Kahramanmaraşlı Gazeteci İsmail Bozdoğan Kahramanmaraş’ta 112 Sağlık Ekipleri’nin Başarısını Yazdı:

Sevgili okuyucularım; Gece saat 01.30, her zaman olduğu gibi kahvemi aldım. Çalışma masamın dağınıklı ile irkildim. Önce masamı sonra etrafı düzenlemek geldi içimden. Ama yapmadım. Kendime oturacak bir yeri zor bulduktan sonra kahve ve sigaranın keyfini doyasıya çıkarttım ve akılıma geçtiğimiz günlerde 112 Acil Servis Personelinin bir günlük serüvenine şahit olmuştum bunu kaleme almak aklıma geldi.

Kahramanmaraş 112 de işler gece gündüz, kar-kış, yağmur çamur dinlemeden devam ediyor. 7 gün 24 saat boyunca her gelen çağrıya alo diyenlerden direksiyon başında ki şoföre kadar tüm çalışanlar işlerine pür dikkat devam etmek zorundalar.

Kahramanmaraş’ta bulunan Komuta Kontrol Merkezine ulaşan çağrılar, aciliyetine karar verilerek değerlendirilir. Olay yerine en yakın istasyondan içerisinde doktor veya paramedik, acil tıp teknisyeni bulunan tam donanımlı ambulans görevlendirilerek olay mahalline ulaşması ve hasta ya da yaralıya olay yerinde gerekli tıbbi müdahaleyi yaparak ihtiyaç varsa tedavi göreceği hastaneye nakledilmesi şeklinde son buluyor.

Bu hat üzerinden ulaşılan hizmet ile ülke genelinde tüm noktalara kara, hava, deniz yolları ile ulaşım sağlanarak acil yardım hizmeti sunulmaktadır. Acil durumlarda ve afetlerde olay yerine hızlı ulaşım, yaygınlık, dağılım ve organizasyon, bütün bunları yaparken aksamayan bir koordinasyon şarttır. Bu Koordinasyonun ve Kahramanmaraş’taki Sağlığın Mimarı ise İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Coşkun’a başta Görevliler olmak üzere tüm Kahramanmaraş halkı adına Teşekkür ederim.

Aslında Sağlık Bakanlığına Bağlı Ekipler ve Kahramanmaraş’ta 112’de görev yapan tüm ekipler, ambulans helikopter, snowtrack, paletli ve karasal ambulanslarla kapanan köy yollarındaki hastalara tipi ve karda gece-gündüz demeden, büyük fedakârlıklarla ulaşmaya çalışıyorlar. Kimi zaman güvenlik durumunu gözetmeden o hastaya ulaşabilmek adına kendi canlarını ortaya koyuyorlar. Çünkü onları karşı tarafta dört gözle acılar içersinde gelmesini bekleyen insanlar var geç kalsalar Allah göstermesin o hasta hayatta olmayacak. Zaman zaman hasta yakınları hemen neden geç kaldınız demeye sizden şikâyetçiyiz diye sitem etmeye başlıyorlar. Aslında o görevliler hastanız için gelirken; Kendi can güvenliklerini de ortaya koyarak şehirden kilometrelerce uzak ve tehlikeli yolları aşarak geldiniz demiyorsunuz.  Onların canları ve onları bekleyen Çocukları Eşleri, Anneleri Babaları kardeşleri yok mu diye düşündünüz mü hiç, onu geçelim Kent merkezinde 112 ekiplerini herhangi bir acil durum olmadığı halde özel taksi gibi kullananlara ne demeli! Ayıp değimli siz o görevlileri meşgul ederken ya gerçekten ölüm derecesinde olan bir insan yardım bekliyorsa bunun hesabını verebilecek misiniz diye düşünmemiz lazım bence

112 ekiplerine her ay binlerce çağrı geliyor, zorlu kış döneminde özelikle ekipler köylerde doğum ve kalp damar hastalıkları, trafik kazası ve çeşitli travma vakaları ile diğer vakalar olmak üzere binlerce hastaya acil sağlık hizmeti sunuyor.

