Amaç; Kuduz Tastalığına karşı bir farkındalık oluşturarak Dünya çapında Kuduzla mücadele etmek.

Hedef; 2030 yılı itibarı ile Kuduz Hastalığına bağlı insan ölümlerini sıfıra indirmek.

Belirlenen bu hedefe ulaşabilmek için atılması gereken ilk adım; Kuduz Hastalığını tanımaktır. Çünki; Ne ile mücadele edeceğimizi bilirsek, nasıl mücadele edeceğimizi biliriz.

Hayvanlarda Kuduz: Kuduz, viral kaynaklı bir hastalık olup, insanlar ve hayvanların beyin dokusunda iltihap oluşturan zoonoz( Hayvanlardan insanlara Bulaşan) bir hastalıktır.

Beyni etkileyen kuduz virüsünün vücutta en son yerleşim yeri tükrük bezleridir. Yapılan araştırmalara göre de hastalığı bulaştırma evresi bu yerleşimden itibaren başlar. Dolayısıyla hastalığın bulaşması, Kuduz Virüsü taşıyan bir hayvanın ısırması, hayvanın ağzından akan salyanın, üzerinde yara bulunan bir deriye akması ile olur.

Hastalığın Belirtileri: Hastalığın belirtilerinin gözlemlenmeye başlaması, ısırılan bölgenin beyine yakınlığı ile doğru orantılıdır.

Gözlemlenen Belirtiler:

Hayvanın huyunda değişiklik

Saldırganlık( Sahipli bir hayvan ise sahibine dahi saldırır)

Korkaklık

Sinirlilik

Felç

Salya akması

Kasılmalar

Bu belirtiler gözlemlendiğinde, acilen Veteriner Hekimine müracaat edilmelidir.

Herhangi bir ısırma vakasında ısıran hayvan 10( On) gün süre ile gözlem altına alınır. Bu süre içerisinde hayvanda ölüm meydana gelir ise teşhis için hayvanın beyni laboratuvara götürülerek ‘’ Kuduz Testi’’ yapılır. Isırılan şahıs acil olarak hastaneye müracaat ederek, Doktorun tavsiyesi doğrultusunda tedavisine devam eder.

Kuduz Hastalığının tedavisi yoktur. Tedavisinin olmamasına rağmen, aşılama çalışması ile yok edilebilecek bir hastalıktır. Kuduzla Mücadele Küresel Birliği (GARC) tarafından bu seneki Dünya Kuduz Günü ana teması ‘’ Kuduz; Aşılat ve Yok Et’’

Evcil Kedi ve Köpeklerinizin kuduz aşısını yılda bir defa yaptırarak ölümcül hastalığı siz öldürebilirsiniz.

Belediyelerimize ise çağrıda bulunuyorum. Sokak Hayvanlarında Kuduzla Mücadelede Veteriner Hekimleri Odası olarak işbirliğine hazırız. Eğer önemser isek önleriz.

Haydi..! Kuduz; Aşılat ve Yok Et.