Çınar yaptığı açıklamada şunları söyledi;

“696 Sayılı KHK ile belediye şirketlerinde çalışan taşeron çalışanlar, 2017 yılında şirketlerin sürekli işçi pozisyonlarına atandılar. Geçiş işlemleri 2 Nisan 2018 tarihinde tamamlandı.

Sendikalar 2,5 yıllık geçiş sürecinin öngörüldüğü bu dönemde, işyerlerinde toplu iş sözleşmesi süreçlerini işletemediler.

İşçiler, ücretlerini ve sosyal haklarını, geçiş döneminde Yüksek Hakem Kurulu tarafından belirlenen çerçeve sözleşmeye göre aldılar.

Yüksek Hakem Kurulu tarafından bağıtlanan sözleşmenin uygulama süresi 30 Haziran 2020 tarihinde sona erdi.

Çalışanların ücretlerine, 2 Nisan 2018 - 30 Haziran 2020 tarihleri arasında yıllık % 4+4 oranında ücret artışı yapılmıştır. Yüksek Hakem Kurulu kararı gereği, çalışanların ücretlerinde yapılan artışlar, 2018-2019 ve 2020 yılları içerisinde gerçekleşen enflasyon oranlarının altında kaldı.

696 sayılı KHK dan önce çalışanların ücretleri, asgari ücretin katları ile ödeniyordu. Ancak, kamu kurumları ve yerel yönetimler, çalışanların asgari ücretin katlarından doğan fark alacaklarını ödemedi.

Bu konuda, Sendikamız Hizmet İş tarafından açılan emsal davalardan biri İş mahkemesinde kabul edildi, Bölge Adliye Mahkemesi ve YARGITAY 22. Hukuk Dairesince onanarak kesinleşti.

Kamu kurumlarının ve belediye şirketlerinin, derecattan geçerek kesinleşmiş olan emsal mahkeme kararı gereğince işlem yapmalarını, çalışanların asgari ücretin katlarından doğan fark alacaklarını ödemelerini bekliyoruz.

696 sayılı KHK gereğince kamuda ve yerel yönetim şirketlerinin yemek, çocuk, yakacak, bayram, eğitim vb gibi sosyal haklarında, geçiş döneminde artış yapılmadı. Bu nedenle, çalışanların satın alma gücünde önemli oranda kayıplar meydana geldi.

Öte yandan, 6772 sayılı Kanun gereği, belediye şirketlerinde çalışan işçilere, bu kanunun kapsamında olmadıkları gerekçesiyle ilave tediye ödenmiyor. Bu durum, Anayasanın. 10. maddesinde düzenlenen Eşitlik İlkesine uygun düşmüyor.

6772 sayılı Kanunun kapsam maddesinin yeniden düzenlenmesi, kamuda ve yerel yönetimlerde sürekli İşçi kadrolarında çalışanlara ödenen yıllık 52 yevmiye tutarındaki ilave tediyenin, belediyelerin şirketlerinde çalışanlara ödenmesi gerekiyor.

ÇALIŞANLAR, YASAL DÜZENLEMENİN ACİLEN YAPILMASINI BEKLİYOR. BÖYLECE, ADİL, HAKKANİYETLİ VE EŞİTLİK İLKESİNE UYGUN BİR ADIM ATILMIŞ OLACAK...

Belediyelerin şirketlerinde çalışan 450.000 emekçinin, şehirleri ve beldeleri her yönüyle imar ettiği, suyunda, kanalizasyonunda, caddelerinde, sokaklarında, parklarında, otoparklarında, kısaca belediyelerin bütün hizmetlerinde çalıştığı ve alınteri akıttığı unutulmamalıdır.

Kamunun ve Belediyelerin kadrolu çalışanları ile belediye şirketlerinde çalışanlar arasında ayrım yapılmasını gerektiren haklı, kabul edilebilir, makul sebepler olmamasına ayrım yapılması, çalışma ve iş barışını olumsuz yönde etkiliyor. Çalışanların giderek artan bir şekilde yakınmasına sebebiyet veriyor.

Belediye şirket çalışanlarına, toplu iş sözleşmeleri ile yılda 60 günlük ücretleri tutarında ikramiye verilmesi, iş barışının korunmasına olumlu yönden katkı sağlayacaktır.

Belediyelerin hizmet konusunda itici gücü olan şirket çalışanları, haklı olarak insan onuruna yaraşır bir ücret almayı bekliyorlar.

Sonuç olarak Belediye Şirket Çalışanları;

• Aldıkları ücretlerde geçmiş yıllardan gelen kayıpların telafi edilerek iyileştirme yapılmasını,

• Ücret artışlarının ve iyileştirmenin, gerçekleşen enflasyon oranlarının üzerinde olmasını,

• Gelecek yıllara ait ücret artışlarının enflasyonun üzerinde belirlenmesini,

• Sosyal haklarının bu günün şartlarına uygun şekilde güncellenmesini,

Asgari ücretin katlarından doğan fark alacaklarının ödenmesini,

• 6772 sayılı Kanunda değişiklik yapılmasını, yolda 52 yevmiye tutarındaki ödemenin yapılmasını,

Toplu iş sözleşmeleri ile yıllık 60 günlük yevmiyeleri tutarında İKRAMİYE verilmesini talep ediyorlar.

SENDİKA OLARAK, BELEDİYE ŞİRKET ÇALIŞANLARININ BEKLENTİLERİNİ KARŞILAMAK İÇİN BÜTÜN GÜCÜMÜZÜ SEFERBER ETMİŞ DURUMDAYIZ. TOPLU İŞ SÖZLEŞMELERİ İLE GEREKLİ DÜZENLEMELERİ YAPMAK İSTİYORUZ.

Teşkilatımızın merkez yöneticileri, şube başkanları ve yardımcıları, il başkanları ve yardımcıları, İşyeri temsilcileri, genel merkez ve teşkilat çalışanlarımız ile birlikte seferdeyiz...

Sefer bizden başarı Allah’dan…