Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin genel merkezinde, AK Parti 26'ncı Dönem milletvekilleriyle iftar programında bir araya geldi.

Ramazan ayının ilk iftarlarından birinde partililerle bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "TBMM'nin 26'ncı Dönemi'ni oluşturan sizler, tarihi görevleri başarıyla yerine getirmiş milletvekillerisiniz. İçinizde daha önceki dönemlerde de görev yapan arkadaşlarım elbette var ama 26'ncı Dönem'in bir başka olduğunu herhalde onlar da kabul edecektir." diye konuştu.

Her şeyden önce bu dönemin başlangıcının farklı olduğunu söyleyen Erdoğan, 7 Haziran seçimlerinin ardından oluşan 25'inci Dönem Meclisinin kendi içinden bir hükümet çıkaramadığını, bunun üzerine cumhurbaşkanı olarak kendisinin, Anayasa'dan aldığı yetkiyi kullanarak seçimlerin yenilenmesini sağladığını belirtti.

Recep Tayyip Erdoğan, 1 Kasım seçimlerinin ardından AK Parti milletvekillerinin, istikrarın ve güvenin sembolleri olarak göreve başladığını dile getirerek, "Türkiye çukur eylemleriyle envai çeşit terör örgütünün saldırılarıyla mücadele ederken, tüm gücünüzle ve vakarınızla milletimizin, devletimizin yanında yer aldınız." ifadelerini kullandı. 

Yaklaşık 7 ay sonra AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan'ın değiştirdiği bir sürecin yaşandığını hatırlatan Erdoğan, şöyle konuştu:

"Bu demokratik nöbet değişimini de herkese örnek olacak bir dirayetle sizler gerçekleştirdiniz. FETÖ ihanet çetesinin gerçekleştirdiği 15 Temmuz 2016 tarihindeki darbe girişiminde milli iradenin temsilcisi olan sizler de hedef alındınız. İhanet girişiminin anlaşılmasıyla halkın namuslarınıza tevdi ettiği milli iradeyi temsil görevi için Meclise koşarak darbecileri şaşırttınız. Öyle şaşırdılar ki üzerinize bomba yağdıracak kadar muvazeneyi kaybettiler. Buna rağmen sokakları darbecilere dar eden milletimizin vekaletine halel getirmeyerek, sonuna kadar direndiniz ve başardınız."

Terörle mücadele

Cumhurbaşkanı Erdoğan, darbe girişiminin milletle birlikte bastırılmasından sonra ülkeyi terör örgütlerinin tehditlerinden koruyacak tedbirleri alarak uyguladıklarına işaret ederek, şunları söyledi:

"Herkesin, Türkiye'nin bu darbenin altından nasıl kalkacağını düşündüğü bir dönemde Fırat Kalkanı Harekatı ile sınırlarımızı taciz eden DEAŞ'a Suriye'deki en büyük darbeyi birlikte vurduk. Yaklaşık 3 bin DEAŞ militanını yok ettiğimiz bu operasyonun ardından 2 bin kilometrekare alanı güvenli hale getirerek, 160 bin Suriyeli kardeşimizin kendi evlerine dönebilmelerini sağladık. Yurt içinde de terör örgütlerine tarihlerinin en büyük darbelerini yine bu dönemde vurduk. Bugün itibarıyla sadece Afrin'de 4464 terörist etkisiz hale getirildi. Bunun yanında Kuzey Irak'ta 403, yurt içinde 350 terörist etkisiz hale getirildi. Şu söylediklerim, bu operasyonlar başladığı günden bugüne, yani demek ki yaklaşık 5 ay içinde yapılan operasyonlar."

Erdoğan, yalnızca darbecilerin ve teröristlerin başını ezmekle kalmadıklarını, Türkiye'yi yeni yönetim sistemine kavuşturacak adımları da birlikte attıklarını dile getirdi.

"Birlik, beraberlik, dayanışmanız takdire şayandı"

Milletvekillerinin, bunun için gereken anayasa değişikliğini tüm provokatif çabalara rağmen kararlılıkla Genel Kurul'dan geçirerek milletin onayına sunduğunu aktaran Recep Tayyip Erdoğan, "Bu süreçte Mecliste ortaya koyduğunuz birlik, beraberlik, dayanışma gerçekten takdire şayandı. 16 Nisan halk oylaması için ülkemizin her köşesinde canla başla birlikte çalıştık ve gayemizi milletimize yine birlikte anlattık." şeklinde konuştu. 

