Haberin sevindirici olduğunu belirten Nurhak Belediye Başkanı İlhami Bozan, bölgede 1'i sürekli 3'ü zaman zaman açılan 4 madenin ve bir de hidroelektrik santralinin (HES) bulunduğunu belirterek, ikinci bir HES'e karşı mücadele ettiklerini söyledi.

Kahramanmaraş'ın Nurhak ilçesine bağlı 5 mahallenin ortak tarım ve mera alanına kurulmak istenen demir-alüminyum maden ocağı projesinden vazgeçildi. Haberin sevindirici olduğunu belirten Nurhak Belediye Başkanı İlhami Bozan, bölgede 1'i sürekli 3'ü zaman zaman açılan 4 madenin ve bir de hidroelektrik santralinin (HES) bulunduğunu belirterek, ikinci bir HES'e karşı mücadele ettiklerini söyledi.

Nurhak'ta Barış, Kıyılar, Pınarbaşı, Biçin, Alçiçek Değirmenkaya mahallelelerinin ortasındaki tarım ve mera alanına kurulmak istenen demir-alüminyum maden ocağı projesinde geri adım atıldı. Proje iptal edilirken bölgede ikinci bir HES için de çevresel etki değerlendirme (ÇED) süreci başladı. Nurhak Belediye Başkanı İlhami Bozan, 2017 yılında bilirkişi heyetinin hazırladığı raporların incelenmesi halinde bölgede ikinci bir HES değil, mevcut HES'in faaliyetlerinin sorgulanacağına dikkat çekti.

ANKA'ya konuşan Nurhak Belediye Başkanı CHP'li Bozan, kurulmak istenen madene bölge halkının tepki gösterdiğini, bunun sonucunda da şirket sahibinin 'ruhsatı terk' talebinde bulunduğunu belirtti. Halkın madene karşı kararlı bir duruş sergilediğini söyleyen Bozan, "Nurhak’taki vatandaşların tek yürek oluşu geri adım attırdı. Fakat bizim için sıkıntılar devam ediyor. Diğer noktalarda çalışmalar, maden ruhsatı verilmiş alanlar, mevcut olan HES’ler var" dedi.

"HAYVANCILIĞIN VE YERALTI SULARININ MERKEZİNDE MADEN İÇİN RUHSAT VERİLMİŞTİ"

Nurhak sınırları içerisinde 9 bölgeye maden ruhsatı verildiğini belirten Bozan, “En son maden ruhsatı verilen alan merkeze çok yakın 5 mahallemizin tam ortasında. Hayvancılığın ve yeraltı sularının merkezinde maden için ruhsat verilmişti. Şirket sahibinin ‘ruhsatı terk’ talebi üzerine de bu ruhsatlar iki hafta içerisinde iptal edildi. Bu bizim için sevindirici oldu” dedi.

"HALKIN GEÇİMİ HAYVANCILIĞA, TARIMA DAYALI"

Bozan, maden kurulmak istenen bölgede halkın tepkisinin olduğunu anımsatarak, “Halkın bu kararlı duruşu, Nurhak’taki vatandaşların tek yürek oluşu geri adım attırdı. Fakat bizim için sıkıntılar devam ediyor. Diğer noktalarda çalışmalar, maden ruhsatı verilmiş alanlar, mevcut olan HES’ler var. Nurhak küçük bir alana sahip ve halkın geçimi çevresel etkilere, hayvancılığa, tarıma bağlı. Maden ruhsatının iptal edilmesi bizim için çok önemli olmasına rağmen diğer alanlardaki çalışmaların da kontrol altına alınması gerekiyor” diye konuştu.

"ŞİRKET SAHİPLERİ MADENLERİ İSTEDİĞİ ZAMAN AÇIP KAPATIYOR"

Bölgede 1’i sürekli, 3’ü ise zaman zaman aktif hale gelen toplamda 4 maden ocağının bulunduğunu belirten Bozan, “Bunlardan 3’ü farklı mahallelerdeler. Şirket sahipleri istediği zaman açıyorlar. 1 maden ise sürekli çalışıyor. Zaman zaman açılan madenler, Nurhak’a çevresel anlamda büyük zararlar veriyorlar” diyerek madenlerin çevreye zarar verdiğini vurguladı.

"NURHAKLILAR, YAŞAYABİLECEK HİÇBİR ALAN KALMAYACAĞI İÇİN TEPKİ GÖSTERİYOR"

Bozan, madenlerin insanların geçimlerini sağladığı tarım ve hayvancılığa verdiği zararın haricinde çevreye verdiği zararı şöyle anlattı:

“Maden ocakları faaliyetlerini sürdürdüğü zaman insanlar geçimini en son noktada belki başka yerlerden sağlayabilir ama yaşayabilecekleri başka alan yok. Maden ocakları devam ettiği takdirde Nurhaklılar, yaşayabilecekleri hiçbir alan kalmayacağı için ciddi tepki gösteriyor. Bizim için ruhsatı iptal edilen son maden projesi yeterli değil. Diğer bölgelerin de ruhsatlarının iptal edilmesi gerekiyor.”

