Milli Görüş kurulduğundan bu güne, zorunlu olarak birçok evreler geçirmiş ve en son Saadet Partisinde varlığını değiştirmeden İlkeleri doğrultusunda devam etmektedir. Sağlam bir yapıya ve köklü bir maziye sahip olan ve ölçülerinden hiç sapmayan taviz vermeyen bir oluşumdur. Bu nedenle dikkatlerin saadet partisi üzerine yoğunlaşması normaldir. Bu oy hesabı ile değil Devletimizin geleceğine yönelik fikirlerin, tavsiyelerin nazarı itibara alınmasında büyük yarar var kanaatindeyim. Toplumsal ve Siyasal uzlaşma olmadan hazırlanan anayasalarda sorunların devam edeceği kaçınılmazdır. Gaye, Bütün vatandaşlarımızla birlikte mutabakata varacağı bir yasa olmalıdır. “Bizim ne güzel Anayasamız var” inancında olmalıdır.

Yönetimde Adalet ve İstikrar;

Başkanlık Sistemi, Milli Nizam Partisinden bu güne kadar gündeme getirilmiştir. Hükümetin bu konuyu gündeme getirir getirmez bir Eğitim Komisyonu oluşturulmuş ve Başkanlık Sistemi ile ilgili hazırlanan Kanun Metinleri, Hükümete ve Siyasi Partilere sunulmuştur. Ancak AKP ve MHP’nin acele olarak ortaya koydukları Yasa, eksikliklerin ve problemli hususların giderilmesi için yeterince müzakere edilmediği, bu nedenle Ülke açısından birçok endişe verici hususlar içerdiği görülmüştür.

Özde Değişik Anayasa;

         Özde değişiklik yapmak yerine, başka unsurlarla uğraşmak, insanları oyalamak ve zaman kaybına sebep anlamını taşır. Oysa beklentilere cevap vermek ve huzursuzlukların nedenlerini ortadan kaldırarak hizmet verilmelidir.”Bu sebeplerden dolayı Anayasa Değişikliğinde en öncelikli husus, Ülkemizin birlik ve beraberliğine, İnsan Haklarının uygulanmasına, yönetimde Adaleti tesis edecek bir düzeni kurmak olmalıdır”.

Anayasa Değişikliği ne getiriyor ne götürüyor;

         Cumhurbaşkanı ve Meclis seçimleri aynı güne geriliyor. (m-49)

         Meclisin yenilenmesine karar verebilme yetkisi değiştiriliyor.

         Meclis ancak üye tam sayısının beşte üç çoğunluğu ile (360 milletvekili) seçimlerin yenilenmesine karar verebiliyor.(m-11)

         Cumhurbaşkanı sebep göstermeden dilediği zaman Seçimlerin yenilenmesine karar verebiliyor. (m-11)

Denetimle ilgisi Değişiklikler;

         Meclisin hükümeti güvenoyuyla denetlemesi kaldırılıyor (m-5)

         TBMM’nin, bakanlıkların çalışmasına dair bilgi edinme ve denetim yolları kaldırılıyor.

         Milletvekillerinin Bakanlara sözlü soru sorması kaldırılıyor.(m-6)

         Meclisin Bakanlar Kurulu veya herhangi bir bakan hakkında gensoru önergesi vermesi (Güven oylaması talebi) kaldırılıyor. (m-6)

         Yürütmenin başı olacak Cumhurbaşkanına soru sorulamıyor, ancak yardımcılarına ve bakanlarına soru sorulabiliyor (m-6)

         Suç işlediği iddia edilen bakanlarla ilgili Meclis Soruşturması zorlaşıyor. Suçlanan Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlarla ilgili Meclisin salt çoğunluğuyla (301 milletvekili) soruşturma önergesi verebiliyor.

         Suç işlediği iddia edilen Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar ancak 400 milletvekilinin oyu ile Yüce Divana gönderilebiliyor. (m-10)

         Parlamenter Sistemden, Cumhur Başkanı sistemine geçiliyor ve Bakanlar Kurulu kaldırılıyor.

         Yürütme yetkisi Cumhurbaşkanına veriliyor. (m-8)

         Seçilmemiş olan Cumhurbaşkanı yardımcısı, Cumhurbaşkanına vekâlet edebiliyor ve Cumhurbaşkanına ait yetkileri kullanabiliyor.(m-10)

         Cumhurbaşkanı Milli Güvenlik Politikalarını belirliyor.(m-8)

         Cumhurbaşkanı Yürütme ile ilgili konularda kararname çıkarabiliyor (m-8)

         Cumhurbaşkanı tek başına Olağanüstü hal ilan edebiliyor ve Anayasa 104 madde ile sınırlı olmadan OHAL kararnameleri çıkarabiliyor.(m-12)

Bakanlıklar kurup kaldırabiliyor;

         Bakanlıkların kurulması, kaldırılması, görevleri, yetkileri ve teşkilat yapısı kanunla değil,Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle düzenleniyor. (m_10)

         Kamu Tüzel kişiliği, ancak kanunla veya CB’lığı kararnamesiyle kurulabiliyor (m-16/B)

         Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliğinin teşkilatı ve görevleri kanunla değil Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle düzenleniyor. (m)16/B)

Yargı ile İlgili Değişiklikler;

         Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üye sayısı 22’den 13’e indiriliyor. 6’SI Cumhurbaşkanı,7’si Meclis tarafından seçiliyor.

