Corona virüs salgınının psikolojik etkileriyle nasıl baş edilir, bu konuyu sizlerle paylaşmak istedim bugün? Corona virüs’ün (COVID-19) birden fazla ülkede, şehirde, ilçede, kasabada, köy ve beldelerde sınır tanımaksızın her alanda kendisini göstermesi ile beraberinde alınan önlemlerin bazı kaygıları da beraberinde getirdi. Bunu bilmek, anlamak ve önlem almak içinde Uzman Psikolog olmaya gerek yok bence…

Corona virüs’den (COVID-19) kendimizi ve çevremizi korunmak için sosyal izolasyon kavramı büyük önem taşıyor. Sosyal izolasyon; kişinin kendisini toplumdan kısmi veya tamamen uzaklaştırması şeklinde bir davranış biçimi!.. Aslında bu önlemin daha çok fiziksel izolasyon olduğuna dikkat çekmekte fayda var. Fiziksel izolasyon sebebiyle bir süre hayatımızdaki rutinlere ara vermiş bulunmaktayız. Hayatı hızlı tempoda yaşayan genç yetişkin, yetişkinler olarak yavaşlamaya, ara vermeye alışık değiliz. Nitekim bu yavaşlama da stresli bir durum haline gelebiliyor!..

Bireylerin stresli durumlarla baş etmek için gücü ve iç kaynaklarının olduğunu vurgulamak lazım!.. Ancak kaygı, olumsuz duygular veya olumsuz koşullar söz konusu olduğunda gücünüzü ve iç kaynaklarınızı kullanamayacakmışsınız gibi ya da bitmiş, tükenmiş gibi hissedebilirsiniz. Bu noktada daha önce olumsuz duygular, koşullar ile nasıl baş edebildiğinizi kendinize hatırlatmakta fayda var. İçinde bulunduğumuz süreç daha önce baş edebildiklerinizden farklı dahi olsa gücünüzü ve iç kaynaklarınızı kullanabildiğinizi hatırlatacaktır. Kaygı ile baş etmek, stresli durumlara uyum sağlamak öğrenilebilir ancak zamana ihtiyaç vardır!.. salgın ve uzun süreli evde kalmaların yol açtığı stresle baş etmenin en önemli yöntemlerinden birinin hayattan kopmamak ve günlük rutini ev içinde stresle başa çıkma çıkarak devam ettirmek olduğunun altını çizmek isterim… Sabrın sonu selamettir…

Patience is fhe end of salvation…