TBMM Genel Kurulunda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile ilgili ve bağlı kuruluşların 2021 yılı bütçelerinin görüşmeleri sürüyor.

MHP Kahramanmaraş Milletvekili Sefer Aycan, iş kazaları yönünden durumun iyi olmadığını, bu nedenle iş kazalarını önleyici programları desteklediklerini ve gerekli tedbirlerin alınmasını istediklerini söyledi.

Meslek hastalıkları konusunda ise daha büyük bir sorun olduğunu ifade eden Aycan, "Türkiye'de meslek hastalıkları tanısı koymakta sorun var. Bu sorunun temelinde tıbbi nedenler var; meslek hastalıklarına tanı koyamıyoruz, meslek hastalıklarını bilmiyoruz ve meslek hastalığının kabul edilmesinde de hukuki sorunlar var. Bunları düzeltmemiz lazım. Meslek hastalığı tanısını koymayı kolaylaştırmak ve kabulünü hukuki anlamda kolaylaştırmak eminim ki zarar değil yarar verecektir ve bir daha meslek hastalığının oluşmaması için gerekli tedbir alınmasına vesile olacaktır." dedi.

Sosyal Güvenlik Kurumunun finansal anlamdaki sıkıntılarını bildiklerini ancak özellikle bazı grupların harcamalarının tümüyle geri ödeme kapsamına alınmasını da çok önemsediklerini belirten Aycan, "Bununla ilgili tekliflerimiz var: Örneğin, Tip 1 diyabet hastalarının, çocuklarımızın sensör ve insülin pompalarının tümüyle geri ödeme kapsamına alınmasını öneriyoruz. İşitme engelli çocuklarımızın işitme cihazları gibi, yine çocuklara yönelik özellikle ortez ve protez cihazlarının tümüyle geri ödeme kapsamına alınması da en önemli beklentilerimiz arasındadır. Çocuklarımızın refahını, yaşam standartlarını ve kalitesini artırmak için bunları çok önemsiyoruz ve bununla ilgili de tekliflerimiz var." değerlendirmesinde bulundu.

Kamuda farklı statülerin çalışma barışı açısından olumsuz etkiler oluşturduğunu dile getiren Aycan, MHP olarak kamuda sözleşmeli, süreli sözleşmeli, süresiz sözleşmeli, ücretli, ders karşılığı ücretli gibi uygulamaların hepsinin devlet memurluğu statüsüne alınarak çalışma barışını ve üretim kapasitesini artırmaya yönelik düzenlemeler yapılması önerisini getirdi.

Aycan, özellikle özel sektörde engellilerle ilgili 17 bin kotanın boş olduğunu, bunun da bir an önce doldurulması için Bakanlığın özel sektörü yönlendirmesini ve bunu takip etmesini beklediklerini kaydetti.