Ancak yazılım firmaları için yazılım geliştirme aşaması sadece kodlamadan meydana gelmez. Burada pek çok süreçler ve adımlar takip edilir. Buna sektörde "yaşam döngüsü" adı verilir. Bu döngü içerisinde üretim ve kullanım süreci aşamalarında gerekli olan noktaların kritik edilmesi gerekiyor.

Yazılım fonksiyonlarının geliştirilmesi için bazı gereksinimlere ihtiyaç duyulur. Programlamaların optimize edilmesi gerekiyor. Döngü sürecinde bir evrede hata meydana gelmesi demek o yazılımların her birinin sorun yaşaması demek oluyor. Dolayısıyla her bir adımda o projeye en uygun sayısal verilerden yararlanmak gerekiyor. Aksi durumda meydana gelen problemler bütün bir aşamanın ve çalışmanın boşa gitmesi demek olabiliyor.

Hazırlanan proje aşamasında bütün evrelerin gözden geçirilmesi gerekiyor. Burada en temel aşama ise planlamadan başlıyor. Öncelikle yazılım geliştirme aşamasında müşteri ile görüşülerek hazır mı yoksa özel bir yazılım programı istediği soruluyor. Bunun için de iyi bir planlama döneminin geride bırakılması son derece önemlidir. Analiz aşaması da iyi bir planlama sürecinin geçirilmesinden sonra kullanılan bir bölümdür. Analizlerinizi mutlaka sayısal veriler üzerinden yapmanız gerekiyor. Bu süreçte de bilimsel ve sayısal verilerden yararlanılır. Hemen sonrasında da hata payının da hesaplanması sağlanır. Tasarım aşaması ise üçüncü adımı oluşturur. Bu noktada da yazılımların çok fazla yük altnıda kalmadan genel durumunun hesaplanması gerçekleşir. Genel olarak baktığımızda bütün işlemlerin tasarım noktasında çözümlendiğini ifade edebiliyoruz.

Tasarımların da oluşturulmasında sonra sıra gerçekleştirim aşamasına gelir. Gerçekleştirme bölümünde programlamaların bir hata içerip içermediği ile ilgili noktalara değinilir. Bunun için de mutlaka hata paylarının gözden geçirilmesi gerekir. Aksi durumda ciddi sorunlar ile karşı karşıya kalınabilir. Son olarak da bakım bölümüne geçilir. Bakım aşamasında kodlamaların döngü içerisinde yaşadığı güvenlik sorunları ile ilgilenilir.

Yazılım Sürecindeki Modellemeler

Yazılım şirketleri aşaması bir anda gerçekleşmeyen ve uzun vadeli çalışmaların oluşturulduğu çok ciddi bir süreçtir. Bu işlemlerin sonrasında başarısız olma ihtimali de mevcuttur. Dolayısıyla her türlü adımı bilimsel ve rasyonel verilere uygun olarak gerçekleştirmek gerekir. Geliştirme aşamasında kullanılan analiz ve diğer adımlar sürecinde kişilerin modelleme analizlerine uyması gerekir. Burada kullanılan modellemeler arasında gelişigüzel model, barok modeli, çağlayan modeli, V modeli, spiral model, evrimsel model, artırımsal model, araştırma tabanlı model gibi noktalarda yazılımların ortaya çıkması sağlanır.

Gelişigüzel Model Nedir?

Yazılım oluşturma ve geliştirme aşamasnda herhangi bir modelin ya da yöntemin kullanıldığı da günümüzde çok fazla tercih edilmeyen modellemelerden biridir. Burada 1960 yapımı verilerden de yararlanılır.

Çağlayan Modeli

Genel olarak bakıldığında eski bir model olmasına rağmen uzun yıllar kullanılan bir yapıya sahiptir. Bu aşamada gereksinimlerin neler olduğu tanımlanır. Sonrasında da sistem ve yazılım aşamaları gerçekleştirilir. Parça test edilmesi ve kodlama gibi etaplar burada bulunur. Yapının bir araya getirilmesi ve sistemlerint test edilemesi aşamasında sistemin bakımı ve güvenlik kontrolü sağlanır. Bu aşamada sistemin genel şema olarak pek çok modele uygun ve örnek olduğunu ifade edebiliriz.

V Modeli Nedir

 Bu model birtakım temeller üzerinden gerçekleştirilir. Bunlar arasında ilk olarak kullanıcı modeli, mimari model ve gerçekleştirme modellemeleri uygulanır. Bütün bu adımları takip edebilmek için mutlaka dikkatli bir analiz aşamasının geliştirilmesi gerekir.

Sprail Modelleme

Yazılım geliştirme aşamasında kullanılan ve önemli bir model türü olan spiral modelleme aşamasında kullanıcıların değerlendirmesi de hesaba katılır. Kullanıcı katkısı burada ön plandadır. Risk analizi de yapılır ve kodlama oluşturulur.