o döneme kadar yeterli olacak mı? sorusu gündeme geldi. EXPO'dan önce otelleri nasıl doldururuz? konuşulurken, tek bir projeyle iş döndü ve ''Oteller yeterli mi?'' sorusuna geçtik. Şehrimizin bu tür projelere ihtiyacı var. 

Turizm Bakanlığı, Kahramanmaraş Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve İlçe belediyelerinin son yıllarda turizmde yaptığı atılım kent için umut oldu. Restorasyonu biten Kapalı Çarşı’nın ardından Demirciler çarşısının da aslına uygun olarak restore edilip ziyarete açılması umutları artırdı. Germenicia antik kentinde elde edemediği mesafeyi farklı alanlara kaydıran Kahramanmaraş Yedi Kuyular Kayak Merkezinin de hayata geçmesiyle, turistlerin gelmesi için kapıları büyük oranda araladı.

Dulkadiroğlu Belediyesi'nin tescilli konakları restore ettirerek, tarihi Maraş’ı yeniden ayağa kaldırmayı hedeflemesi de, turizm açısından önemli bir adım.

Sahil kenti olmadığımız için ilimizde deniz turizminin yerini kültür turizmi alması gerekiyor. Kentte 12 ay turisti ağırlayacak projelerin bir bir devreye girmesi lazım. Kış aylarında Kayak Merkezi ile Döngele ve Ilıca Termal kaplıcaları turistlere hitap ediyor.

Yaz döneminde ise restorasyonu yapılan konaklar, Germenicia ve ilimizin ünlü yaylaları turistlere hizmet veriyor. Yaz ayının sonlarında yapılan Dondurma Festivalinde ise artık bir kaç adım daha öteye giderek komşu illerden daha fazla turist çekmemiz gerekiyor.

Yılın her ayı turistlere hitap edecek projeler kent halkını da heyecanlandırıyor.

İnşallah dile getirilen sorunların çözümü için adımlar atılırda, turizmde beklenen noktaya geliriz.