Kahramanmaraş'ın gözde turizm mekanlarından Yedikuyular Kayak Merkzi'nde yamaç paraşütü yasaklandı. Yamaç Paraşütünün yasaklanması sadece Kahramanmaraş'ta değil, Türkiye'nin pek çok yerinde yamaç paraşütüne gönül veren sporcular tarafından tepkiyle karşılandı.

Dulkadiroğlu İlçe Kaymakamı Kadir Okatan başkanlığında yapılan ’’Yedikuyular Kayak Merkezi Koordinasyon Toplantısında‘’ alınan kararla Yedi Kuyular Kayak Tesisinde Yamaç Paraşütü uçuşları yasaklandı.

Toplantı tutanağının 4,8- maddesinde ‘’Yedi Kuyular Kayak Merkezi işletmesi sınırları içerisinde Yamaç Paraşütü ile atlayış yapılması, gerek atlayan kişi açısından, gerekse kayak yapan ve telesiyejde bulunanlar için can güvenliği riski oluşturacağından işletmeci tarafından izin verilmemesine, konuyla ilgili olarak işletmeci tarafından tüm tedbir, tebliğ ve takip çalışmalarının yapılmasına, ayrıca bölgede görevli jandarma personeli tarafından konunun takibine karar verilmiştir '' ifadesi kullanıldı.

Alınan kararla ilgili açıklamada bulunan THK Kahramanmaraş Sportif Havacılık ve Doğa Sporları Kulübü Başkanı, aynı zamanda Hava Sporları Federasyonu İl Temsilcisi Cemil ÖNDER; "iki hafta önce İskenderun’dan gelen bir Yamaç Paraşütü pilotunun Yedi Kuyular Kayak Merkezinde para karşılığı Tandem (Çift Kişilik uçuş) uçuşu yaptırması ve tesis sahibinin de kendi tesisi içinde yapılan bu duruma tepki göstermesiyle başlayan sürecin nasıl bu aşamaya geldiğine bir anlam veremediğini" söyledi.

Bu süreçte kendisinin de Kayak Merkezinde olduğunu, yetkili kişiyle görüştüğünü, gelen kişilerden ve yapılan uçuşlardan haberlerinin olmadığın söyleyen Önder "Bölge pilotları olarak açıldığı günden beri uçuşlar yapıyoruz. Biz ve arkadaşlarımız bir defa bile tandem uçuşu yaptırmadık" dedi.

Bu durumu tesis yetkilisine aktardıkalrını söyleyen Cemil Önder, tesis sahibinin ‘’tesisin kendisinin olduğunu, bizim her zaman uyum ve anlayış içinde olduğumuzu, fakat yaşanan bu olaydan sonra tesisinde Yamaç Paraşütü uçuşlarını ve Yamaç Paraşütçülerinin tesise girişini yasakladığını, kurunun yanında yaşında yandığını’’ söylediğini ifade etti.

"Daha sonra Kulüp ikinci başkanı Mahmut Hopur ve Kulüp Genel Sekreteri Yılmaz Cansarı’yla beraber Tesis yetkilisi ve Jandarma yetkilisiyle tekrar görüştüklerini" ifade eden MAHAV K Başkanı Cemil Önder, "Bizim Yedi kuyulardaki uçuşumuzun çok kısa sürdüğünü ve istenmiyorsa uçmayacağımızı, bu güne kadar yaptığımız uçuşların çoğunun istek ve etkinliklerde olduğunu, asıl bizim uçuşlarımızı tepeye çıktıktan sonra Kahramanmaraş’a doğru yaptığımızı söyledik. Yetkililer; hiçbir şekilde Yamaç Paraşütü sporcularına tesisin ve tesisteki telesiyej dahil hiçbir şeyi kullandırmayacaklarını, başka yere bile uçsak çıkışımıza müsaade etmeyeceklerini, yürüyerek veya kendi araçlarımızla çıkabileceğimizi söylediler."

