Dünyanın hemen hemen her yerinde büyük bir hızla yaygınlaşan ve gelişen ESpor Türkiye’de de kendine sürekli olarak genişleyen bir alan buluyor. Gamification Turkey gibi organizasyonlar ve düzenlenen eSpor Türkiye turnuvaları ile özellikle video oyunları ile ilgili birçok farklı bakış açısını görmek mümkün oluyor.

Yıllık olarak düzenlenen Gamification Turkey zirvesi gibi organizasyonlar sayesinde eSpor kapsamındaki oyunlardan mobil uygulamalara kadar birçok farklı oyun türü ve oyunlaştırma süreçleri ele alınıyor.

Pazarlamanın Yeni Yıldızı Gamification (Oyunlaştırma)

Milyarlarca insanın bilgisayar, akılı telefon veya tablet benzeri teknolojik aletlere kolayca ulaşım sağladığı ve internetin de aynı sayıda kişi tarafından kullanıldığı sanal alemde son yılların popüler kavramlarından biri gamification yani oyunlaştırma. Gamification Turkey zirvesinde de farklı yönleriyle ele alınan bu kavram temelde herhangi bir olaya ve duruma oyunlarda bulunan birtakım unsurları eklemek suretiyle daha ilginç hale getirmek.

Örneğin: Düzenlenecek olan bir eSpor Türkyie turnuvasının organizasyon reklamını yapmak için yapılabilecek bir gamification (oyunlaştırma) çalışması düşünelim. Sözkonusu eSpor Türkiye turnuvası dotA2 oyunu üzerine olsun. DotA2 oyuncularının sıklıkla ziyaret ettiği büyük bir internet cafe veya video oyun satış mağazasını gamification faaliyetimiz için kullanabiliriz.

İlgili mekânda DotA2 temalı birtakım görevleri, farklı teknolojik aletler üzerinden oyunculara yaptırarak yapılacak olan eSpor Türkiye Dota2 turnuvasına bilet hediye etmek bir çeşit gamification olarak nitelendirilebilir.

Bu örneğe ek olarak, Gamification Turkey zirvesinde de sık sık gündeme geldiği gibi sanal ortamdaki bazı durumların oyunlaştırılması da giderek yaygınlaşıyor. Bu noktada gamification örneklerini dünya çapında firmalarda görebildiğimiz gibi ülkemiz içinde faaliyet gösteren firmaların da aynı yöntemleri tercih etmeye başladığı ortada.

Peki Gamification (oyunlaştırma) olayının gerçekleşmesi için gereken unsurlar nelerdir?

Gamification’ı genel hatları ile ele alacak olursak, sıradan bir duruma oyunlara has bazı özellikleri ekleyerek bu durumu eğlenceli hale getirmek diyebiliriz. Bu oyun unsurları da genellikle puan, seviye, senaryo, kahramanlar, rekabet ve görevler şeklinde sıralanabilir. Yukarıda örneğini vermiş olduğumuz eSpor Türkiye turnuvası bilet hediyesi örneğinde olduğu gibi hayatın normal akışında yer alan sıradan bir aktiviteye bu tür ögeler eklendiği zaman bambaşka sonuçlar elde etmek mümkün olabilir.

Gerçek hayattan verilen bu örneğin benzerlerini Gamification Turkey zirvesinde incelenen sanal örneklerde de görmek mümkün. Zira gamification mantığı her platformda aynı şekilde işlemekte.

Editör: TE Bilişim