Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sayın Zehra Zümrüt Selçuk’un cevaplaması talebiyle meclise soru önergesi veren Aycan, şunları kaydetti;

Görme engelli bireylerin sosyal hayatta yaşadığı sorunların başında ulaşım, erişim ve eğitim olduğu belirtilmektedir. Kent mimarisi ile alınan önlemlerin ve genel olarak yapılan kamu hizmetlerinin görme engelli bireylerin sorunlarına çözüm olması beklenmektedir.

Bu kapsamda;

Türkiye genelinde kaç görme engelli birey bulunmaktadır?

Görme engelli bireylerin toplu taşıma kullanımı ile ilgili yaşadığı sorunlar nelerdir?

Toplu taşıma duraklarında kullanılan sarı çizgilerin plastik malzemeden olması ve kayganlığa yol açması görme engelli bireyler açısından ne gibi sorunlara neden olmaktadır?

Ülkedeki elektronik araçların kullanılmasında görme engelleri bireylere tanınan ekran okuyucusu sisteminde sorunlar yaşanmakta mıdır?

Görme engelli bireylerin yaptığı hukuki işlemlerde maruz kaldığı ayrımcılıklar ne düzeydedir? Banka ve noterlerde tanık istenmesi gibi durumlar görme engelli bireyleri ne düzeyde etkilemektedir? Bu tür ayrımcılıklar için ne gibi politikalar izlenmektedir?

Görme engelli bireyler için uzaktan eğitimin sembole dayalı derslerinde, ekran okuyucu yazılımların yetersizliği ile ilgili ne gibi çözüm yolları izlenmektedir?