Proje Koordinatörü Uzmanı ve Araştırmacı Latif Aslan, muzenhaber.com’daki köşe yazısında: Toprağımızla, Güneşimizle, Rüzgarımızla, Suyumuzla, Havamızla enerjiyi üretmenin ve kullanmanın yollarını aramaya başlamalıyız” dedi.

Aslan, “Doğalgazdan %25, Elektrikten %66 daha ucuz desem.24 saat bedava sıcak su kullanımı desem Hiçbir yakıt kullanılmadan Kışın ısıtan yazın soğutan bir sistem var desem… Git işine böyle bir şey olur mu dediğinizi duyar gibiyim. Evet, böyle bir sistem var. Bu sistemi bugün yazımda size tanıtmak istiyorum. Hazırsanız başlayalım. Bu sistemin adı Isı Pompası Sistemi. Sistemin çalışma mantığı toprağın altına borular döşeniyor. Pompa borulardan aldığı ısıyı exanger’a gönderiyor. Bu aletin içinde ısınan ya da soğuyan hava da fanlarla evin içine iletiliyor. Kombinin doğalgazla, klimanın gazla yaptığını ısı pompası içindeki havayla yapıyor. Sistem aynı şekilde suyu da ısıtıyor.” Isı pompası sistemlerinde hiçbir yakıt kullanılmıyor. Sistem topraktaki ısıyı ters çevirerek evi kışın ısıtıyor, yazın serinletiyor. Sıcak ya da soğuk hava evin içine fanlarla üfleniyor. Hiçbir yakıt kullanılmıyor. Evinizi ısıtıyorsunuz ve bir kuruş doğalgaz parası vermiyorsunuz. Sistemin çevrilmesi için elektrik kullanılıyor. Elektrik tüketimine de çok büyük darbe vurmuyor. Elektriği solar enerji ya da fotovoltaik pillerle edinmek de mümkün. Dolayısıyla sistem hem çevreci hem de yakıt maliyetini sıfırlayan bir yapıya sahip. Geleceğin ısıtma - soğutma cihazı ısı pompası olacak.” Peki, Türkiye Bu Sistemin Kullanımı için Uygun Mu? Avrupa ülkelerinde toprağın sıcaklığı 5 derece iken ülkemizde 17 derece. Öyle bir Memleketimiz var ki Toprağının Üstü de altı da adeta altın gibi kıymetli ve verimli… Tek yapmamız gereken bu sabit 17 derecelik ısıyı 35-60 derecelere kadar çıkartacak bir sistemin kurulumu. O da ısı pompası sistemi ile mümkün. Sistemin Kurulumu Pahalı Mı? Yatırımı Kaç Yılda Geri Çeviriyor Toprak kaynaklı ısı pompası sistemlerinin kurulumu diğer sistemlerin kurulumuna oranla iki kat daha fazla ama sistem kendini 3 yılda amorti ediyor”dedi.

Enerjide Dışa Bağımlılığı Isı Pompası Azaltabilir diyen Aslan, “ Türkiye bir süre önce dünyanın en büyük 10 doğalgaz ithalatçısı sıralamasına girdi. Petrolde yüzde 98, doğalgazda ise yüzde 91 oranında dışarıya bağımlı olan Türkiye’nin toplam elektrik üretiminin yüzde 51’i doğalgaza bağımlı. Durum böyleyken evlerimizi ısıtmak için kullanılan doğalgaz yerine Vatan toprağının ısısı ile ısınmak hem ülkemizin dışa bağımlılığını azaltacak hem de Ya Rusya doğalgazı keserse, İran kapatırsa, Doğalgaza zam yaparlarsa vs vatandaşımızın bütçesini sarsacak etmenlerin önü kesilmiş olunacaktır. Yine aynı şekilde yaz aylarında klimalara, soğutma sistemlerine harcanan paralar belli, gelen elektrik faturaları malum, öyle ise Milli Enerji diyoruz. Toprağımızla, Güneşimizle, Rüzgarımızla, Suyumuzla, Havamızla enerjiyi üretmenin ve kullanmanın yollarını aramaya başlamalıyız” şeklinde ifade etti.

 

Maraş Pusula Haber - www.maraspusula.com / Fazilet Çomruk

Editör: TE Bilişim