Geçenlerde Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Coşkun, Bey ile bir sohbetimiz oldu. Müdür Bey’e ‘’Hocam sizin göreve gelmenizle birlikte Kahramanmaraş’ta sağlık Hizmetleri artık parmakla gösteriliyor’’ sağlık çalışanlarının büyük fedakarlık gösterdiklerini ve kapanan köy yollarını ambulanslarla aşıp hastalara ulaştıklarını ifade ettim

Sağlık Bakanlığının her türlü zorlu hava koşullarında kullanmaları için donanımlı ve kış şartlarına uygun araçlar temin ediyor bu araç kentimizde var Kar Yağışı sırasında bazen bizlerde Basın Mensupları olarak Sağlık Görevlilerini takip ediyoruz. 112 Acil Servis Personelinin bir günlük serüvenine şahit olduğumu ifade etmiştim o konuya gelelim şimdi; Fazla değil 5 gün önce Onikişubat İlçesi'nin Hacılar Mahallesi'ne bağlı Maksutlu Obası'nda yaşayan hamile Hilal Akbulut'un perşembe günü saat 15.00 sıralarında doğum sancıları başladı. Ailenin 112 Acil Servis'i arayıp yardım istemesi üzerine merkeze yaklaşık 35 kilometre uzaklıktaki mahalleye paletli ambulans sevk edildi bizlerde telsizlerimizden dinliyoruz. Ancak O bölgede kar kalınlığının yer yer 2 metreyi buluyordu. Bizlerde yollara düştük ama yolların karlı ve kapalı olduğundan dolayı biz dönmek zorunda kaldık o bölgede yoğun tipi şeklinde kar yağışı devam ediyordu. Sağlık ekiplerinin ilerlemekte zorluk çekmesi üzerine bölgeye AFAD ekipleriyle birlikte Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı kar temizleme araçları sevk edildiğini öğrendik 12 saatlik bir çalışmanın ardından mahalleye ulaşan ekipler. Doğum sancısı çeken Hilal Akbulut'u ambulansa aldılar. Dönüşe geçmeye hazırlanan ekipler, aynı mahallede bir başka hamile olduğu ve doğumunun yaklaştığı bilgisi ulaştı. Bunun üzerine hamile kadın da doğuma kadar hastanede misafir edilmek üzere ambulansa alıdı.

Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'ne getirilen hamile kadınlardan Hilal Akbulut sezaryenle Allah Bağışlasın 2 kilo ağırlığında bir erkek bebek dünyaya getirdi. Bu hizmetin aksamadan sürdürülmesi için fedakârca görev yapan sağlık çalışanlarımızın emekleri için de çok müteşekkiriz.

Özellikle son zamanlarda aşırı yağan kar nedeniyle Mahalle  yollarının tamamına yakınının kapanmasına rağmen, Kahramanmaraş Valiliği  öncülüğünde olağanüstü çaba sarf eden, Büyükşehir Belediyesi ile AFAD çalışanlarına da teşekkürlerimizi sunmadan geçmek olmaz. Onlarda, acil sağlık hizmetlerinde hiçbir aksaması  için zorlu kış şartlarına rağmen acil vakaların tamamına sağlık ekiplerinin ulaşmasını sağlıyorlar.  Zorlu kış şartlarında halkımızın sağlık hizmetlerini hiçbir aksama olmadan Sağlık görevlilerimizin görevlerini yerine getirebilmesine olanak sağladığı için İl Sağlık Müdürü Murat Coşkun’a teşekkür ederim.

112 çağrı merkezini gereksiz yere arayarak meşgul etmeyiniz ve meşgul edenlere de izin en vermeyin. . Lütfen 112’yi Gereksiz Yere Meşgul Etmeyin,  112 Acil Çağrı Hattı, hayati tehlike oluşturan durum ortaya çıktığında aranması gereken hizmet veren hayati derecede önemli bir hattır. Acil durumlarda ise saniyeler çok önemlidir. Ambulansa ait siren sesi duyulduğunda ya da tepe lambası yanarken görüldüğünde yol verilmesi hayati önem taşımaktadır. Trafikte ilerleyen ambulansa yol verme konusunda özen gösterilmemesi, zamanla yarışan 112 acil müdahale ekibinin hayati tehlikesi olan hastayı zamanında tedavi merkezine yetiştirmesine engel olmaktadır. Hayat kurtarmaya giden ambulanslarımıza yol vererek siz de “Yaşama Yol Verin”.

Sağlıcakla Kalın.

İsmail Bozdoğan

Editör: TE Bilişim