Erdoğan, milletin desteğini alarak tarihi değişimi hayata geçirdiklerini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Biz de anayasa değişikliğinin verdiği imkanı kullanarak hemen partimize üye olduk, ardından yapılan olağanüstü genel kurulumuzda da genel başkanlık görevini yeniden üstlendik. Böylece gönüllerimiz hiçbir zaman ayrı kalmamış olsa da partimizin çatısı altındaki birlikteliğimizi yaklaşık 3 yıl süren hasretin ardından yeniden sağladık. Olağan kongre hazırlıklarımız kapsamında il kongrelerimize mümkün olduğu kadar bizzat katılmaya çalıştım. En son İstanbul ile birlikte 51 il kongremize bizzat iştirak ettim. Diğerlerine de Sayın Başbakanımız katıldı."

Ocak ayında Türkiye için hayati bir adım atıldığını, Suriye sınırı boyunca terör koridoru oluşturmak isteyenlere ders vermek için Afrin'e yönelik Zeytin Dalı Harekatı'nın başlatıldığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Güya ülkemize karşı büyük bir direniş hazırlığının yapıldığı bu bölgeyi birkaç ay içinde hallaç pamuğu gibi attık. Burada Özgür Suriye Ordusu ile birlikte sürdüğümüz bu harekatı, mücadeleyi gerçekten dünyaya ders, örnek olacak şekilde bitirdik." değerlendirmesinde bulundu.

"Yeri geldi sabahlara kadar çalıştınız"

Milletvekillerine seslenen Erdoğan, "Sadece başlıklarıyla anlatmanın dahi insanı heyecanlandırdığı tüm bu başarıları sizler Meclisteki gayretlerinizle adeta ilmik ilmik ördünüz. Yeri geldi sabahlara kadar çalıştınız, yeri geldi kimi muhalefet milletvekillerinin edep sınırlarını aşan tacizlerine karşı sabrettiniz. Kimileriniz ülke genelinde, kimileriniz kendi şehirlerinde milletimize doğruları anlatarak, aynı zamanda kamuoyu oluşturma görevini de üstlendiniz. Bu arada Mecliste her biri reform mahiyetinde pek çok kanun tasarısı ve teklifi komisyonlarda tartışılarak, Genel Kurul'da görüşülerek hayata geçirildi, hayata geçirdiniz." ifadelerini kullandı.

Erken seçim kararı

Anayasa değişikliğine ilişkin 16 Nisan 2017'de yapılan referanduma göre mahalli seçimlerin 2019'un mart ayında, cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerinin de gelecek yılın kasım ayında yapılacağını hatırlatan Recep Tayyip Erdoğan, şunları kaydetti:

"Biz bu takvime göre çalışmalarımızı yürütüyorduk. Eylül ayı gibi Büyük Kongremizi yapmayı, ardından mahalli seçimlerde sıkı bir çalışmayla iyi bir netice elde ederek kasım ayına hazırlanmayı planlıyorduk. 15 Temmuz'da, 16 Nisan'da, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatlarında birlikte hareket ettiğimiz MHP ile iş birliğimizi önümüzdeki milletvekilliği ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de sürdürebilmek için gereken hukuki altyapıyı da bu arada hazırlamıştık. Bu süreçte anamuhalefet partisi sık sık bize meydan okuyor, erken seçim çağrısı yapıyordu.

Anamuhalefetin başındaki zatın kalitesizliğini, riyakarlığını iyi bildiğimiz için bu çağrılara çok da itibar etmedik ancak MHP Genel Başkanı, çok farklı gerekçelerle böyle bir çağrıda bulununca artık bu duruma daha fazla kayıtsız kalamayacağımızı gördük. Erken seçim fısıltısı adeta 'tüpten çıkan macun' gibidir, bir daha eski duruma döndürülemez. Bizim bu konularda nasıl dikkatli olduğumuzu, nasıl hassasiyet gösterdiğimizi sizler de çok iyi biliyorsunuz. Erken seçim çağrısı, Cumhur İttifakı'nda birlikte olduğumuz partiden geldiği için artık bu konuda bir karar verme mecburiyetiyle karşı karşıya kaldık. Aramızda arkadaşlarımızla istişarelerimizi yaptık. Sayın Bahçeli'nin konuşmasını duyduğumuz andan itibaren yaptığımız uzun ve kapsamlı istişareler sonunda bu konuyu ülkemizin gündeminden bir an önce çıkarmaya karar verdik."

