Kahramanmaraş’ın kaderi değişecek mi?

Kahramanmaraş, edebiyatı, sanatı, tarihi çok yönlü kültürü, mozaikleri ve hepsinden önemlisi “kahramanünvanını alan bir kent olarak, Türkiye’nin göz bebekleri arasında yer alıyor.

Altında katman katman uygarlık barındıran bu kent, muhteşem doğal güzelliklere, tarihi ve kültürel mirasa sahip. Germenicia Antik Kenti mozaikleri bu mirasın en nadide parçasıdır.

Gelişim değişim olmuyor değil ama daha fazlasını istiyoruz. Bu kentin tek eksiği var o da itici güç!

İktidarın bütün milletvekilleri bir gayret içindeler ancak özellikle “itici güç” konumunda olan Mahir Ünal’ın Grup Başkanvekilliği ve bakanlığı döneminde başlatılan yollar, okullar, barajlar, göletler, havaalanı büyütülmesi vs. gibi devasa yatırımlar, bir bir ortaya çıkmaya başladı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek ve Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, artı kentin Akdeniz tarafından giriş kapısı durumunda olan Türkoğlu Belediye Başkanı Osman Okumuş deyim yerindeyse gecesini gündüzüne katarak çalışıyorlar. İçinde yaşayanlar değişimi çok fazla görmese de birkaç yıl sonra kente gelenler, bu değişimi daha iyi fark edebiliyorlar.

Özel Sektör Tanıtımdan Uzak

KAHRAMANMARAŞ bu değerlerinin yanı sıra ekonomik anlamda da Türkiye ekonomisine güç katan bir kent ancak, markası çok tanıtımı yok bir kent. Marka sahipleri markalarını ulusal ve uluslararası arenada tanıtma konusunda son derece yetersiz.

Türkiye ipliğinin %35’ini, kumaşın %10’unu, metal mutfak eşyalarının %60’ını, çimentonun %9’unu, kâğıdın %20’sini üreterek Türkiye ekonomisine ciddi katkı sağlayan Kahramanmaraş’ın bu sektörlerde bir çok markası var ancak, kendilerine tanıtım konusunda yeterince bütçe ayırdıkları söylenemez. Marka yaratmak özveri ister, bütçe ister.

Kentin önde gelen işadamlarında Çabasan Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Balcıoğlu bir röportajımda; “Kahramanmaraşlı sanayiciye Bodrum’da yat, yazlık değil, Maraş’ta bir bağ evi olsa yeter. Kahramanmaraşlı sanayici kazandığını yine işine yatırır. Sanayicimizin “Kahramanmaraşlılık ruhuyla yaptığı fedakarca çalışma kenti önemli noktaya getirdi” demişti.

Evet… “Kahramanmaraşlılık ruhu”na itirazımız yok ancak, Kahramanmaraş’ı sadece dondurma ile mi tanıtacağız?

Kahramanmaraşlı kazandığını artık tanıtıma ve marka olmaya da yatırmalı.

Trilyonlarca liralık yatırım yapılır ama iş tanıtıma geldiğinde bütçe kalmaz.

Bu kısır döngünün artık kırılması gerekiyor.

Kahramanmaraş denince akla bir konfeksiyon markası, bir iplik markası, bir mutfak eşyası markası gelse güzel olmaz mı?

Bu kente 10 tane daha Ahmet Belli gerek!

ADI Ahmet Belli. Henüz 30’lu yaşlarda inanılmaz vizyon sahibi genç bir müteşebbis.

Hilton ve Hayal Kahvesi markasını Kahramanmaraş’a getiren isim. Arkadaşımız Cebrail Sarı’nın röportajını mutlaka okumanızı dilerim. Şu kadarını söyleyeyim; “Bu kente mutlaka 10 tane daha Ahmet Belli gerek!” Görün bakın o zaman bu kent nasıl uçar!

12 Şubat 2017 tarihli Hürrüyet Gazetesi, 12 Şubat Kurtuluşa Özel eki Yener Atlı köşesinden alınmıştır…

 

Maraş Pusula Haber - www.maraspusula.com / Yazar Yener ATLI