Bölgeyi etkisi altına alan toz bulutundan Kahramanmaraş’ta nasibini aldı. Oluşan toz bulutunun insanların sağlığı üzerindeki etkilerini ve alınabilecek önlemleri Göğüs Hastalıkları Uzmanı Şemi Atilla anlattı.

Güney illerinden başlayarak İç Anadolu'ya doğru ilerleyen toz bulutu ile ilgili Meteoroloji bu kez Marmara için bir uyarı yapmıştı. Toz bulutunun yayıldığına dikkat çekerek vatandaşların dikkatli olmaları istenirken, toz bulutu Kahramanmaraş, Hatay, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Batman ve Diyarbakır'dan sonra dün Gaziantep ve Sivas'ta da etkisini göstermişti.

Meteorolojiden yapılan açıklamada şu ifadelere  yer verildi;

"Ülkemizin güneydoğu kesimlerinde etkili olan toz taşınımının, bu gece ve yarın (17.10.2018 Çarşamba) Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Doğu Akdeniz ile İç Anadolu'nun doğusunda yer yer yoğun; İç Anadolu'nun batısı, Doğu Anadolu'nun batısı, Batı ve Orta Karadeniz ile zamanla Marmara'nın doğusunda düşük yoğunlukta olacağı tahmin ediliyor.

Toz taşınımı hadisesinin sebep olacağı görüş mesafesinde düşme, hava kalitesinde azalma, yağış alan yerlerde çamur şeklinde yağış ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olmaları gerekmektedir."

Kahramanmaraş'ta Bugün Gazetesi haber ekibi Kahramanmaraş'ında etkilendiği toz bulutu sonrasında hastanelerde artan yoğunlukla ilgili bir araştırma yaptı. Toz bulutunun etkili olduğu son üç günde, özellikle astım bronşit gibi hastalıkları olan bireylerin zorlandığı gözlemlenirken, Uzmanlar mecbur kalmadıkça dışarı çıkılmaması gerektiğini söyledi. Dışarıda çalışanlar, çıkma konusunda mecbur kalanlar içinse maske takmadan çıkmamaları gerektiği belirtildi.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Şemi Atilla, yaptığı açıklamada toz bulutu nedeniyle insanların şikâyetlerinin arttığını ve hastaların düzenli olarak tedavi olması gerektiğini belirtti.

Özellikle son günlerde etkili olan toz bulutu özellikle kronik bronşit, kalp hastalıkları, astım ve alerjisi olan hastaları birinci derecede etkilediğini vurgulayan Atilla, “Bunun dışında çocuk yaşlı yetişkin her kesimden olan insanların boğazda yanma kaşıntı, öksürük, bronşittik semptomlarını hep arttırdı. Özellikle bu kronik bronşit dediğimiz hasta gruplarının tedavilerini düzensizleştirdi. Son birkaç gündür de polikliniğe başvuran hastaların şikâyetlerinden anlıyoruz” dedi.

“TEDAVİLER AKSATILMAMALIDIR”

Mecbur kalmadıkça hastaların dış ortama çıkmamaları gerektiğine vurgu yapan Atilla, “Eğer dışarı çıkacaklarsa maskeyle çıkmalarını öneriyoruz. Yoksa hastalıklarını arttırabilirler. Tedavi olmalarını ve asla tedavilerini kesmemelerini öneriyoruz. Yoğun atmosferde ki artan ve solunum sistemine etkiden bir durum diye değerlendiriyorum.  Bu saydığım hasta grubunda astımlarda atak dediğimiz hastaneye yatma ve hatta bazen yoğun bakımlık olma haline bile gelebilir böyle bir durum olduğunda önce tedavilerini düzenli yapmalarını ve poliklinik hastası ise göğüs hastalıkları uzmanlarına çok acil bir durum söz konusu ise kesinlikle acile başvurmalarını öneriyoruz” şeklinde konuştu.

“SON GÜNLERDE ŞİKÂYETLER ARTTI”

Hastalığı olan insanların dışarı çıkarken muhakkak maske takması gerektiğinin altını çizen Atilla, “Olabildiğince dışarı çıkmamalarını tavsiye ediyorum. Son günlerde hem sayıda artış oldu. Hem de hastaların tedavilerinde ki düzensizleşmeler ve şikâyetlerinde artma yaşandı. Bu hastaların gerektiğinde ilaç tedavilerini düzenlemek üzere şunları belirtmek istiyorum. Hastalarımız iyileştim diyerek ilaç kullanımını kesmemelerdir. Bu ilaç kullanımını doktor tavsiyesinde yapmalarını öneriyorum” şeklinde konuşarak sözlerine söz verdi.

Dün gece saatlerinde başlayan yağmur ise toz bulutunu biraz dağıttı. Kahramanmaraş'ta önceki gün gece atıştıran yağmur sabah saatlerinde etkisini kesmişti. Ancak dün saat 11 sularında yeniden yoğun bir şekilde yağmaya başlayan yağmur kirli havanın etkisini azalttı. Havanın az da olsa temizlenmesi vatandaşlara rahat nefes aldırdı.

HABER-FOTO: ÖMER FARUK SALMAN/ MERT POLAT/BUGÜN GAZETESİ

Editör: TE Bilişim