2018 yılında kurulan ve mali özerkliğe sahip olan Cumhurbaşkanlığı ofisleri, tüm kamu kurum ve kuruluşları üzerinde oldukça etkili. Bu ofislerden biri olan ve geniş yetkiler ile donatılan Yatırım Ofisi devasa harcamalarıyla dikkat çekerken, harcamaların hangi kıstaslarla yapıldığı ve karşılığında sağlanan somut faydalar ise muallaklığını koruyor. Uzun süredir ofisin sağlıksız işleyişi üzerine çalışan ve kamuoyunun bilgilendirilmesi hususunda defalarca girişimde bulunan CHP'li Ali Öztunç, konuyu tekrardan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın masasına taşıdı ve yayınladığı basın açıklamasında çok sert ifadeler kullandı.

Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç’un Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi’nde görevlendirilen yabancı danışmanlara yapılan ödemelerle ilgili soru önergeleri yanıtsız bırakıldı.

Yatırım Ofisi'nin çalışma alanını ve devasa harcamalarını sıklıkla gündeme taşıyan Öztunç, kamuoyuyla hiçbir şekilde bilgi paylaşılmamasını sert sözlerle eleştirdi. Ofisin şeffaf olmayan yapısının arka planını sorgulayan Öztunç, "Önergelerin ilgili kurumlarca cevaplandırılması Anayasal bir zorunluluktur.  Soru önergelerindeki amaç, soruya zamanında ve tatminkâr cevap verebilmektir. Önergeleri gereğince yanıtlamayan bakanlar, kamu görevini de ihmal ederek parlamentonun hak ve hukukunu ayaklar altına almaktadır” ifadelerini kullandı.

Öztunç'un Açıklamalarından Öne Çıkanlar Şu Şekilde;

"DANIŞMANLARA 10 MİLYON LİRA ÜCRET NEYİN KARŞILIĞI?"

“2018 yılı Sayıştay raporunda; Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi bünyesinde görevlendirilen yabancı danışmanların yaklaşık 10 Milyon TL’yi bulan ücret ve harcamaları hakkında Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat OKTAY’ın yanıtlaması talebiyle iki kez önerge vermeme rağmen tatmin edici bir cevap alamadım. Verilen cevaplarda, 10 milyon TL tutarındaki harcamaların nerelere harcandığı, kaç danışman görevlendirildiği, bunlara ne kadar ücret ödendiği ve ofisin bugüne kadar ülkemize kazandırdığı yatırımlar konusunda hiçbir bilgi verilmemiştir. Cumhurbaşkanlığının ısrarla bu sorulara neden cevap vermediğini anlamak mümkün değildir. Ne gizlenmeye çalışılmaktadır."

"BAKANLAR KAMU GÖREVİNİ İHMAL EDİYOR" 

"Kuruluş amacı ülkemize yabancı yatırım kazandırmak olan bir kurum hakkında yüce parlamentonun bir üyesi olarak tatmin edici bir cevap alamamak parlamentonun işlevsizleştirildiğine bir örnektir. Yürütme organının bu tutumu, Parlamentoya ve milletvekillerine ben size istediğim kadar bilgi veririm, sizin sorularınıza cevap bile vermem anlamına gelmektedir. Önergelerin ilgili kurumlarca cevaplandırılması Anayasal bir zorunluluktur.  Soru önergelerindeki amaç, soruya zamanında ve tatminkâr cevap verebilmektir. Önergeleri gereğince yanıtlamayan bakanlar, kamu görevini de ihmal ederek parlamentonun hak ve hukukunu ayaklar altına almaktadır.”

Öztunç'un Önergesi ve Daha Önce Çoğu Sorunun Yanıtsız Bırakıldığı, Bazı Soruların İse Geçiştirmelik Olarak Cevaplandırılığı Bakanlık Yanıtı Şu Şekilde;  

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

           

Aşağıdaki sorularımın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat OKTAY tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

Saygılarımla.

                      

                                                                                   Ali ÖZTUNÇ

                                                                                    Kahramanmaraş Milletvekili

                                                                                          İçişleri Komisyonu Üyesi         

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ile ilgili verdiğim önergeme cevap vermediniz. 2018 Sayıştay raporunda yabancı danışman giderleri 9.939.917,31 TL, yabancı danışman ücretleri 9.625.024,30 TL ve yabancı danışman harcamaları 314.893,01 TL olduğu görülmektedir. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi’nin söz konusu yabancı danışmanların bu kadar yüksek maliyetinin olmasının sebeplerini ve yabancı yatırımların ülkemize gelmesinde kat edilen mesafe konusunda zihinlerde oluşan soruların cevap bulması gerekmektedir.

Buna istinaden;

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi kaç ülkede faaliyet göstermektedir?

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, 2018 ve 2019 yıllarında kaç yabancı danışman görevlendirmiştir?

Yabancı danışmanlar hangi ülkelerde görev yapmıştır? Bu kişilere yıllara göre ne kadar ödeme yapılmıştır?

Bu kişilerin isimleri ve uzmanlık alanları nedir?

Bu danışmanları seçerken hangi kriterler gözetilerek seçilmişlerdir?

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, kurulduğu günden bu yana Türkiye’ye kazandırdığı uluslararası yatırımlar nelerdir?