Başkanım, bu makalemi en içten duygularımla ve bu kentin bir neferi olarak yazıyorum.

Deprem konusunda en ince ayrıntısına kadar haberler yapan, TV programları yapan, köşeler yazan, röportajlar yapan ve kentin deprem gerçeğine geçmişten beri dikkat çekmeye çalışan tek gazeteciyim.

Bir deprem bilimci kadar olmasa da bu kentin depremselliğini ve deprem eşit yıllarını biliyorum.

Makalemin başında sordum; ‘bu kentin tarihine geçmek ister misiniz’ diye…

Projeleri, tasarruf tedbirlerini, siyaseti, insanlarla olan ilişkilerinizi bir kenara bırakın

Acilen Kahramanmaraş’ın yapı stokunu çıkarttırın.

Yanlış yapılmış imar planını yeniden revize edin

Paleosismoloji (fay hatlarının durumu) çalışması yaptırarak bazı bölgeleri imara kapattırın

Allah rızası için, özellikle rant karşılığı 13-14 kat bina yapımına izin veren iradeye engel olun

Tekerek yolunda diri fay hattı üzerine yapılmış 13 katlı binalar var, bu canlı mezarlıkla ilgili kaç defa haber yaptım, rant, rüşvet, çıkar ilişkileri bu haberlerin önüne geçti. Bunlara oturum izni verilmesine engel olarak tepki toplarsınız fakat sonra dualar alırsınız.

KSÜ’de bir doçent var, bu kentin depremini adım adım takip eden yegana bir isim. Kahramanmaraş Deprem Araştırma ve Risk Analizi Müdürü Doç. Dr. Alican Kop’tan acilin bir birifing almalısınız. Türkiye’de Paleosismoloji çalışması yapan 10 bilim adamından biri ve bu bizim için bir şans.

Bu brifingle kentin tüm bölgelerinin zemin türünü, bir metre zemin açılmadan yapılan binaların durumunu, kent içinden geçen diri fayların aktifliğini kısaca tüm bölgelerle ilgili net bilgiler alırsınız.

Bu kentin gelişiminden kendini sorumlu tutan ve kentin deprem tehlikesini bilen bir gazeteci olarak kendi çabam ve uğraşımla dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’tan randevu aldım. Bu randevu ile Sayın Erkoç’a Alican Hoca brifing verdi. Sayın Erkoç tüm ilçe belediye başkanları ve kendi birim müdürleri de dahil çalışma yapılması talimatını verdi, çalışmalar başlayacaktı ama Sayın Erkoç’un görev süresi yetmedi.

Bunu siz başarabilirsiniz, her şeyi bir kenara bırakın, 12 Şubat 1920’deki süreçte dâhil, hiçbir belediye başkanının, hiçbir yöneticinin olmadığı kadar şuan sorumluluk taşıyorsunuz.

Bu kenti depreme hazırlayarak, bu kentin yapı stokunu çıkartıp önlem alarak, bu kentin deprem planını kent insanına duyurup sorumluluk almalarını ve deprem gerçeğinin farkına varmalarını sağlayarak önlem alabilirsiniz.

Daha geçen gün ortaya çıkan bir sitede para karşılığı 3-4 kat fazla verilen izne engel olarak önlem alabilirsiniz. Bu kentin deprem gerçeğini görmezden gelerek insanları canlı tabut misali onlarca kat binalar izin vererek sadece ceplerini şişirmeye çalışan bu iradeye sizin engel olacağınızdan hiçbir şüphem de yoktur.

Başkanım, kentte toplu bir seferberlik başlatın, inanın herkes elini taşın altına koyacaktır. Başta şahsım olmak üzere bu konuda her söylediğinizi emir kabul etmeye hazır neferler vardır.

Bu kentte sevdiklerim yaşıyor, bu kentte hemşerilerim yaşıyor, bu kentte değer verdiğim insanlar yaşıyor, bu kent benim kaderim ve kentimin için taşın altına elimi değil gövdemi koymaya razıyım.

Allah korusun büyük bir afet sonrası hayatta kalanlar da yaşamak istemez. Çünkü sevdiklerini kaybedersen hayatını zaten kaybetmiş oluyorsun.

Biliyorsunuz, AFAD bile geçtiğimiz ay uluslararası deprem tatbikatını burada yaptı, onlar hazırlığını yapıyor, Kılılı’daki AFAD üssünde 10 binin üzerinde ceset torbası ve binlerce çadır hazır bekletiliyor.

Bizde hazırlıklı olalım ve başlatacağınız hamle ile ilk adamı attığınızda ne kadar büyük destek geleceğini göreceksiniz.

Siz bir hamle yaptığınızda hükümet kesinlikle destek verecektir. İktidar olsun, muhalefet olsun Maraş’taki deprem bölgeyi de ilgilendirdiği için bölge milletvekilleri de destek olacaktır.

2011 yılında MTA Türkiye’deki fay hatları haritasını yeniledi. Lütfen girin bakın, Kahramanmaraş’ın içerisinden geçen ‘Kahramanmaraş Fay Zonu’ ismiyle anılan fayın nerelerden geçtiğini hangisinin diri hangisinin aktif olduğunu görebilirsiniz.

Türkiye’nin en tehlikeli fay hatlarından biri olan Doğu Anadolu Fay Hattının Kapıçam’ın az ilerisinden geçtiğini bilmeyen yok.

Doğu Anadolu Fay Hattının Göblbaşı ile Türkoğlu segmenti arasında 1111 ve 1514 yıllarında 7 ve üzeri iki deprem meydana geldi. Her 400 yılda bir deprem üreten bu fay 506 yıldır 7 ve üzeri deprem üretmiyor. Elazığ’da Malatya’da meydana gelen depremler, Gölbaşı ile Türkoğlu segmenti arasındaki 89 km’lik sismik boşluğa daha çok yük bindirdi.

Rabb’im bilir ama 8’in üzerinde bir deprem bekliyoruz.

Şu dönemde bu kentin kaderi, can güvenliği, mal güvenliği ve insanların hayatı sizin yapacağınız hamlelerde gizli

Geç kalındığının farkındayım, geçmişten beri yöneticilere sayısız uyarılarda bulunan bir gazeteci olarak bir yerden başlamak lazım ve bu hamleyi siz başlatabilirsiniz

Bize şu saatten sonra yol, park, sosyal tesis gerekli değil, bize yapı stokuna ve imara yönelik yapacağınız hamleler gerekli. Zemini ve kendisi çürük binalara yapacağınız dokunuşlar gerekli. Zemini sağlam alanlar gerekli. Bu hamleyi başlatıp başarıya ulaşmaya başladığınızda yeminle bu kentin tarihine isminiz altın harflerle yazılacaktır.

Atacağınız adımlar, alacağınız önlemler ve başlatacağınız hamleler belki de binlerce hayat kurtararak büyük bir dualar zincirini de başlatmış olacaktır.

Seçim sizin başkanım….