GABORAS, ‘Yarışan Şehirler’ konseptiyle şehirleri rating oranlarına göre sıraladı. Genel, finansal, demografik ve teknik veri başlıkları altında 140 gösterge üzerinden değerlendirmeye alınan şehirlerin değerleri A,B,C ve D gruplandırmalarıyla sıralandı. Kahramanmaraş C gurubu şehirler arasında yer aldı.

Buna göre 30 büyük şehir arasında İstanbul 73 puan ile ratinglerde başı çekerken, Samsun 32 puanla sonuncu sırada yer aldı. Diğer 51 şehirde ise Yalova, Çanakkale ve Afyonkarahisar B grubunda ilk sıralarda yer alırken Ağrı, Bitlis ve Hakkari D grubunda yer alarak son sıralarda kaldı.

‘Şehr-i zeka’ adıyla her ay bu verileri güncelleyeceklerini belirten GABORAS CEO’su Kurtuluş Altun, sahadan veri doğrulama (DAV) ve Dijital Gayrimenkul Okuryazarlığı projelerinin bir ürünü olarak ortaya koydukları sıralama bulgularının Big-Data teknolojisiyle artık görülebilir olduğunu ve gelecek kestirimlerini mümkün kıldığını ifade etti.

Kahramanmaraş’ta Drone Denetimleri Yapılacak Kahramanmaraş’ta Drone Denetimleri Yapılacak

Yabancı ölçme kuruluşlarının ülkemizin gerçek değerini ortaya çıkarmada yetersiz olduğuna dikkat çeken Altun, “Gerçek verilere dayandırılamayan bu değersizleştirme manipülasyonu ülkemizin menkulleşme potansiyelini aşağılara çekmektedir. Bizler yerli ve milli teknolojimiz, bilgi birikimimiz, çözüm ve liyakat ortaklarımızla, yabancı kuruluşlara ve piyasalara gerçek verileri sunmaya başladık. Yeterli kaynak ve bilgi birikimi oluştu” şeklinde konuştu.

BÜYÜKŞEHİRLERDE İLK SIRA İSTANBUL’UN

Büyükşehirlerin GOS-Rating sıralamasına göre “A” gurubu seçenekleri içinde sadece İstanbul girdi ve “A-“ aldı. “B” gurubu seçenekleri içinde; “İzmir, Ankara, Muğla, Antalya” yer bulurken, “C” gurubu seçenekleri içinde; Kahramanmaraş, Aydın, Bursa, Kocaeli, Tekirdağ, Eskişehir, Sakarya, Gaziantep, Mersin, Trabzon, Manisa, Erzurum, Kayseri, Konya, Mardin, Malatya, Ordu Şanlıurfa, Adana, Balıkesir, Van, Denizli yer aldı. “D” gurubu seçenekleri içinde yer alan şehirler ise Hatay, Diyarbakır, Samsun” oldu.

İstanbul’un listenin başında yer almasını sağlayan göstergelerin konut satış, işlem birimi, orta yaş nüfus oranı, birinci ve ikinci el konut satış oranları, birim değer skorları, borçluluk, takipler, sektörel finansal göstergeler v.b. gibi değerler olduğunu belirten Altun, ‘eksi’ olarak kalmasının en büyük nedenlerinin ise yıllık göç alma ve verme durumu, yıllık hane konut/kira harcama oranı, stok konut sayısı, ipotekli işlem sayı ve değer skoru gibi göstergelerden kaynaklandığını ifade etti.

DİĞER İLLERDE EN YÜKSEK YALOVA, EN DÜŞÜK HAKKARİ

1999 Marmara Depreminde büyük hasar alan Yalova’nın Osmangazi Köprüsü ve İstanbul-İzmir otoyolu gibi mega projelerle yeniden yıldızının parladığını belirten Altun, Yalova’nın rating notunu yükselten en önemli göstergelerin yıllık nüfus artış oranları, kişi başına düşen GSYH, Hane halkına düşen konut satış sayısı, ikinci el konut satış sayısı, konut değer trendleri, satış birim değer skorları ve ipotekli birim değer skorları olduğunu söyledi.

Hakkari’nin ise son yıllarda özellikle doğa sporlarıyla sıkça gündeme gelerek bu göstergelerden tam puan aldığını ifade eden Altun, yıllık boşanma oranları, il kredi dönüş performansları, il teminat ve kaynak kullanım endeksleri ve sorunlu kredi geri dönüşleri gibi göstergelerinin düşük olması sebebiyle listenin sonunda yer almaktan kurtulamadığını belirtti.

Editör: TE Bilişim