         Anayasa Mahkemesi (AYM) üye sayısı 17’den 15’e indiriliyor. 12’si Cumhurbaşkanı3’ü Meclis tarafından belirleniyor. ()(m-16/D)

         Referandum kabul edilirse hemen uygulanacak değişiklikler;

         Cumhurbaşkanı’nın partisi ilişiği kesilir maddesi hemen kalkıyor. (m-18/C)

         Cumhurbaşkanı 30 gün içinde HSYK üyelerini yeniden belirliyor. (m-17/C)

Değişiklikler ne anlam ifade ediyor;

         Saadet Partisinin hazırladığı kitapçıkta;”Yargının tarafsızlığı Anayasadaki ilgili maddeye bir ibare konularak sağlanamaz. Aslonan metne yazılı ibare değil oluşturulan düzendir” Saadet Partisi Anayasa kitapçığında”Meclis millet iradesinin yegâne tecellagahıdır. Bu itibarla Mecliste esas olan sayı değil temsilde adaletin sağlanmasıdır. Temsilde adalet sağlanmadıktan sonra sayının hükmü yoktur.

Fesih Yetkisi; meclisin İtibarını, gerekçesiz seçime gitmesi Yürütmeyi Etkiler;

“Cumhurbaşkanı tek başına ve gerekçe göstermeden seçime karar verebilmesi; Meclisin itibarını zedeler. Aynı şekilde hiçbir gerekçe göstermeden Meclis’in belli bir sayıyı bularak seçime gidebiliyor olması da yürütme açısından birçok önemli mahzur doğuracaktır.”

Güçlü Hükümet;  Yönetimde Avantaj, Denetimsizlik Dezavantajı;

Başkanlık Sisteminin en büyük avantajı, Yönetimde istikrarı sağlaması ve güçlü bir Hükümet imkânı sunmasıdır. Böyle güçlü bir Hükümetin; ülkeye zarar vermeden sadece hizmeti önceleyerek icraat yapabilmesi için en önemli husus denetlenebilir olmasıdır. Çalışmada,”Getirilen değişiklik teklifinde Meclise denetleme imkânı verilmiş olsa da yetersiz ve kısıtlıdır. Cumhurbaşkanına soru sorulamıyor olması Cumhurbaşkanı Yardımcıları ve önemli Bakanlıkların Meclis onayına sunulması, bütçe konusunda karışıklıklara sebebiyet verecek olması; Meclis tarafından çıkarılmış kanunun Cumhurbaşkanına iade edilmesi halinde; Kanunun yeniden çıkarılmasında zorlaştırma getirilmesi gibi hususlar başta olmak üzere Meclisin Hükümeti denetim imkânı zayıf tutulmuştur” ifadeleri dikkat çekmektedir.

Güçlü Yürütmede, Güçlü Denetimde Şart;

Güçlü bir yürütmenin kontrolü için diğer erkler arasında denge, uyum ve denetlenme ilkesinin tersi bir durum dikkat çekmektedir. Seçilmemiş ve Meclisin onayına sunulmamış Cumhurbaşkanı Yardımcılarının, Cumhurbaşkanına vekâlet etmesi başlı başına problemli bir husustur.

Cumhurbaşkanının Atama Usul ve Esasları Muğlâk Olamaz;

Cumhurbaşkanınca üst kademe kamu yöneticilerinin atanması ve görevlerine son verilmesine dair usül ve esasların nasıl işleyeceği konusunda bir niteliğin olmaması kamu personelinde endişeye sebep olacak bir durumdur.Ayrıca kamu tüzel kişiliği gibi Ülke için hayatı öneme haiz bir meselenin Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile kurulabilmesi önümüzdeki yıllarda toplumda sıkıntılara sebebiyet olabileceği yönünde kamuoyunda ciddi endişeler bulunmaktadır.Cumhurbaşkanının bakanları ve üst düzey kamu yöneticilerini ataması ile alakalı muğlâk bırakılan ve ileride nasıl idare edileceği konusunda net olmayan hususlar insanların zihinlerinde bir problem olarak durmaktadır.

Saadet Partisinin görüşü net, EVET ve HAYIR demenin üstünde 80 milyonu kapsıyor. Referandumun yetersizliği bu nedenledir. Yüzeysel düşünceler Saadet Partisindeki bu kuşatıcılığı kavrayamıyorlar. Saadet partisinin bir temsilcisi olarak, en az EVET diyenler kadar ülkesini sevenler olarak bizde HAYIR demenin doğru olacağını düşündük. Hiç bir kimseyi kendi düşüncemiz dışındadır diye suçlamayız. Tek yumruk olmaya son derece ihtiyacımız var. 17 Nisanda beraber kutlamak dileğiyle. Yüce Allah hayreylesin. Vesselam.

 

Maraş Pusula Haber www.maraspusula.com / Yazar Ahmet Emiroğlu