Basın açıklamasında milli istihdam seferberliği projesi kapsamında daha fazla istihdamın yaratılabilmesi için çalışmaların devam ettiğinin altı çizildi.

Cumhurbaşkanı önderliğinde 2011 yılında çalışma hayatında bir milli istihdam seferberliği başladığını belirten Yüce, “Kurum olarak da biz çalışma hayatında milli istihdam seferberliğin ilde ki yürüten kurumu olarak bir dizi çalışmalar yapıyoruz. Bu çalışmalar kapsamında da en son Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle ve hükümetimizin kurulmasıyla birlikte 100 günlük eylem planı açıklandı. Bu eylem planı çerçevesinde de her bakanlığın, her kurumun, kuruluşun kendine özgü hedefleri belirlendi. Biz de bu hedefleri gerçekleştirme noktasında genel müdürlüğümüzle ilimizde ki STK’lar ve işveren çevreler, işçi kuruluşları ile birlikte uyumlu bir çalışma içerisinde çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Bu kapsamda hükümetimizin ve devletimizin özellikle toplumun dezavantajlı kesimlerine yönelik gerek işveren yönünden gerekse çalışanlar açısından özellikle kadınların, uzun süreli işsizlerin, genç işsizlerin ve eğitimli kesimlerin istihdamına yönelik teşvik edici bir dizi programlar açıklandı” şeklinde konuşarak İŞKUR tarafından düzenlenen 4 yeni projeyi anlattı.

ÇOCUK BAKIM DESTEĞİ UYGULAMASI

Bu uygulama hakkında bilgiler veren Yüce, “2-5 yaş aralığında bakmakla yükümlü olduğu çocuklarından kreş/gündüz bakımevine (devlet ya da özel) devam eden ve "İmalat Sektöründeki mesleklerde düzenlenen İşbaşı Eğitim Programına" ya da sanayi sektöründe ki mesleklerde yüzde 50 istihdam garantili olarak düzenlenen mesleki eğitim kursuna katılan kadınlara fatura karşılığı olmak üzere en fazla aylık 400 TL çocuk bakım desteği uygulaması başlatılmıştır” dedi

DİJİTAL EKONOMİNİN İHTİYAÇLARINI KARŞILAYACAK NİTELİKLİ İŞGÜCÜNÜN YETİŞTİRİLMESİ PROJESİ

Bu proje ile gençlerin daha fazla iş hayatına katılabileceğinin altını çizen, Yüce, “En az iki çalışanı olan ve Teknopark kapsamında faaliyet gösteren işyerleri, Ar-Ge Merkezleri, Teknoloji Merkezleri, Tasarım Merkezleri ile bilgi ve iletişim sektöründe faaliyet gösteren en az 20 çalışanı olan işyerlerinde, 18-29 yaş aralığındaki gençlerin, geleceğin meslekleri arasında sayılan 25 meslekten birinde "İşbaşı Eğitim Programına" dahil edilmesi halinde, İEP uygulama süresi bu katılımcılar için 9 ay ve günlük cep harçlığı tutarı 75 TL olarak uygulanmaya başlanmıştır” şeklinde konuştu.

İŞTE ANNE PROJESİ

İşte Anne Projesi kapsamında sunulan destekleri anlatan Yüce, “0-15 yaş arasında (15 yaş dâhil) çocuğu bulunanlardan sosyal yardım alan kadınlar, kadın sığınma veya konukevlerinde kalan kadınlar öncelikli olmak üzere, Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü (KSGM) ile Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü işbirliği kapsamında belirlenecek gruplar içerisinde yer alan kadınlar yararlanabilecektir. Hedef kitle içerisinde yer alan kadınlara danışmanlık hizmeti verilerek Kurumumuz tarafından düzenlenecek mesleki eğitim kurslarına veya işbaşı eğitim programlarına yönlendirilecektir. Projeden yararlanan kadınlara kursa veya programa devam ettikleri günler için günlük 70 TL tutarında kursiyer veya katılımcı zaruri gideri ödenecektir” açıklamalarında bulundu.  

İŞE İLK ADIM PROJESİ

Yüksekokul veya fakültelerden mezun olan 18-29 yaş aralığındaki gençler işbaşı eğitim programlarına dâhil edilerek mesleki deneyim ve tecrübe kazanması sağlanacaktır diyen Yüce, şu şekilde konuştu: “Düzenlenecek program sonrasında işverenlerden bu kişileri mevcut işbaşı eğitim programlarındaki gibi program süresi kadar istihdam etmeleri talep edilecektir. Zorunlu istihdam süresinden sonra ise on iki ay süreyle işverenlerin bu kişileri istihdam etmeye devam etmesi beklenecektir. Zorunlu istihdam sürecinde ödenecek ücretin net ücretin %50'sine karşılık gelen tutarı İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacaktır. Zorunlu istihdam sürecinden sonra işveren tarafından on iki ay süreyle bu kişileri istihdam etmeye devam edeceğine dair taahhüt verilmesi ve İl Müdürlüğü ile yeni bir sözleşme imzalanması durumunda istihdam edilecek bu kişiler için on iki ay süresince net asgari ücretin %25'i İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanmaya devam edilecektir.”

“13 BİN 596 KİŞİYİ İŞKUR ARACILIĞIYLA İŞE YERLEŞTİRDİK”

Özellikle, yüzde 40 çalışamaz raporuna sahip olan engelli vatandaşlara kendi işini kurmaları halinde 50 bin TL’ye kadar karşılıksız hibe verdiklerini belirten Yüce “Bunun için ön şart ve olmazsa olma koşul bu kişilerin KOSGEB, üniversite ve kurumumuz iş birliğinde düzenlenen girişimcilik eğitimlerine katılımlarını ve bu sertifikaları almaları gerekmektedir. Bunun müracaatları da ekim ayının 24’üne kadar devam ediyor. Dört günlük bir eğitimimiz var. Ve bu belgeyi aldıktan sonra ve projelerini bize getirmeleri halinde biz 50 bin TL’ye kadar hibe de desteği veriyoruz. Ayrıca hem engelli kardeşlerimiz hem de normal kendi işini kurmak isteyen kişilerde bu projelere müracaat etmeleri halinde 50 bin TL’de KOSGEB tarafından bu destek veriliyor. Biz bu yıl eylül ayı sonu itibariyle 13 bin 596 kişiyi İŞKUR aracılığıyla işe yerleştirdik. Milli eğitimin okul temizliği için 900 kişi aldık. Sağlık bakanlığı kapsamında çalışacak daimi 47 kişi normal temizlik 22 kişi eski hükümlü ve terör mağduru 2 boyacı 1 sıhhi tesisatçı olmak üzere 72 kişi istihdam sağladı. Türkiye genelinde 5 bin kişi alınacaktır. Kahramanmaraş’ta 24 bin 121 kişi başvurdu. Ayın 25’in de noter huzurunda kura sonucu belli olacaktır” ifadelerini kullanarak sözlerine son verdi.