Dünya ve Türkiye ekonomisinde 2020 yılına, birçok alanda olduğu gibi Corona virüs salgını ve oluşturduğu etkilerle alınan tedbirler damga vurdu. Geride bıraktığımız yılı değerlendiren Kahramanmaraş Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Abdullah Çinkay şunları söyledi;

ZOR BİR YIL OLDU

“Dünya ve Türkiye ekonomisinde 2020 yılına, birçok alanda olduğu gibi Corona virüs salgını ve oluşturduğu etkilerle alınan tedbirler damga vurdu. Mart ayında ilk vakaların görülmesinin ardından salgının hızla yayılması toplumda ve iş dünyasında endişeler oluştururken, oluşan endişelerin ana sebebi; dünya ölçeğinde bu kadar büyük bir salgın ile karşılaşılmamış olması. İlk etapta ülkeler sınırlarını birbirine kapatması, eğitime ara verilmesi, ve bir çok orta ölçekli işletmelerin özellikle hizmet sektörünün faaliyetlerinin geçici süre durdurulması gibi sebeplerdi. Ama haziran ayında kontrollü normalleşme sürecine geçişle birlikte, endişelerin bir nebze olsun giderildiğini gördük. Hükümetin aldığı tedbirler işadamlarına sağlanan krediler, vatandaşa dağıtılan pandemi yardımları, özellikle kamu bankalarında sağlanan düşük faiz oranları ile piyasalar rahatlayarak çarklar tekrar çok hızlı bir şekilde dönmeye başladı. Zor bir yıl olsa da, bugün gelinen noktada ekonomi adına her ne kadar yılsonu hedefleri tutturulamamış olsa da, yaşanan çok büyük olumsuzluklara rağmen yılı iyi kapattık diyebilirim.

OSB'LER ŞEHİRLERİN EKONOMİK ÜSLERİDİR

OSB'ler şehirlerin üretim alanları ve şehir ekonomilerine katkı sağlayan üsler gibidir. KOSB'de şehrimizin kalkınmasında ve gelişmesindeki en büyük etkenlerden birisidir. Yaklaşık 10 bin kişiye istihdam sağlanan, 60'a yakın fabrikanın yer aldığı, başta tekstil ve çelik mutfak eşyası ve birçok sektörün faaliyet gösterdiği Kahramanmaraş Organize Sanayi Bölgesinde de pandemiden kaynaklı bir takım sorunlar yaşandı. Ama ülkenin normalleşme sürecine girilmesi ile beraber üretim ve ihracat hız kazandı. Bazı sektörler yılsonu hedeflerini tutturamadı ama bazı sektörler 3 aylık ara boşluğa rağmen açığı kapattı.

KAHRAMANMARAŞ'TA SANAYİCİLERİMİZİN FABRİKALARINDAN İŞÇİ ÇIKARTMAMAK İÇİN VERDİĞİ MÜCADELE TAKDİRE ŞAYANDI

Kahramanmaraş'taki sanayileşmenin ne kadar önem arz ettiğini pandemi süresinde bir kez daha görmüş olduk. Ülke ve şehir ekonomisine yapmış olduğu ihracat ile kattığı değerin yanında 10 binlerce insanın çalıştığı fabrikaların işçi çıkartmamak için verdiği mücadele takdire şayandı. Pandeminin ilk başlarında, Tüm Dünya ülkelerinin kendi içine kapandığı bir süreç yaşanırken, iş adamlarımızın üretim ve istihdamı korumak için ümitsizliğe kapılmadan geliştirdikleri stratejiler ile çalışmaları bu süreci ülkenin birçok iline göre daha rahat atlatmalarına sebep oldu. Tekstil, Türkiye ekonomisinin yatırım, istihdam,üretim ve katma değer göstergeleri ile en önemli sektörlerinden biridir. Tekstil sanayinin atılımları ile bugün,şehrimiz Türkiye’nin en güçlü ekonomilerinden birisidir. Dünyanın yaklaşık 125 ülkesine ihracat yapan kentimiz, iplikte, dokumada, denimde ve örmede artık güçlü bir Türk markası olarak anılmaktadır. Yine çelik mutfak eşyasında ülkede yapılan üretimin yüzde 75'ini karşılayan bir şehir olmamız ve 100'ün üzerinde ülkeye yaptığımız ihracat ile ülkede söz sahibi bir il konumundayız. Bu başarının devam etmesi için, Dayanışmanın yanında, birlik ve beraberlik ruhunun güçlenmesi gerekmektedir.

ÖNÜMÜZDEKİ YOL DAHA PARLAK AMA ZORLU

2021 yılı için elbette pandeminin etkilerinin devam etmesi beklenirken, aşı takviminin açıklanması ve tüm dünyada uygulanmaya başlanması umut verici bir durum. hastalığın etkisini kayıp etmesi yasakların kalkması ile beraber ekonomi daha da hareketlenecektir. önümüzdeki yol daha parlak ama zorlu bir sürece benziyor. özellikle dövizin öngörülebilir olması, üretim sektörünün güçlenmesi, ihracatın artması yeni pazarların oluşması iş dünyasının öncelikli beklentileri arasındadır. Hükümetin yeni ekonomi politikası ve yargıda yapılacak reform ile güvenin daha da artacaktır. Güçlü ve direnci yüksek bir ülkemiz, başarı çıtasını her geçen gün yükselten iş adamlarımız var.önemli olan geleceğe umutla bakaraktan çalışmaktır.”