Geleneksel koşullarda buzda veya buzdolabında depolanan ambalajsız taze balıklar hem hijyen hem raf ömrü açısından, bulundukları ortama göre kayıplara uğrayabiliyor. Ancak MAP - Modifiye Atmosfer Paketli taze balıklar, tüketici ve balık endüstrisi için bir çok avantaj sunuyor. MAP -Modifiye Atmosfer Paketler, taze balıkların buzdolabı şartlarında raf ömrünü dört kat arttırıyor. Üstelik kimyasal ve mikrobiyolojik bozulmalara karşı balıkları, katkı maddesi eklemeden koruma altına alıyor.  Taze balık semt balıkçı tezgahlarında maksimum 2-3 gün tazeliğini muhafaza ederken, MAP’lı ürünlerde bu süreç 8-12 güne ulaşıyor.  Üstelik temizlendiği için yüzde 25’e varan kilo avantajı sağlıyor.

Balık taze ise MAP Ambalaja girmeli

Balıkları denizden çıktığı gün İzmit’teki tesislerinde temizleyen ve hijyenik koşullarda ambalajlayan Leröy firması yetkilileri, balıkların özellikle taze iken MAP- Modifiye Atmosfer Pakete girmiş olması gerektiğine dikkat çekiyor. Şirketin Fabrika Müdürü, Su Ürünleri Mühendisi Mutlu Bilen, son yıllarda üniversitelerin yaptığı araştırmalarda tüketicilerin yüzde 60’nın gıdaların ambalajlı olarak satılmasını önemsediklerine vurgu yaparak, hijyen konusunda en hassas dönemlerden geçtiğimiz şu günlerde ambalajlı balık tercihinin çok daha yükselmekte olduğuna da dikkat çekiyor. Son zamanlarda tüketiciler, marketlerin soğutulmuş dolaplarından,  taze somon, çipura, levrek, hamsi, tekir, palamut, lüfer ve istavrit balıkları MAP-Modifiye Atmosfer Paketli olarak almayı tercih ediyor.

Her şehre hijyenik taze balık

Bilen, yüksek kaliteli balıklardan seçilen MAP-Modifiye Atmosfer Paketli ürünler hazırlanırken yasal boy ve tüm diğer yasal mevzuatlara uyum sağlamış ürünler kullanıldığını, açıkta, ambalajsız satılan balıklarda olmayan etiketlerin, besin değeri, parti numarası, alerjen uyarısı, tüketim uyarısı, tavsiye edilen tüketim tarihi gibi, tüm özellikleri etiketleme yönetmeliğine uygun olarak hazırladıklarını belirtiyor. Bu sistemde ürünlerle ilgili üretimden sevkiyat ve satın alma anına kadar tüm hijyenik tedbirler alınıyor ve izleniyor. Ambalajın üzerindeki etikette yazan parti numarası ile ürünün tüm kayıtlarına kolaylıkla ulaşılabiliyor. Böylece mikrobiyolojik ve kimyasal analizler yaptırılan MAP-Modifiye Atmosfer Paketli ürünlerin, denizden çatala güvenliği kontrol altında tutuluyor. Yani titiz hijyen şartlarında ambalajlanan balıklar daha uzun mesafelere ulaştırılabiliyor ve her şehrin, her mevsiminde taze balık tüketmesine imkan sağlıyor. Üstelik bu ambalaj sistemi, balıkçılıkta standartların yükselmesine, yasal boylarda balık avlanmasına ve tüketilmesine teşvik edici bir özellik de taşıyor.

Sık balık tüketimi vücudun direncine yardımcı oluyor

Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olan gıdaların başında gelen balıklar omega 3 içeriğinin yanı sıra protein ve selenyum minerali açısından da zengin bir kaynaklardan. Güçlü bir antioksidan olan E vitaminiyle çalışarak sinerji göstererek, vücudu hastalıklara duyarlı hale getirebilecek hasarlardan ve streslerden koruyor.

Dengeli beslenmede en hijyenik koşullarda balık tüketimini tercih edenler başta somon, çipura, levrek, hamsi, tekir, lüfer ve istavrit olmak üzere tüm balık çeşitlerini, MAP-Modifiye Atmosfer Paketli olarak Migros gibi yaygın zincir marketlerde bulabilirler.