Nurhak'ta 3 köyün mera alanı olarak kullandığı araziye taş ocağı açılmak istenmesi, ilçedeki yaşam kaynağı olan derelere HES projelerinin ardından şimdi de Biçin Mahallesi'nde demir, alüminyum maden ocağı için Kahramanmaraş Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından "ÇED gerekli değildir" kararı verildi.

Bugün, Nurhak Belediye Meclisi'nin olağan toplantısında gündemlerine Nurhak'ın çevre sorunlarını taşıdıklarını ifade eden Nurhak Belediye Başkaın CHP'li İlhami Bozan, bölgede çalışmakta olan maden ocağında belediye meclis üyeleri, muhtarlar, Nurhak Çevre Derneği, çevre komisyonu üyeleri ile birlikte inceleme yaptı.

Bölgenin yaban hayvanların yaşam alanı olduğunu, fakat çalışmaların denetimsiz yapıldığını, maden sahasında hiçbir güvenlik önleminin olmadığını vurgulayan Bozan, maden şirketi çalışanına, "Çalışma alanınızı görmemiz lazım. Ne kadarlık alanda çalışıyorsunuz onu görmemiz lazım. Bize vereceksiniz ondan sonra çalışmaya devam edeceksiniz. Şu an bu alan sizin ruhsat alanı içinde var mı yok mu kimin haberi var? Herhangi bir güvenlik önlemi almış mısınız? Yok" dedi.

"GÜNDEMİ, NURHAK'TAKİ ÇEVRE SORUNLARI OLARAK BELİRLEDİK"

İncelemelerin ardından ANKA Haber Ajansı'na değerlendirme yapan Nurhak Belediye Başkanı İlhami Bozan, "Bugün yaptığımız olağan meclis toplantısının gündemini Nurhak'taki çevre sorunları olarak belirledik. Çünkü Biçin Mahalle'mizde yeni bir maden ocağı için 'çevresel etki değerlendirme (ÇED) gerekli değildir' raporu verilmiştir" dedi.

"ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR RAPORU VERİLMESİ İNFİAL YARATACAKTIR, YARATMIŞTIR DA"

Bozan, halihazırda bölgede çalışan ocakların olduğunu ve çevreye verdiği tahribata dikkat çekerek, "Çalışan maden ocağı Nurhak'ı tamamıyla yok etmeye yönelik bir çalışma olduğu halde yeni maden ocaklarına ruhsat verilmesi ve özellikle de ÇED gerekli değildir raporu verilmesi Nurhak'ta büyük bir infial yaratacaktır, yaratmıştır da" sözleriyle tepki gösterdi.

"KONTROLSÜZLÜĞÜ DENETLEYECEK HİÇBİR MEKANİZMA NURHAK'TA YOK"

Bölgede yaşanan çevre sorunlarını gündemlerine taşıdıklarını, bu nedenle Nurhak Belediyesi, Çevre Komisyonu, Nurhak Çevre Derneği ve muhtarlarla birlikte maden ocaklarının sahalarında inceleme yaptıklarını söyleyen Bozan, şunları söyledi:

"Gördüğümüz manzara karşısında dehşete düştük. Daha önceden ruhsatı verilmiş ve halihazırda çalışan maden ocakları tamamen bir yıkım olarak ortada durmaktadır. Denetim, kontrol bulunmamaktır. Yaban koyunlarının yaşam alanı olduğu halde oradaki kontrolsüzlüğü denetleyecek hiçbir mekanizma Nurhak'ta yer almamaktadır. Ve bu ÇED gerekli değildir raporları verilirken Nurhak'taki yerel yönetimin başı olan Nurhak Belediyesi'ne, muhtarlara, herhangi bir birime görüş sorulmamaktadır.”

"NURHAK BELEDİYESİ'Nİ, YEREL YÖNETİMLERİ YOK SAYARAK HAREKET ETMEYİN"

Bozan, yurttaşların görüşlerinin alınmadığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kesinlikle, Nurhak içerisinde veya herhangi bir yerde yapılacak maden çalışmalarıyla ilgili orada yaşayan halka, bunun sıkıntısını yaşayacak insanlara, yerel yönetime görüş sorulmadığı zaman ortaya çıkacak sonuçlardan sorumlu olan buraya kendi kafalarına göre masa başında ruhsatı verenlere ait olacaktır. Ve bundan sonraki bütün ruhsatlarda lütfen Nurhak Belediyesi'ni, yerel yönetimleri yok sayarak hareket etmeyiniz."