Kılınç, pandemi nedeniyle yaşadıkları sorunları ve acil olarak nitelendirdiği çözüm önerilerini Aydınlık.com.tr’ye anlattı. "Uçak biletlerinde, THY’de ben de aynı şekilde, uçuş yasağı kalktıktan 60 gün sonra iadesini alacağım. Bu yasak da sürekli uzatılıyor" diyen Kılınç, "100 milyarın üzerinde sadece benim alacağım var THY’den. Ben uçuş yasağının bitmesini bekleyeceğim ondan sonra da 60 gün bekleyeceğim. Ben müşteriden nakit almışım, müşteri kapıya dayanıyor, parasını istiyor. Yani acenteler hakikaten mağdur durumda..” ifadelerini kullandı.

BUTİKLER NE YAPACAK?

Sektörün şu an durma aşamasında olduğunu, temmuz da açılması bile kriterlerin belirsizliği nedeniyle öngörüde bulunamadıklarını kaydeden Kılınç, şu bilgileri verdi: “Bakanlığımız bize kredi seçeneği sundu, 50 bin TL’lik. Şartları son ayda iki personel çalıştırmış olmak ve bu personellerin kredi ödemesi bitene kadar çıkartılmaması, 2019 yılında 500 bin TL ciro şartı istiyor. Turizm katkı payı beyannamesi vermiş olman lazım. Bu beyannameyi otel satmayan uçak bileti satan adamın beyannamesi yok, sıfır beyannameyi niye versin. Bu adama kredi vermiyor. Bunun yanı sıra butik çalışan acenteler var, eşiyle veya çocuklarıyla beraber çalışan, ya da tek başına çalışanlar var. Bu adamın kredi alması için iki personel alması mı lazım. Hangi meslek gurubundan bu şartları istemişler. Bizim talebimiz acilen koşulsuz şartsız 6 ay ötelemeli kredi verilmesi, bu olmazsa acentelerin yarısı batar. Bunların aileleri, çocukları var ne yesin ne içsin?"

ÜÇ TALEPLERİ VAR

Kılınç, taleplerini ise şöyle sıraladı: “TÜRSAB tarafından da daha önce açıklanmıştı, acil bir şekilde bizim acente devrinde belgelerimizin fiyatının artması, belge devrinde unvanıyla beraber devredilmesini istiyoruz. İkincisi bizim altı ay geri ödemesiz, faizli olsun kredinin bize sağlanması, koşulsuz şartsız, yani personel şartı olmayacak, ciro şartı olmayacak. Kira yardımı kesinlikle yapılması, acenteler şu an ürün olmadığı için, satacak herhangi bir ürünü olmadığı için evde geçinemiyor. Bu adam ne yapsın, evine ekmek götüremiyor. Bu üç talebin dışında hiç bir şey istemiyoruz. Kira desteğini de geri ödeyecekler zaten, sadece devletten borç istiyoruz.”