Yamaç Paraşütünün yasaklanmasına Tepki Gösteren THK Kahramanmaraş Sportif Havacılık ve Doğa Sporları Kulübü Başkanı Cemil Öder şunları söyledi:

"Yedi Kuyular Kayak Merkezinin açıldığı günden beri uçuşlar yapıyoruz. Hatta belediye ve diğer kurumların bu alanda düzenledikleri etkinliklere her zaman bizi davet ediyorlar. Kahramanmaraş’ın ve Yedi Kuyular Kayak Merkezinin tanıtımına katkıda bulunmak adına, başka planlarımızı erteleyip bu etkinliklere katılmaya özen gösteriyoruz. Bu güne kadar yüzlerce sorti uçuş yapılmasına rağmen çok şükür en ufak bir tehlikeli durum yaşanmadı. Şunu da rahatlıkla ifade edebilirim ki, Yamaç Paraşütü; Yedi Kuyular Kuyulak Merkezinde yapılan Kayak, Snowboard ve Kızak’tan daha tehlikesiz ve güvenli bir spordur. 

Aslında Kayak Merkezinin yapımı aşamasında bizim görüşlerimize başvurularak ve teknik ekiple alanda çalışma yaparak Takeof (Kalkış Alanları) belirlendi. Yani Yedikuyular Kayak Merkezi yapılırken yamaç paraşütü planlamanın içindeydi. Hala Yedi Kuyular Kayak Merkezinin tanıtımı yapılan tüm Billboardlardaki afişlerde Yamaç Paraşütü resmi bulunmaktadır. Büyükşehir Belediyesi internet sitesinde Kayak merkezini tanıtan videosunda Yamaç Paraşütü görüntüleri vardır."

"2010 yılında kurulan kulübün tüm üyelerinin hiçbir Yerel Yönetim ve Kuruluşun desteği olmadan Kahramanmaraş’ta Yamaç Paraşütünün tanıtılması ve geliştirilmesi için büyük emek harcadıklarını" söyleyen Önder "tüm yapılan bu çalışmalar sonunda 2014 yılında Narlı- Kardelen tepesinden Mardin’e kadar uçularak kuş bakışı 343,5 km gidilmiş, Türkiye ve Avrupa mesafe rekoru kırılmıştır. Bu rekor hala kırılamamış ve bu sayede tüm Türkiye ve Avrupa’nın dikkati Kahramanmaraş’a çekilmiştir. Her yıl Türkiye ve Avrupa’dan yüzlerce pilot şehrimize Yamaç Paraşütü sporunu yapmak için gelmektedir" dedi.

Önder Konuşmasını Şöyle Tamamladı:

Tüm Yamaç Paraşütü camiasından ‘’Kahramanmaraş’ta Yamaç Paraşütü Türkiye Şampiyonası’’ yapılması için çok büyük bir talep olasına rağmen üç yıldan beri hiçbir Yerel Yönetim ve Kuruluştan destek bulamadığımız için gerçekleştiremiyoruz.

Kulüp olarak Kahramanmaraş’ın tanıtımı ve ekonomisine katkı sağlanması için On yıldır yaptığımız çalışmaların karşılığının böyle bir kararla ödüllendirilmesi hem çok komik, bir o kadarda acı. Tesis sahibinin maddi kaybından dolayı yaşanan ve bölge pilotları olarak konunun hiçbir aşamasında bulunmadığımız bir durumdan dolayı konu nasıl buraya geldi ve yetkililer neye göre, Yamaç Paraşütü sporu ile ilgili hangi uzmandan görüş alarak böyle bir karar aldıkları, niye bizim görüşlerimize başvurma ihtiyacı duymadıklarını anlamak mümkün değil.

Tüm bu olumsuzluklara ve tanıyan herkesin ‘’bırakın bir şeyler yapmaya çalışmayı, uçun keyfinize bakın’’ demelerine rağmen, biz bıkmadan usanmadan Kahramanmaraş için çalışmaya devam edeceğiz.