"HES'İN KAYBETTİRDİKLERİ, KAZANDIRDIKLARINDAN BİNLERCE KAT FAZLA"

Nurhak’ta faaliyetini sürdüren bir HES bulunduğunu ve ikinci bir HES için ÇED sürecinin başlatıldığını söyleyen Bozan, HES’e ihtiyaçlarının olmadığını vurguladı. İncelemeyi iki noktadan yaptıklarını ifade eden Bozan, “Hem Nurhak özelinde hem de ülke için HES’in bize artısı nedir ve HES’in bize kaybettirdikleri nelerdir? İkisini karşılaştırmamız gerekiyor. Teraziye koyduğumuz zaman HES’in bize kaybettirdikleri, kazandırdıklarının yanında binlerce kat fazla” dedi.

"HALKIN HES'E TEPKİSİNİN NEDENİ, ÇEVRE KATLİAMI"

Bozan, mevcut HES’in deredeki canlı yaşamını yok ettiğine dikkat çekerek, “HES bulunduğu bölgede endemik bitki türlerinin neredeyse hepsi yok olmuş veya yok olmak üzere. HES kurulurken orman alanları yok edildi. Fakat sadece bununla kalmıyor. Her sene ormanlar yok olmaya devam ediyor. Tedbir alınmamış ve alma durumu da söz konusu değil. Oradaki su kaynakları tek bir bölgede toplamak için ormanları yok ediyorlar. Bölge halkının HES’e tepki gösterme nedeni geçimlerine sağladıkları hayvancılık, bundan da önemlisi oradaki çevre katliamından dolayıdır” diye konuştu.

"BIRAKIN İKİNCİ HES'İ BİRİNCİ HES'İ İSTEMİYOR"

Kar sularının bile HES için toplandığını ifade eden Bozan, ekolojik dengenin bozulmasının an meselesi olduğuna dikkat çekti. Halkın, ikinci HES’ten önce bölgede faal olan birinci HES’i bile istemediğini aktaran Bozan, “Halk, birinci HES’in zararlarını ortadan kaldırılmasını, zararların daha fazla artmamasını istiyor” dedi.

"BİRİNCİ HES'İN YIKIMINI GÖREN HALK, İKİNCİ HES'E ASLA MÜSAADE ETMEZ, ETMİYOR DA..."

Nurhak Belediye Başkanı Bozan, ikinci HES’e yönelik itirazlarının nedenini birinci HES’in yarattığı doğa tahribatı olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu:

“Birinci HES’in yıkımını gören halk, ikinci HES’e asla müsaade edemez, etmiyor da. Zaten iki gün önce gerçekleştirilen halkın katılım toplantısında bunu da ifade ettik. Kaynaklar farklı fakat ikisi de Göksu Deresi’ni oluşturuyor. Birinci HES’te Göksu Deresi’nin kaynağından alınıyor, ikinci HES de Ayranpınarı dediğimiz kaynak. Birinci HES’te dere kurutuldu. Şimdi ikinci HES de Ayranpınarı’na gelen bütün suları toplayıp o kaynağı da kurutacak. Sonuçta Umutlu ve Biçim bölgesi tamamen susuz bırakılacak, kuraklığa mahkum edecek. Şu an yaşadığımız kuraklığın en temel sebeplerinden biri de HES’lerdir. Bir diğeri de maden ocaklarıdır. Biz dereleri susuz bırakırsak bu kuraklık daha da içinden çıkılmaz bir hal alacak.”

"BİLİRKİŞİ RAPORLARINA BAKILSA, BIRAKIN İKİNCİ BİR HES'İ, MEVCUT HES'İ SORGULAYACAĞIZ"

Kurulmak istenen HES bölgesine 1 kilometre uzaklıktaki aynı güzergahta mahkemenin 2017 yılında HES’i iptal ettiğini hatırlatan Bozan, “Bilirkişi heyetinin raporları o bölgenin tamamı için geçerli. Sadece bir alan için değil. Raporlarda özellikle altını çizmişler, burada endemik türler tamamen yok olacak, ekolojik denge alt üst olacak diye. İkinci HES için çalışmalar yürütülürken bilirkişi heyetinin raporların hiç bakılmamış. Raporlara bakılsa bırakın ikinci HES’i birinci HES’i sorgulamaya başlayacağız ve mevcut olanın ruhsatının iptal edilmesi noktasında hemfikir olacağımızı düşünüyoruz” diye konuştu.

"YAŞAM ALANLARIMIZI YAŞANABİLİR HALE DÖNÜŞTÜRELİM"

Tarım ve Orman Bakanı Kirişci, Nurhak ilçesini ziyaret etti Tarım ve Orman Bakanı Kirişci, Nurhak ilçesini ziyaret etti

Bozan, faaliyetlerini sürdüren HES için ise hukuki adımların da atılacağının altını çizdi. Her alanın yeşillendirilmesi, ağaçlandırılması gerektiğini belirten Bozan, toprağa sahip çıkma, yaşam alanlarını da yaşanabilir alanlara dönüştürme konusunda çağrı yaptı.

Editör: TE Bilişim