18 Nisan'da, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde görüştüğünü belirten Erdoğan, görüşmenin ardından, 24 Haziran 2018'i erken seçim tarihi olarak açıkladıklarını anımsattı. 

26. Dönem milletvekillerinin henüz 1,5 yıllık görev süresi olmasına rağmen, ülke ve millet için bir kez daha fedakarlık yaparak erken seçim kararı aldığını ve süreci başlattığını anlatan Erdoğan, "Benim gözümde 26. Dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi, I. Meclis'ten sonraki ikinci kurucu Meclis'tir. Sizler daha Bismillah derken Türkiye'yi, kaostan kurtardınız. Sizler başka partilerde her biri kriz sebebi olan değişimleri suhuletle gerçekleştirdiniz. Sizler, darbeciler karşına aslanlar gibi dikildiniz. Sizler, terör örgütlerine sınırlarımız içinde ve dışında dünyayı dar ettiniz. Sizler, herkesin hayalini gerçeğe dönüştürüp ülkemizi yeni bir yönetim sistemine kavuşturdunuz. Kurucu sıfatını siz hak etmeyeceksiniz de kimler hak edecek?" değerlendirmesinde bulundu. 

Erdoğan, 26. Dönem olarak önlerindeki son ve çok hayati imtihanlarının, 24 Haziran seçimlerini hem milletvekili hem de cumhurbaşkanlığında başarıyla tamamlamak olduğunu vurgulayarak, millete ve kendilerine olan güvenleri sayesinde hiçbir mecburiyetleri olmadığı halde başarı çıtasını sürekli yükselttiklerini ve cumhurbaşkanlığı görevine en çok oyu alan değil, oyların yarında fazlasını alanın seçilmesi şartını getirdiklerini ifade etti.

Ülkenin sorunlarının ancak milletin kahir ekseriyetinin sahip çıktığı, kendi temsilcisi olarak gördüğü bir cumhurbaşkanının yönetiminde çözülebileceğine inandıklarını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçimden de seçim başarı çıtasının yüksekliğinden de hiçbir zaman kaçmadıklarını bildirdi.

"Kamuoyu araştırmalarımız gayet iyi"

24 Haziran seçimleri için geçmişteki diğer tüm seçimlerden daha çok çalışmaları gerektiğini vurgulayan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'yi yeni yönetim sistemine kavuşturmak için çok çalıştık. Şimdi tam da bu çabalarımızın semeresini göreceğimiz dönemde herhangi bir aksiliğe meydan vermeden sonuca ulaşmamız gerekiyor. İl kongrelerimiz vesilesiyle gittiğimiz şehirlerimizde milletimizin heyecanını, umudunu, sevgisini bizzat görme fırsatını elde ettim. Bu güzel iklimi seçim tarihine kadar daha da tahkim ederek sürdürürsek Allah'ın izniyle 24 Haziran'dan zaferle çıkmamamız için bir sebep göremiyorum. Gelen kamuoyu araştırmalarımız şu an itibarıyla hamdolsun gayet iyi ama bizim araziyi de iyi tahkim etmemiz lazım. Meclis Genel Kurulumuz dün itibarıyla çalışmalarına ara verdi. Önümüzdeki pazartesi günü milletvekili aday listeleri YSK'ye teslim ediliyor. İnşallah salı gününden itibaren tüm milletvekillerimiz ve milletvekili adayı arkadaşlarımız sahaya inecekler, gece gündüz demeden çalışmaya başlayacaklardır. Önemli bir bölümünü yenilediğimiz teşkilatlarımız için bu seçim kendilerini gösterecekleri bir fırsat olacaktır. Her zaman söylediğim gibi partilerde üstlenilen tüm görevler millete ve ülkeye hizmet yolunda bir bayrak yarışıdır. Bu bayrağı dün başka arkadaşlarımız taşıyordu, bugün sizler taşıyorsunuz. Yarın yine bir bölümünüz taşımaya devam edecek ama mutlaka aramıza yeni isimler de katılacaktır."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti'nin herhangi bir parti olmadığını, aynı zamanda davası olan bir parti olduğunu bildirdi. 

