BBP İl binasında düzenlenen basın toplantısında konuşan BBP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mahmut Yardımcıoğlu, “İlk toplantısı 4 Aralık 2020 Cuma günü gerçekleştirilmiştir.

İkinci toplantısını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonunun (TİSK) ev sahipliğinde 15 Aralık 2020 tarihinde yapılacaktır. Üçüncü toplantısını ise Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonunun (Türk-İş) ev sahipliğinde 22 Aralık'ta gerçekleştirecektir. Asgari ücret 7 milyon kişiyi ilgilendirmektedir. Bu rakamlarla bir ailenin geçinmesi maalesef ki mümkün değildir. Vardiya yemeğinden kalan ‘portakalı’ eve çocuğuna götüren babanın ne hissettiğine ilişkin bir fikri olmayanlar asgari ücreti belirlemesinler lütfen. Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten 5'er temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirlenmektedir. Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında dört kez toplanır. Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar verir. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul edilir” dedi.

ASGARİ ÜCRET NE KADARDIR VE NE KADAR OLMALIDIR?

Asgari ücretin işçi ve işverenlerin beklentilerine uygun şekilde olması gerekliliğine değinen Yardımcıoğlu, konuşmasının devamında; “2020 yılında uygulanan brüt 2943,00 liralık asgari ücretin net kısmı ise 2324,00 liradır. Ayrıca asgari ücretlinin geliri, yılın son aylarında gelir vergisindeki artan oranlı tarifeden dolayı (Gelir Vergisi Kanunu 103. Madde) daha da azalmaktadır. Ve burada kamu elini taşın altına koymalı ve asgari ücret üzerinden alınacak vergi için yüzde 15 üzerinden gelir vergisi dilimi başlatmak yerine yüzde 10 gibi bir rakamdan hareket edilerek sadece asgari ücretliler için 5 puanlık bir indirim yapılmalıdır. Sudan’ın IMF borcunun bizim devletimiz tarafından ödenmesinde BBP olarak bir sorun görmüyoruz ama Türk insanının ihtiyaçlarına biraz daha çok odaklanılsa hiç fena olmaz esasında.

“PULUN KENDİSİ YOK AMA VERGİSİ VAR”

Ayrıca Asgari ücret üzerinden hesap edilen gelir vergisine ek olarak gelir vergisi üzerinden hesap edilen binde 4,8 oranındaki damga vergisi de hemen bu 2021 senesinden başlamak üzere ivedilikle kaldırılmalıdır. Sosyal devlet böylesi ekonomik ve sosyal dönemler içindir. 2020 yılında Türkiye asgari ücrette Avrupa’da sondan 2. sıraya gerilemiştir. Bu duruma sosyal devlet elini taşın altına koyarak hem işçiye hem de işverene destek olmak durumundadır. 2021 yılı için belirlenecek asgari ücretin işçi ve işverenlerin beklentilerine uygun, çalışma hayatına olumlu katkı sağlayacak seviyede belirlenmesi esastır. 2020 yılı sonunda oluşacak enflasyon rakamının üzerinde bir zam yapılmalıdır ki ücret erimemiş ve enflasyon karşısında korunmuş olsun. Dolayısıyla asgari ücret için belirlenecek rakam işçileri memnun ettiği kadar işverenleri de memnun etmelidir veya en azından zarar vermemelidir. İşverenin olmadığı yerde işçide olmayacaktır. Artan maliyetler işletmeleri çalışamaz, istihdam yapmaz hale getirmemelidir” ifadelerine yer verdi.