(Kaosa Giren ya da Çöken İktisat Sistemlerini Kurtarmak için Önerim: "Sultan Abdülhamid'in Ekonomik Modeli") 

Kıymetli dostlar, Sultanımız Abdülhamid Han Hazretleri tahta çıktığında ekonomisi çökmüş, maliyesi iflas etmiş, borçlanmış bir devlet teslim almıştı. İktidarda kaldığı 33 yıl boyunca uyguladığı iktisat modeli ile Osmanlı Devleti'nin borçlarını ödemiş, çılgın projeler ile imparatorluğun kalkınmasına vesile olmuştur. Günümüzde de Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni süper güç haline getirecek yöntem ile Âlem-i İslam'ın iktisadi kötü gidişatını durduracak ve insanlığı da sömürü düzeninin  prangalarından azad edecek sistem aynı ve tektir, o da "Abdülhamid Sistemidir" yani Tebriknâme-i Milli kitabında hünkar hazretlerinin yazdığı ve 33 yıllık hüküm süresince uyguladığı nizamdır. Bu nizam hayal ürünü değildir çünkü hazinesi,  darphanesi, sarayları yağmalanmış bir halde ve  aşırı borç ile  köhneleşmiş olarak teslim aldığı devleti yeniden dünyanın beşinci gücü, süper devlet haline getirmiş, orduyu ve silahları yenilemiş, borçları ödemiş, hastahaneler, okullar, fabrikalar, yollar, köprüler, atölyeler yaptırmış, enflasyonu düşürüp halkın alım gücünü yükseltmiş, ülkenin bilim ve sanayide yükselmesini sağlamış olarak yeni yönetime teslim etmiştir. Sevgili dostlar, tam da bu noktada sizlere  Sultanımız Abdülhamid Han Hazretlerinin iktidarda kaldığı 33 yıl boyunca uyguladığı ekonomik programın bir kısmından  bahsetmek istiyorum. Sultan II. Abdülhamid Hazretleri Osmanlı Dönemi'nin önemli iktisat adamlarından olan Münif Paşa’dan iktisat ve ekonomi dersleri alarak, hazine, maliye konularını teorik ve sayısal olarak değerlendirmeyi öğrenmiştir. Ayrıca Rum Banker Yorgo Zafiri sayesinde Avrupa piyasalarının tüm denge ve dinamiklerini kısa zamanda kavramış, hatta Avrupa piyasalarındaki spekülasyonları fırsata çevirebilmenin de yollarını en ince detaylarına kadar kavramıştır. Yorgo Zafiri'den hisse senedi, altın piyasaları ve borsa konularını da okumuştur. Zaten saltanatı sırasında başarılı ekonomik program uygulayabilmesinin sırları arasında keskin zekası ve aldığı iktisat eğitimi gelmektedir. Sultan Hazretlerinin 1876-1909 yılları arasında uyguladığı  ekonomi modelinin esaslarının bazıları şunlardır:

1- Izdırapların doğmaması ve alışverişlerin yavaşlamaması, piyasanın durgunlaşmaması için umumi olarak maaşla geçinenlere yapılan ödemelerin çarşı pazarda ki malların fiyatlarına göre zamla birlikte verilmesi gerekmektedir. 

2- Devlet harcamalarında daima tasarrufa riayet edilmesi gerekmektedir. Devletçe yapılacak olan alım satımların kanun ve nizamlar dairesinde gerçekleştirilmesi lazımdır.

3- Ülkede ki bütün altın ve gümüşler darphanede muayene edilmelidir. Böylece kuyumcuların altın, gümüş eşyaya nizami orandan çok fazla bakır karıştırmasının ve ahaliyi dolandırmasının her daim önüne geçilmelidir.

4- Karşılıksız para basılmaması gerekmektedir. Para ancak piyasa da ki emek ve bunun neticesinde ki üretimin tam karşılığı olarak basılmalıdır.

5- Müderris ve muallimlerin asla geçinemeyecekleri maaşlarla imtihan edilmemeleri lazımdır. (Sevgili dostlar, sultanımız tahta çıktığında müderris maaşları 85 kuruştu kendisi hüküm sahibi olunca maaş 85 kuruştan 300 kuruşa çıkartılmıştır.)

6- Borsa'nın kötü niyetli kişilerce istismar edilmesi ya da manipülasyona tabii tutulmasının önüne geçilmelidir. Bunun yapılabilmesi devletin mali itibarının zayıflamaması tahvil ve hisse senedi sahiplerinin zarar etmemesi içinse  yalan haberleri yayanlar pasaportları ellerine verilip Osmanlı Devleti sınırlarından çıkartılmalıdır. Ayrıca yayılan yalan haberlere çok hızlı bir şekilde gerek sözlü ve gerekse de yazılı olarak delilleriyle cevaplar verilmelidir.

7- Ülke toprakları içerisinde çıkartılan altın, elmas, gümüş, bakır, bor  gibi madenler ile açılan  petrol kuyularının devlet millet ortaklığı ile işletilmesi zaruridir ayrıca petrol ve madenlerden azami derecede istifade edilmesi için tesisler, fabrikalar, atölyeler kurulmalı ve bu tesislere de halk ortak edilmeli ve kazançtan istifade etmeleri sağlanmalıdır.

Sevgili dostlar velhasıl Sultan Abdülhamid Hazretleri hakkında 421 sayfa kitap kaleme almış bir kardeşiniz olarak  bendenizin hem Türkiyemizin iktisadi kalkınmasına vesile olması hemde kaosa giren ya da çöken İktisat sistemlerini kurtarmak için önerim Sultan Abdülhamid'in 33 yıl boyunca yürürlüğe koyduğu "ekonomik modeldir". Kısaca Abdülhamid sistemi olarak adlandırabileceğimiz hususların ortaya çıkması insanlığın da faydasına olacaktır ve bu manada hiç şüpheniz olmasın ki Osmanlı arşivlerinde de yeterli bilgi bulunmaktadır. Lakin  sadece elimizde ki hatırat, belge ve kaynaklar dahi insanlığın iktisadi kalkınması için yapılacak çalışma ve projelerde yeterli olacaktır vesselam.