Kitabın Konusu

Buzdolabım İnternet Bağımlısı kitabı, Popüler Bilim kategorisinde ve Bilişim Teknolojileri alanında yazılmış bir kitaptır. Kategorisi itibariyle, bilişim teknolojilerine ilgi duyan ve merak besleyen her yaş grubundan bireye hitap etmektedir. Çocuklar, gençler, yetişkinler, ebeveynler, öğretmenler… Herkes toplumsal rollerine bağlı olarak bu kitapta kendisine mutlaka bir pay çıkaracaktır. Kitabın dili anlaşılır ve esprili olup toplamda 19 bölümden oluşmaktadır. Her bölümde farklı bir teknoloji konusu işlenmiştir ve ilgili teknolojinin nasıl çalıştığı, hangi amaçlarla kullanıldığı, yararlarının ve risklerinin neler olduğu anlatılmıştır. Okuyucular, teknoloji konusunda çok önemli bilgileri keyifli bir okuma süreci eşliğinde edinebileceklerdir.

Kitabın ilk bölümü “Nereden Çıktı Bu Bilgisayarlar?” sorusu ile başlamaktadır. Sonrasında elektronik posta, internet, sosyal medya, bilişim teknoloji alanında kadınlar, biyotaklit, elektronik hastalıklar, bulut bilişim, sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik, 3 boyutlu yazıcılar, dijital ayak izi, dijital yerliler/dijital göçmenler, otonom araçlar, akıllı evler, nesnelerin interneti, yapay zeka, robotlar ve ekran bağımlılığı gibi konulara değinilmiştir.

Kitabın son bölümü, daha ziyade yetişkinler için yazılmıştır. Bu bölümde ekran bağımlılığının ne olduğunun yanı sıra, sosyal, kültürel, fiziksel ve psikolojik açıdan zararları, yapılmış akademik araştırmalarda elde edilen sonuçlar ve bu konuda yapılabilecekler noktasında tavsiyeler yer almaktadır. Bu bölümün ardından da teknoloji temalı dizi ve film önerilerinden oluşan iki adet liste bulunmaktadır.

Bu Kitabı Neden Okumalıyız?

Bu kitap sayesinde, ilkokul 4. sınıftan üniversiteye kadar her yaştan grubundan öğrenciler, günümüzde yoğun bir şekilde kullandıkları teknolojinin tam olarak nasıl çalıştığını, yararlarını ve risklerini öğrenip bilinçlenebilirler. Aynı şekilde ebeveynler, hem kendileri hem de çocukları için teknolojinin faydalı ve riskli yönlerini öğrenebilecek, özellikle ekran bağımlılığı konusunda kendilerine ve çocuklarına yardımcı olabileceklerdir. Öğretmenler de bu kitabı okuyarak teknolojinin geçmişini, bugününü ve geleceğini öğrenerek, teknolojiyi doğru, verimli ve güvenli kullanmak konusunda gerek kendi çocuklarına gerekse de öğrencilerine destek olabilecek ve yol gösterebileceklerdir. Ayrıca kitapta değinilen bazı başlıklar ortaokulda Bilişim Teknolojileri müfredatında da doğrudan yer alan konular olduğu için kitabı okuyan öğrencilerin bu şekilde bir kazanımları da olabilecektir.

Kitabın Bölüm Başlıkları

Kitaptaki bölüm başlıkları ise şu şekildedir:

Nereden Çıktı Bu Bilgisayarlar?

İnsanoğlunun En Temel İhtiyacı; İnternet!

Bilgisayarları Çamaşır Suyu ile Temizlemek (Mi?)

Elektronik Hastalığım Var, Doktorum Nerede?

Mark Zuckerberg Sizi Annenizden Daha İyi Tanıyor Olabilir!

Bak Postacı Geliyor, Selam Veriyor

Elinin Hamuruyla Kod Yazanlar

İnsanoğlu Teknoloji Dersinde Doğadan Kopya Çekiyor

İnternette Gezinirken Ayak İzi Bıraktığınızı Biliyor Musunuz?

Siz Hangisisiniz: Dijital Yerli, Melez, Göçmen?

Klimam ve Buzdolabım İnternete Girebiliyor!

Organ Nakli Sorununa Çözüm Üç Boyutlu Yazıcılar Olabilir Mi?

Evim Evim Akıllı Evim

Sanal Mı, Gerçek Mi?

Gerçekleri Artırma Zamanı

Bulutların Üstündeki Teknoloji

Otomobilimin Bana İhtiyacı Yok!

Robotlar Dünyayı Ele Geçirecek Mi?

Ekran Bağımlılığı

Son olarak kitabın ön sözünden bir kesit ile yazımı noktalamak istiyorum:

“…
Konuya dair Amerikalı ekonomist ve yazar Stuart Chase’nin şu sözü son derece makul
görünüyor: “Teknolojiyi tümüyle eleştirmek, tuzdan arındırılmış deniz suyu ile yeşeren bahçeleri görmezlikten gelmektir. Onu gözü kapalı övmek ise Hiroşima’yı unutmak demektir.”
Günümüzde teknolojiden tamamen arındırılmış bir yaşam sürmek oldukça zor. Bu yüzden bu konudaki en önemli kaygımız, teknolojiyi olabildiğince verimli ve doğru kullanmak olmalıdır. Hazırsanız geçmişten başlayıp geleceğe uzanan keyifli ve çarpıcı bir teknoloji yolculuğuna başlayabilirsiniz. Keyifli okumalar.”