Kahramanmaraş’ın dünya çapında tanınmış ürünlerinden birisi olan Kırmızı Biber, sofraların vazgeçilmez ürünlerinden birisi haline geldi.

Tarladan evimize gelene kadar neler yapıldığını anlatan Baharat sahibi Hulusi Görgel, “Tarlalardan toplanan biberler, torbalar halinde kurutma tesisine götürülüyor. Burada saplarından ayıklanan tonlarca biber, yıkandıktan sonra hijyenik koşullarda güneş ışığında 5 bin metrekarelik alanda kurutuluyor. Bir günde kuruyan biberler işletmede pul biber, isot ve toz biber haline getiriliyor. Kahramanmaraş’ımızın dünya çapında tanınmış ürünlerinden bir tanesi kırmızıbiberdir. Kırmızıbiber baharat olmasının yanı sıra beslenmede de son derece önemli. Maraş Biberi Yurtiçi ve yurtdışında geniş bir pazara sahiptir” dedi.

Sofraların vazgeçilmezi olan Kırmızıbiberin her öğünde kullanılabileceğini söyleyen Görgel; “Sabahları kahvaltıda zeytin ile kırmızıbiber karıştırıp yiyeceksin. Öğlen veya akşam Ekşili çorba, meşhur ekşili paça ve Çiğ köftelerin de vazgeçilmesi olarak kullanılıyor” ifadesini kullandı.

Kırmızıbiberin faydalarına da değinen Görgel; Kırmızıbiberin soğuk algınlığına bağlı hastalıkların vücut direncini arttırır. Kahramanmaraş’ın acı biberi sindirimi kolaylaştırır, romatizma, diş ağrılarını ve kanser riskini azaltır. Öksürük ve boğaz ağrılarını gidermede kullanılır, sinir hastalıkları ise iyi gelir” şeklinde konuştu.

 

Maraş Pusula Haber - www.maraspusula.com / Fazilet Çomruk