Kahramanmaraş’ta Sivil Toplum Kuruluşarı, ‘’Albayraklı edelerden, Gökbayraklı mazlumlara selam olsun’’ sloganıyla Müftülük Meydanında toplanarak, İl Özel İdare binası önüne geçti.

Toplanan kalabalık adına ortak bildiriyi, Saltuk Buğrahan Vakfından Seyfullah Kaşgarlı okudu.

Kutsal bir davada özüyle, ruhuyla burada olduklarını belirten Kaşgarlı, ‘’Kızıl Çin mezalimine karşı tek bedende birleşen yüzlerce ruhun kuvvetinden cesaret alarak diyorum ki, 4 bin 500 metre uzakta olan vatanımız Doğu Türkistan yalnız ve sahipsiz değildir. Biz Müslüman Türk’üz. Tarih ve Çin Seddi şahittir ki, Türk esir olmaz, Türk ezansız olmaz. Türk bayraksız, kuransız olmaz ve yine olmayacaktır’’ dedi.

Etkinliğe katılan Doğu Türkistan Milli Meclis Başkanı Seyit Tümtürk ise yaptığı konuşmada, Sütçü İmam’ın şehrinde, bağımsızlık mücadelesinin sembol olduğu Kahramanmaraş’ta, Çin’in zulmüne uğrayan 35 milyon Doğu Türkistanlının unutulmadığını söyledi.

Doğu Türkistan’ın, insanlığın ve tarihin yazmadığı bir zulümle karşı karşıya olduğunu ifade eden Tümtürk, şöyle konuştu;

‘’Ben bu zulmü anlatmakta ve ifade etmekte zorluk çekiyorum. Doğu Türkistan’da Müslüman Türk milletinin ne dini, ne imanı, ne canı, ne malı, ne de ırzı namusu hiçbir şeyi kalmadı. Bugün Türk milletinin ilk var olduğu Coğrafya, Türk isminin taşla yazıldığı Coğrafya, Türk Milletinin İslam ile şereflendiği coğrafya, bugün yerle bir edilerek adeta tarihin karanlıklarına gömülmektedir.’’

Çin’in, işkence yapmadık ve zulüm etmedik diyerek 3 yıldır dünyayı aldattığını söyleyen Tümtürk, ‘’Birleşmiş Milletlerin ve Avrupa Parlamentosunun geçen yıl ki raporlarında 1 milyondan fazla Uygur Türk’ü ve Müslümanın kamplarda ve ceza evlerinde işkence gördüğü yer aldı. Kampların kapatılarak bunların serbest bırakılması ise Çin tarafından kabul görmedi’’ dedi.

Bizim 5-6 bin kilometre uzaklıktaki ülkemize Kahramanmaraşlı kardeşlerimizin fiili olarak müdahale etmesi zor diyen Tümtürk, ‘’Bugün dualarınızla, Çin’e karşı haykırışınızla, Doğu Türkistan’ın yanında yer alan sloganlarınızla, hiç olmazsa Peygamber efendimizin hadisine uygun bir şekilde görevinizi yerine getirdiniz’’ diye konuştu.

Konuşmaların ardından yapılan dua ile program sona erdi.