Sosyal medyadaki beğeni rakamlarıyla eş zamanlı gelişen bir onaylanma hissiyatı Instagram kullanan büyük çoğunlukta hakim.

Paylaşımlarımızın altında beliren bu rakamlar dijital dünyadaki prestijimizi simgeliyor. Influencer'lar da başarı ve popülarite ölçümlerini bu veriler üzerinden yapıyor. Öyle ki ne kadar çok beğenildiğiniz etkileşimin esas alındığı bir ortamda takipçi sayısından bile daha kıymetli.

Bu durum ister istemez kullanıcıların üzerinde bir beğenilme baskısına yol açıyor. Ortaya çıkan baskının ruhsal sağlığı olumsuz yönde etkilediği yapılan birçok araştırma sonucunda kanıtlandı. Instagram yetkilileri de yaklaşan tehlikenin farkında ve 'baskısız' bir platform yaratmak için yeni bir formül öneriyor: Beğeni sayısının görünmediği paylaşımlar. 

Tech Crunch'ın haberine göre Instagram bundan böyle bir paylaşımın ne kadar beğeni aldığından ziyade içeriğine ve içerik kalitesine yoğunlaşacak. Bu gelişme daha az popüler olan kullanıcıları mutlu edeceğe benzese de, takipçi ve beğeni sayısı yüksek influencer'ları olumsuz etkileyebilir. Zira dijital dünyadaki gelir modellerini hesaplarken esas aldıkları önemli kriterlerden biri altın değerindeki beğeni rakamları.

SOSYAL MEDYADA GÖRDÜĞÜNÜZ HER KAREYE İNANMAYIN

Çin’de 6 yuan yani sadece 5 TL karşılığında 'Instagram’In zengin çocuğu' (Rcich Kid of Instagram) olmak mümkün.

Zira Çin'de bir firma 5 TL karşılığında kullanıcılarını zengin gibi gösteren sosyal medya prodüksüyonlarına imza atıyor.

ZENGİN TAKLİDİ YAPARAK 19 KADINI DOLANDIRDI

Sosyal medya platformu Instagram ile son dönemde bir hayli popüler olan ‘rich kids’ akımı bir dolandırıcılık hikayesi ile uzun bir süredir gündemde. 

Çin’de bu akımı kullanarak zengin taklidi yapan Çinli adam Instagram'da yayınladığı sahte kareler ile herkesi yalanına inandırdı ve 19 kadını dolandırdı. Gözlatına alınan Tan hakim karşısına çıkmayı bekliyor.

ÜNLÜ FOTOĞRAFÇI SOSYAL MEDYANIN SAHTE DÜNYASINI DEŞİFRE ETTİ

Photoshop ve filtrelerin fotoğrafçılığın ayrılmaz bir parçası olduğu günümüzde bir karenin gerçek olup olmadığını anlamak amatör bir göze sahip olan bizler için hiç de kolay değil.

Bu durum Instagram ve Facebook gibi her gün milyonlarca karenin paylaşıldığı bu platformdaki çoğu kare için de geçerli.

Zira bu platformlarda yayınlanan binlerce kare orjinal halinden oldukça uzak. İşte bu durumu kanıtlamak isteyen fotoğrafçı ve grafik sanatçısı Calob Castellon, ilginç bir projeye imza attı.

Castellon çektiği fotoğrafların düzenleme öncesi ve sonrasını gösteren fotoğrafçı, gerçekten sıfırdan bir dünya yaratıldığını gösteriyor.