"Her bir arkadaşımızın vereceği katkıya ihtiyacımız var"

Dava sahibi olmanın özverili olmayı gerektirdiğine işaret eden Erdoğan, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin içinden geçtiği şu kritik dönemde Meclis'te olsun olmasın her bir arkadaşımızın vereceği katkıya ihtiyacımız var. Seçimden sonra partimizin büyük kongresini yapacağız. Orada da arkadaşlarımıza ihtiyacımız var. Yeni yönetim sisteminde bakanlıklardan, üst düzey yöneticiliklere kadar pek çok alanda arkadaşlarımızın katkılarına ihtiyacımız olacak. Bir sonraki seçimdeki bayrak değişiminde kendini yenilemiş, tazelemiş arkadaşlarımızı tekrar göreve davet etmemiz gerekecek. Sizlerden ricam, kendinizi sürekli yenileyerek, enerjinizi taze tutarak her an göreve hazır bulunmanızdır." 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'yi geçtiğimiz 16 yılda, birlikte 3,5 kat büyüttüklerini, 2023'e kadar yine birlikte büyüteceklerini kaydetti.

"Bayrağımızı İngiliz polisinin önünde çekti aldı"

Böyle büyük bir mücadelede değil bir Meclis Grubu 10 Meclis Grubu kadar çok bilgi, tecrübe, dirayet sadakat sahibi kişilerin gerekli olduğunu anlatan Erdoğan, şunları söyledi:

"Ben doğrusu bu gayreti önümüzde kalan kısa süre içinde siz değerli arkadaşlarımdan göreceğime inanıyorum. Sizin yapacağınız bu mücadele bu gayret sadece ulusal bir mücadele değildir. İşte en son İngiltere seyahatinden geldik. Orada gerek Chatham House'da yaptığım konuşmada gerek ikili ekonomik temsil kabiliyeti olan gruplarla yaptığım görüşmede herkesin gözü 24 Haziran'da Türkiye'den ne çıkacak, Türkiye de ne olur? Hala aynen o Gezici kafa, Gezici mantık birilerinde var. Dolayısıyla 'Bugüne ne kadar ne olduysa bundan sonra da o olacak.' dedik. Bizim bu konudaki dirayetimizi, edep noktasındaki yaklaşımımızı, ortaya koyduğumuz iradeyi görünce onlar da rahatsız olmuyorlar değil ama inanıyoruz. İnandığımıza göre üstünüz. Bugün çok duygulandım. Malum, Chatham House'a gittiğimiz gün orada PKK'lılar gösteri yapıyorlar. Tabii bu arada bizi sevenler de orada. Onlar da onların karşısına dikiliyor. Oraya gelen hanım kardeşimizin elinden bayrağı almak isteyen bir tane imansız, kitapsız çıktı ama o hanım kardeşimiz bayrağı ona kaptırmadı ya kaptırmadı. Bayrağımızı İngiliz polisinin önünde çekti aldı. Bugün kendisini telefonla aradım, tebrik ettim. Bu asrın Nene Hatunu'sun, Şerife Bacısı'sın. İşte bu PKK'lılar dedikleriniz benim o Şerife Bacıma, Nene Hatunu'ma bakın söz geçiremiyor. O ahlaksız, bir bayana o şekilde saldırdığı halde bayrağı ona teslim etmiyor. Olay bu kadar açık, net. Bu işi evelallah başaracağız."

Erdoğan, 26. Dönem milletvekillerinin adını tarihe altın harflerle yazdırdığını belirterek, milletvekillerine gösterdikleri gayretten dolayı teşekkür etti.

İstanbul'da Yenikapı'da büyük bir miting yapacaklarını, ardından İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi'ni toplayacaklarını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülke liderlerini Başbakan Binali Yıldırım ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile aradıklarını, büyük katılımın olacağı bir zirve gerçekleştireceklerine inandıklarını vurguladı.

Erdoğan, Yenikapı Meydanı'ndaki mitinge MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi de davet ettiklerini ve birlikte bu zirveyi gerçekleştireceklerini sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilişim