CANLI CANLI AHTAPOT DOKUNAÇLARI

CANLI CANLI AHTAPOT DOKUNAÇLARI

Korece'de "san-nakji" ismi verilen pişirilmeden servis edilen ahtapot dokunaçları sevenleri için enfes bir yiyecek. Ahtapotun vücudundan ayrıldıktan ve susam yağı ile lezzetlendirildikten sonra bile hareket eden bu dokunaçları yerken çok dikkatli olmak gerekiyor.

Ahtapotun kolları yiyenin boğazına yapışıp nefessiz bırakarak öldürebilir. Bu nedenle yerken dokunaçları iyice çiğnemek gerekiyor.

FERMENTE EDİLMİŞ KÖPEK BALIĞI

FERMENTE EDİLMİŞ KÖPEK BALIĞI

Antik bir Viking yemeği olan "hákarl" veya çürütülmüş Grönland köpek balığı, İzlanda'nın ulusal yemeği. Köpek balığı eti aslında insanlar için zehirli.

O nedenle yakalandığı zaman balığın kafası kesiliyor ve 12 haftaya kadar kum, çakıl ile taştan oluşan bir çukura gömülüyor. Burada et bütün sıvılarını atıyor ve çürüme başlıyor. Ondan sonra şeritler halinde kesilen et aylarca asılarak kurutuluyor.

KÖYGÖÇÜREN MANTARINA DİKKAT

KÖYGÖÇÜREN MANTARINA DİKKAT

Mantarlar toplaması da yemesi de çok lezzetli olan yiyecekler, ancak farklı türlerin birbirlerine olan benzerlikleri sebebiyle yanılgıya düşmek çok kolay oluyor.

Türkçe'de köygöçüren mantarı olarak bilinen bu yüksek oranda zehirli mantarlardan bir tanesinin yarısı bile bir insanı öldürmeye yetiyor. Mantar, insanların böbrek ve karaciğerlerini iflas ettirerek öldürüyor.

YASAK MEYVE: MÜRVER

YASAK MEYVE: MÜRVER

Mürverin öyle bir lezzetli tadı var ki bu meyve şuruplarda, yemek çeşnilerinde, reçellerde, soslarda ve hatta likörlerde bile kullanılıyor, ancak bu meyvenin her zaman olgunken ve pişirilmiş olarak tüketilmesi gerekiyor.

KURBAĞA VIRAKLADIKTAN SONRA YENMELİ

 KURBAĞA VIRAKLADIKTAN SONRA YENMELİ

Türkçe'de peri kurbağası olarak bilinen ve Afrika'da yaşayan bu türü yemek istiyorsanız, vıraklamaya başlayıp çiftleşmeden önce öldürmemek gerekiyor.

Yoksa ölümcül bir böbrek yetmezliğine neden olabilir.

BU BALIK İÇİN EHLİYET GEREKİYOR

BU BALIK İÇİN EHLİYET GEREKİYOR

Japonca'da ismi "fugu" olan bu balon balığı çeşidi, Japon mutfağının en pahalı yiyeceklerinden.

Balığın karaciğeri, bağırsakları ve yumurtalıkları tetrodotoksin adı verilen ölümcül bir madde içeriyor. Sadece bunun için özel bir ehliyete sahip olanların bu balığı hazırlamasına izin veriliyor.

ZEHİRLİ YEŞİL PATATES

ZEHİRLİ YEŞİL PATATES

Bir balon balığı kadar ender rastlanmasa da patates de zehirli olabiliyor. Her ne kadar bize yeşil sebzeler yememiz söylense de bu tavsiye patates için geçerli değil.

Yeşil renkte olan patatesler solanin denilen zehirli içeriğe sahip olabiliyor. Eğer bu tarz patatesten fazlaca tüketirseniz kusma ve baş ağrısı ile karşılaşırsınız. Tüketilen miktara göre komaya girebilir, hatta ölebilirsiniz.